21.10.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε διευθυντά,

Ο κ. Καστανίδης, υπουργός Εσωτεριών, προσπαθεί να δικαιολογήσει την διατήρηση μερικών πολιτιστικών κέντρων ως ΝΠΔΔ, με ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες (σπατάλες) τη στιγμή που η χώρα μας προσπαθεί να περιορίσει αυτές, στις τελείως απαραίτητες. Για να καταλάβετε το μέγεθος της σπατάλης σε άχρηστα ΝΠΔΔ, θα αναφέρω ότι στα 70 που προτείνεται να διατηρηθούν ,με απόφαση των ΟΤΑ, θα αναφερθώ στο «Κέντρο Μελέτης Χορού Ντανκαν» (!) του Δήμου Βύρωνα. Δεν θα εκπλαγώ αν στα διατηρούμενα προστεθεί και ένα Κέντρο Μελέτης του χορευτή Νουρέγιεφ ή της Πλισέσκαγια ! τέτοια τερατουργήματα νομοθετούμε και για αυτό φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Μη διαρωτηθείτε αν ξέρουν οι βουλευτές τι ψηφίζουν.
Από την άλλη μεριά καταργούμε το ΙΓΜΕ, που είναι το μόνο προσοδοφόρο ερευνητικό (ίδρυμα και το απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη, από την εκμετάλλευση του πλούσιου ελληνικού υπεδάφους, που είναι γεμάτο τόσο από μεταλλεύματα μετάλλων (χρυσός, μόλυβδος, χαλκός, μαγνήσιο, νικέλιο, αλουμίνιο, μαγγάνιο,  κασσίτερο, λιγνίτες, ουράνιο, λευκόχρυσος κτλ), όσο και από υδρογονάνθρακες (αέριο, πετρέλαιο κτλ). Η δε δικαιολογία για την κατάργησή του, είναι ότι έχει πολύ προσωπικό και δεν προσφέρει σημαντικό έργο. Το έργο του είναι τεράστιο και γνωστό και αν έχει περισσότερους υπαλλήλους-επιστήμονες, ας τους μετατάξει στο νέο φορέα, που πρόσφατα δημιουργήθηκε, για τη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων πετρελαίου, όπου θα αποτελέσουν τον πυρήνα και βάση ανάπτυξης του φορέα αυτού. Τόσο δύσκολο είναι; Τίποτε δεν είναι δύσκολο αρκεί να θέλουν να το κάνουν. Γιατί όμως να μη θέλουν; Απλούστατα διότι αν θα διαπραγματευθούμε μελλοντικά την εκμετάλλευση του υπεδάφους, να μην έχουμε το κατάλληλο εργαλείο (ΙΓΜΕ), που θα μας λέει τι έχουμε, πόσο έχουμε και τι αξίζει, έτσι οι ξένοι θα αλωνίζουν και θα αγοράζουν ό,τι θέλουν με όποια τιμή θέλουν και κυρίως θα αγοράζουν μεταλλεύματα που θα περιέχουν 3-4 μέταλλα και αυτοί θα πληρώνουν μόνο για το ένα ! (συνήθης πρακτική). Aυτά τα ξέρουν οι ασχολούμενοι με τα μεταλλεία (όπως εγώ), ενώ οι κυβερνώντες τα αγνοούν ή δεν θέλουν να τα μάθουν.


Με τιμή και εκτίμηση

Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
καθηγητής ΑΠΘ δρ δρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ