26.3.12

ΟΔΟΣ: ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΣ: Ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους έλληνες λογοτέχνες


Τελικά με την επιμέλεια του εκδοτικού οίκου “Μεταίχμιο” θα παρουσιαστεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 στην Καστοριά το νέο βιβλίο του κ. Ηλία Παπαμόσχου που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2011 με τον τίτλο «Ο μυς της καρδιάς».
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας και Νώντας Τσίγκας, νευρολόγος-συγγραφέας (αποσπάσματα θα διαβάσει η κ. Ελένη Τσαδήλα), ενώ η εκδήλωση αναμένεται με ενδιαφέρον από τους λογοτεχνικούς κύκλους αφού με τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις που ακολουθούν σκιαγραφείται το επίπεδο και οι τάσεις εξέλιξης της λογοτεχνίας.

Ανεξάρτητα απ’ αυτά, πρόκειται αναμφίβολα για ένα ακόμη σημαντικό λογοτεχνικό έργο του καστοριανού συγγραφέα που πραγματοποιεί την εξέλιξή του στην ωριμότητα. Ο Ηλίας Παπαμόσχος για μια ακόμη φορά εντυπωσιάζει τον αναγνώστη με την αλληγορία του πλούσιου και ευφραδούς γραπτού του λόγου που έχει στοιχεία εφηβικής παρόρμησης ίσως και γοητευτικής αυθάδειας, ή  για να είναι πιο κατανοητή η παρατήρηση, λογοτεχνικής ανυπακοής σε σχέση με τα στερεότυπα. Ο συγγραφέας προσδοκάται ότι θα συνεχίσει να συγγράφει εμπνευσμένος και να προσθέτει εμπειρίες ανάγνωσης και περαιτέρω επιτυχίες.

Ο Ηλίας Παπαμόσχος θεωρείται ήδη ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους έλληνες λογοτέχνες και έχει κερδίσει πανελλήνια αναγνώριση. Το φαινόμενο του λογοτεχνικού του τρόπου, κυρίως μέσω των διηγημάτων σε έντονο αφηγηματικό και ραγδαία προσωπικό πλαίσιο αναβάθμισε τα λογοτεχνικά νεοελληνικά πρότυπα και συμβάλλει στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
«Ο Μυς της Καρδιάς» (εκδόσεις Μεταίχμιο) περιλαμβάνει 11 διηγήματα – ζωγραφιές της ανθρώπινης ποικιλότητας.  
Και είναι το τέταρτο κατά σειρά απ’ αυτά που έγραψε, εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια.

Όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε τέτοιες περιπτώσεις ο Ηλίας Παπαμόσχου,  αν και δημότης αλλά και Καστοριανός δεν έχει αναγνωριστεί από τον Δήμο της ιδιαίτερης πατρίδας του. Για την ΟΔΟ, η εξήγηση είναι απλή και προφανής. Αρκεί  για την διαπίστωσή της, η στατιστική παρατήρηση των όσων γίνονται, προτιμώνται ή απλά δεν συμβαίνουν.


Σε περασμένο φύλλο της εφημερίδας επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Καστοριάς με την αδιαφορία του να επιληφθεί όταν έπρεπε, αλλά και την λάθος ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, ώθησε τα πράγματα, ώστε ο σπουδαίος συμπολίτης συγγραφέας να αποφασίσει τελικά, για μια ακόμη φορά να προχωρήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του, χωρίς την παραμικρή συμπαράσταση του Δήμου Καστοριάς.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις για την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου του, ο ίδιος προτίμησε την αιγίδα του εκδοτικού οίκου, διότι  προηγουμένως και αφού πέρασε αρκετός χρόνος σιωπής από την έκδοση και κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο Δήμος Καστοριάς έχοντας κατά προτεραιότητα διοργανώσει την παρουσίαση πλήθους εκδοτικών προσπαθειών άλλων, του κατέστησε σαφές ότι έπεται, καθ’ ότι προηγούνται παρουσιάσεις άλλων συγγραφέων, και θα έπρεπε να περάσει από έγκριση… διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Προφανώς στο τέλος όλων των παρουσιάσεων των βιβλίων και των συγγραφέων από τον Δήμο Καστοριάς, βόλευε και εξυπηρετούσε η λάμψη του πιο προβεβλημένου σε πανελλήνιο επίπεδο καστοριανού λογοτέχνη.
Ο κ. Ηλίας Παπαμόσχος απέφυγε διακριτικά την συγκεκριμένη μεταχείριση. Άλλωστε η Καστοριά είχε ήδη αρκετά (χριστουγεννιάτικα) στολίδια, και ο ίδιος δεν προσφερόταν να χαλάσει την πλαστικοποιημένη πανδαισία.

Φωτό: Νίκος Κοκκαλιάς

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 625

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ