22.11.11

ΟΔΟΣ: Ένα κανονικό μνημόνιο ήδη από το 2007

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα ειδικά τιμολόγια των ΕΛ.ΤΑ. για την διακίνηση του τύπου, υποχρεώνοντας από την 1η Ιανουαρίου 2012 σε πλήρη τιμολόγηση των εφημερίδων που διακινούνται και διανέμονται ταχυδρομικά, αποτελεί την τελευταία πράξη ενός πολέμου. Του ακήρυχτου πολέμου κατά του επαρχιακού τύπου και ειδικά των εβδομαδιαίων εφημερίδων.

Ο πόλεμος ξεκίνησε κατά την διάρκεια της διαβόητης υπουργίας Θεοδώρου Ρουσόπουλου, οπότε ψηφίστηκε στην Βουλή νόμος για τις εφημερίδες της περιφέρειας. Οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του σχετικά με την «νομιμότητα» των κυκλοφορούντων εφημερίδων διακρίνεται για την αμετροέπειά του. Σε βαθμό που δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι σε βάρος του επαρχιακού τύπου επιβλήθηκε ένα κανονικό μνημόνιο ήδη από το 2007.

592 | 19.05.2011 | Κάποιος υπεύθυνος
Με τον πρώτο αυτό νόμο, εκδηλώθηκε η πρόθεση του πιο αμφιλεγόμενου υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, να ελέγξει τον επαρχιακό τύπο επιβάλλοντας δυσβάστακτους όρους. Ενισχύθηκαν έτσι συγκεκριμένα εκδοτικά και τυπογραφικά συμφέροντα, από τα οποία άρχισε να εξαρτάται η εκτύπωση και κυκλοφορία των εφημερίδων. Εν τέλει καταφέρθηκε καίριο πλήγμα στην ελευθεροτυπία. Με την έννοια ότι ο επαρχιακός τύπος συνιστά αυθεντικό βήμα κοινωνικής έκφρασης, που απηχεί αντιπροσωπευτικά την αληθινή κοινωνία της περιφέρειας. Με όλα αυτά, ο τέως μαρξιστής υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ήθελε να ξεμπερδέψει μια και καλή.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ -την πρόλαβε η οικονομική κρίση ή απλά ενήργησε σαν πραγματική μαρξίστρια- ο νόμος της Σεισάχθειας για τον τύπο συνέχισε να ισχύει από το 2007. Η φημολογούμενη μεταρρύθμισή του, δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν εκλογικεύει τις απίστευτες αυθαιρεσίες, προχειρότητες και τις αδικίες του νόμου Ρουσόπουλου.

Ωστόσο η κατάργηση και των ειδικών τιμολογίων στα ΕΛΤΑ, πολλαπλασιάζει απαγορευτικά το κόστος της διακίνησης των επαρχιακών εφημερίδων με αποτέλεσμα να καθιστά περίπου αδύνατη την έκδοση και κυκλοφορία. Ειδικά στις εποχές που βιώνει η Ελλάδα, το κόστος θα έπρεπε λογικά να μετακυλήσει στην συνδρομή, κάτι που ασφαλώς θα οδηγήσει στο κλείσιμο των εφημερίδων. Πρόκειται για καθαρή τρέλα. Μια ακόμη στις άλλες τόσες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι εφημερίδες της Καστοριάς, μετά από συνάντηση των εκδοτών τους, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν με κενή την πρώτη σελίδα τους. Και με τις φωτογραφίες των βουλευτών κκ. Φιλ. Πετσάλνικού προέδρου της Βουλής και Ζήση Τζηκαλάγια, οι ευθύνες των οποίων είναι σημαντικές.

Του δεύτερου, που μετρά βεβαίως μόλις δύο χρόνια εκλογής και πληρώνει ίσως και αναίτια το κόστος της φθοράς του πολιτικού κόσμου, για την αδυναμία του να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων με τρόπο που να δικαιώνει την εκλογή του, να διατυπώνει την αυτοκριτική που χρειάζεται η Ν.Δ. και να εμπνέει ελπίδα στον λαό της εκλογικής του περιφέρειας. Όχι βέβαια μόνο για τα θέματα του επαρχιακού τύπου, αλλά για κάθε μέτρο και βάρος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό και δεν τέθηκε στην κονίστρα της ουσιαστικής κριτικής.

\Και βεβαίως του πρώτου, που μετρά κοντά στα 30 χρόνια πολιτικής παρουσίας-μονοπωλίου, και σχεδόν 26 χρόνια συνεχούς εκλογής στο αξίωμα του βουλευτή Καστοριάς από το ΠαΣοΚ. Με δεκάδες υπουργεία και κυβερνητικά αξιώματα και άλλες τόσες ευθύνες για το κατάντημα της χώρας και του ελληνικού λαού. Και τώρα, με το αξίωμα του προέδρου της ελληνικής Βουλής να δείχνει -κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον- μια απρόσμενη ψυχραιμία, που μοιάζει με απάθεια σε σχέση με τα όσα ψηφίζονται σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος του ελληνικού λαού, εξ αιτίας της δικής τους ανικανότητας.

579 | 17.02.2011 | Το θηρίο
Η ΟΔΟΣ στα 13 χρόνια της κυκλοφορίας της, αισθάνεται τουλάχιστον ότι η ανεξαρτησία και ακεραιότητα του λόγου της, της επέτρεψε να στέκεται κριτικά απέναντι στους εξουσιαστές του τόπου. Από τον δήμαρχο και τον νομάρχη, έως τον κάθε βουλευτή και ιδίως τους παντοδύναμους κυβερνητικούς. Ιδιαίτερα δε απέναντι στον βουλευτή του ΠαΣοΚ, για το απίστευτο φαινόμενο να έχει αγκιστρωθεί, με δημοκρατικές βεβαίως διαδικασίες, για πάνω από ¼ του αιώνα στα… κεκτημένα του, απολαμβάνοντας αυτός και οι πέριξ, καθώς και οι συνήθεις υποτακτικοί, τα προνόμιά τους.

Δεν κολάκεψε (η ΟΔΟΣ), δεν επευφήμησε με ανταλλάγματα, δεν παρακάθησε -γιατί και ποτέ δεν προσκλήθηκε βεβαίως- στα ετήσια δείπνα που παρέθετε δήθεν προς τιμή του τοπικού τύπου ο νυν πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Καστοριάς. Αναγνώριζε σ’ αυτόν, όπως και σε κάθε εκλεγμένο ή επίδοξο, μόνο υποχρεώσεις απέναντι στον τόπο χωριστά.

Σήμερα, με αφορμή τα μέτρα εναντίον του επαρχιακού τύπου, που αποτελούν την τελική λύση για την ελευθεροτυπία -καθ’ όσον ο κεντρικός τύπος των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης σε πολλές περιπτώσεις αν δεν υπηρετεί το εν γένει κατεστημένο, εκπροσωπεί διακεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα σχεδόν στο σύνολό του- η ΟΔΟΣ αισθάνεται -αν θα μπορούσε να αισθανθεί- θυμό, οργή αλλά και δικαίωση.

Και συμμετέχει στις προσπάθειες των εκδοτών και ιδιοκτητών των τοπικών εφημερίδων της Καστοριάς, ώστε να βρεθεί φόρμουλα για την κυκλοφορία και διανομή των φύλλων της με βάση το συνδρομητικό σύστημα.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο, είναι ότι όπως δείχνουν τα πράγματα, κάποια στιγμή θα κληθούν και οι πολιτικά υπεύθυνοι για την κατάρρευση του τόπου να λογοδοτήσουν.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2011, αρ. φύλλου 611

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ