6.5.11

ΟΔΟΣ: Ζητήματα [οικολογικών] ευαισθησιών ΙΙ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ & ΓΟΥΝΑ

 
Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επώνυμος γουνέμπορος της Καστοριάς, σχολιάζοντας το οπισθόφυλλο της 31ης Μαρτίου 2011 της ΟΔΟΥ, για τις κινητοποιήσεις των οικολογικών και πολιτικών οργανώσεων σε βάρος της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με e-mail του που έστειλε στην εφημερίδα αναφέρει ότι λυπάται πολύ και ότι θεωρεί τις θέσεις της εφημερίδας ως ανεξήγητα εχθρικές (!!) απέναντι στην καστοριανή γουνοποιία συνολικά. Μάλιστα εκφράζει και την αγανάκτησή του ενώ σε ένδειξη... διαμαρτυρίας, απαίτησε την άμεση διακοπή της συνδρομής του.  

Είναι προφανές ότι η εφημερίδα απευθύνεται σε αναγνώστες και συνδρομητές που υποστηρίζουν με διάθεση δημοκρατικής διαλλακτικότητα την ελευθεροτυπία και την αντιπαράθεση απόψεων και ιδεών. Και δεν είναι δέσμιοι ούτε αγκυλώσεων, ούτε βεβαίως προσωπικών -κατανοητών μεν κατά τα άλλα, αλλά οπωσδήποτε ιδιοτελών συμφερόντων.

Ούτε απευθύνεται σε όσους απαντούν με προγκόμ κατά του τοπικού τύπου, και μάλιστα κατά συνειδητή παρανόηση των θέσεων της ΟΔΟΥ. Η οποία δεν φιλοδοξεί να αποτελεί το ευεργετημένο τσιράκι της σιωπής, για κανένα δήθεν μεγιστάνα και κυρίως πολιτικό, όπως μπορεί να κάνουν κάποιοι γουνοποιοί.

Και ιδίως για όσους βαφτίζουν «καστοριανή γουνοποιία» τις φάρμες, και τις ελάχιστες επιχειρήσεις που απέμειναν, παραβλέποντας το γεγονός ότι από τα ασυγχώρητα λάθη και τις άθλιες ρυθμίσεις των πολιτικών (ΠαΣοΚ και Ν.Δ.), η γουνοποιία δεν αποτελεί πια τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση για την Καστοριά, από το επίπεδο του μαθητευόμενου εμπειροτεχνίτη, έως του γουνεμπόρου.

Και μάλιστα μιας εξαίρεσης, η οποία στο επίπεδο του τεχνίτη, είναι συχνά θύμα εκμετάλλευσης της ανάγκης για δουλειά, ενώ στο επίπεδο του γουνεμπόρου, θύμα ενός ανταγωνισμού ανελέητου με όρους αδιαφανείς.  

Και επειδή η αφορμή για το οπισθόφυλλο της ΟΔΟΥ, ήταν η ανάγκη να ληφθούν μέτρα συνολικής εκλογικευμένης απάντησης του πολέμου που δέχεται η Καστοριά από τις οικολογικές οργανώσεις, (μόνο όσοι αγνοούν στοιχειώδεις αλήθειες δεν αντιλαμβάνονται ότι στο μέλλον οι αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων θα γίνουν περισσότερο οργανωμένες και ακτιβιστικές), αλλά και η καταγραφή της πραγματικότητας που θίγει την ίδια την ουσία της Καστοριάς, αφού η γούνα ανήκει στα χέρια ελάχιστων, είναι προφανές ότι άλλα είναι τα στοιχεία και οι αναφορές του άρθρου που ενόχλησαν τον «αγανακτισμένο» γουνοποιό.

Σεβαστή η ενόχληση, αλλά η έλλειψη ειλικρίνειας όχι.


Σχετικά κείμενα:
φωτό: Gregory Colbert, από το ντοκυμανταίρ Ashes and Snow.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Απριλίου 2011, αρ. φύλλου 586


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ