15.5.11

ΟΔΟΣ: Απ’ ευθείας

The Met: Live in HD

Η Πρέβεζα είναι πόλη της Ηπείρου, η οποία πληθυσμιακά δεν διαφέρει από την Καστοριά. Μάλιστα αν δεν είναι μικρότερη, είναι περίπου ίση με την Καστοριά. Τουλάχιστον πληθυσμιακά (αριθμητικά) δηλαδή βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα.
Το παράδειγμά της, είναι ενδεικτικό, και δεν αφορά μόνο την παρουσία δύο πολιτιστικών κέντρων, στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, το ένα στην προκυμαία και το άλλο πιο πίσω κάπου μέσα στα στενά δρομάκια, χωρίς προφανώς κανείς να διανοηθεί να θέλει να τα μετατοπίσει έξω από την Πρέβεζα. Αλλά για το γεγονός ότι στο ένα απ’ αυτά, και συγκεκριμένα σε αίθουσα εκδηλώσεων θεάτρου, εδώ και 2 χρόνια περίπου, σε τακτική βάση μεταδίδονται απ’ ευθείας από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, με οθόνη υψηλής ευκρίνειας, όλες οι μεγάλες παραστάσεις φημισμένου λυρικού θεάτρου.

Με ένα καθόλου ακριβό εξοπλισμό (της τάξης των 5.000 ευρώ το πολύ), με περίσσευμα από θέληση και τόλμη και ένα συμβολικό αντίτιμο 8-10 ευρώ, ο Δήμος Πρέβεζας έκανε προσιτό θέαμα σε όσους δημότες είναι φίλοι της όπερας, τις άψογες από κάθε άποψη παραστάσεις της θρυλικής MET. Έκανε πράξη την παγκοσμιοποίηση σε μια πτυχή της, χρήσιμη αν όχι πολύτιμη, με σύμμαχο τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
Οι εκεί ιθύνοντες του Δήμου Πρέβεζας, ισχυρίζονται ότι το πείραμα στέφθηκε με αναπάντεχη επιτυχία. Στην αρχή περιορίστηκαν στους φίλους του λυρικού θεάτρου, ενώ στην συνέχεια κοντά σ’ αυτούς προστέθηκαν κι’ άλλοι χάρη στην υψηλή μεταδοτικότητα των παραστάσεων της σπουδαίας όπερας της Νέας Υόρκης, η οποία ως γνωστό απευθύνει τις υψηλού επιπέδου παραστάσεις της σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, με αποτέλεσμα να διευρύνει τον κόσμο των φίλων της όπερας κάθετα και οριζόντια, ως την πλήρη εκλαΐκευσή της.

Φυσικά δεν είναι μόνο ο Δήμος Πρέβεζας αφού και άλλοι φορείς (δήμοι κοκ) τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο που εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να προσφέρουν στους κατοίκους των περιοχών τους, την εμπειρία της παρακολούθησης παραστάσεων από ένα από τα καλύτερα -αν όχι ήδη το καλύτερο- λυρικά θέατρα του πλανήτη. Αξιόπιστα αλλά και προσιτά.
Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε ποτέ, η αξιόλογη εμπειρία και το παράδειγμα της Πρέβεζας, να μεταφερθεί και στην Καστοριά, έστω κι’ αν οι υποδομές της μπροστά σ’ αυτές της Πρέβεζας υστερούν σημαντικά. Οι χώροι του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου, φύσει και διαστάσει μοιάζουν να είναι κατάλληλοι και επαρκείς για ένα τέτοιο εγχείρημα. Αυτοί μπορούν. Οι άλλοι θέλουν όμως;


Σχετικό άρθρο: Απ' ευθείας από την ΜΕΤ σε HD


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ