27.4.11

ΔΩΡΑ ΤΕΛΛΙΔΟΥ- ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ: Το διαδίκτυο στη διδασκαλία και μάθηση

Η κοινωνική δικτύωση αποτελεί το ψηφιακό “trend” της δεκαετίας, η εποχή του “click” και του “download”. Μια κεντρική μονάδα Η/Υ, μια οθόνη, ένα wi-fi router, μια web camera μπορούν να αλλάξουν τη μαθησιακή καθημερινότητα και να λειτουργήσουν ως σύμμαχος και όχι ως εχθρός, στη γνώση και στη βελτίωση της διδασκαλίας και μάθησης συμβάλλοντας στην κοινωνική διάσταση της τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα που υλοποιούμε στο 6/θ δημοτικό σχολείο Πολυκάρπης αποτελεί μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση που αξιοποιεί τα πιο σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Είναι μια διαδικτυακή επικοινωνία ανάμεσα σε δύο σχολεία με τη συναίνεση του δ/ντη α/θμιας εκπαίδευσης και του δ/ντη του 3ου δημοτικού σχολείου, Γιάννη Δουλγέρη και φυσικά σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είναι η κ. Ελένη Τσιόλα δασκάλα της Στ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Πολυκάρπης και η κ. Μαίρη Σημαιοφορίδου δασκάλα του 3ου δημοτικού σχολείου Καστοριάς.
Στόχος είναι η δημιουργική ενσωμάτωση του υπολογιστή και του διαδικτύου στα γνωστικά αντικείμενα και όχι η παθητική χρήση του ως ένα απλό ηλεκτρονικό μέσο, αλλά ως ένα συμπληρωματικό και επικουρικό εργαλείο μάθησης.
Τα οφέλη από το πρόγραμμα είναι πολλά: είναι ο ενθουσιασμός των μαθητών και η δημιουργία κινήτρων, η διεύρυνση των γνωστικών περιεχομένων της μάθησης και η μετατόπιση του κέντρου βάρους της διδασκαλίας από την παθητική μετάδοση των γνώσεων στη συνειδητή συμμετοχή στη διδακτική διαδικασία, είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αλλά και των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.
Προσωπικά είμαι από τους θιασώτες της χρήσης των νέων τεχνολογιών και της εφαρμογής καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση μέσω αυτών. Πιστεύω ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων θα πρέπει να επιδιώκονται καθώς προσφέρουν δυναμικές εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας και μάθησης, διότι όπως φαίνεται στη σημερινή εποχή ο Η/Υ λειτουργεί ως πόλος έλξης και ιδιαίτερα για τους μικρούς μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ