22.3.12

ΟΔΟΣ: Ένας χρόνος

ΟΔΟΣ 622 / 29.12.2011
Η συμπλήρωση ενός έτους από την ορκωμοσία της δημοτικής αρχής Καστοριάς, η οποία παύει να θεωρείται πλέον νέα, αποτελεί πραγματικό γεγονός που προσφέρεται για διαπιστώσεις. Και ένα μικρό απολογισμό της δημοτικής αρχής.

Έστω κι’ αν το 2011 ήταν χρονιά μεταβατική από την προηγούμενη στην τωρινή μορφή του πρόχειρα διευρυμένου Δήμου Καστοριάς, έστω κι’ αν λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, πράγματι τα περιθώρια επιτυχών κινήσεων στον τομέα του δημοτικού έργου περιορίστηκαν σημαντικά, ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδης και η δημοτική πλειοψηφία, όφειλαν να πραγματοποιήσει και να παρουσιάσει τον απολογισμό της χρονιάς.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για το αύριο» που διοικεί τον Δήμο Καστοριάς έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα του στην επόμενη κάλπη των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την επόμενη δημοτική περίοδο που θα διαρκέσει 5 ολόκληρα χρόνια, με την παράλειψή του να παρουσιάσει στους δημότες της Καστοριάς τα ετήσια πεπραγμένα του, αποδεικνύει ότι δεν έχει σπουδαία πράγματα να επιδείξει. Επιβεβαιώνει ακόμη ότι απλώς ροκάνισε το 2011, και κάπως έτσι είναι αποφασισμένος να εξακολουθήσει ως την επόμενη προεκλογική τουλάχιστον περίοδο. Μάλιστα η είδηση ότι ο δήμαρχος Καστοριάς τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν εκτός Ελλάδος (πάντοτε υπάρχει υπαρκτός ή προσχηματικός λόγος απουσίας), εντάσσεται στο κάδρο της ίδιας κατάστασης.

Αν και η περίοδος χάριτος έχει από μηνών λήξει, έχοντας προχωρήσει σε ένα επ’ αόριστο χρόνο ιδιότυπο moratorium ιδιαίτερα με τον συνδυασμό «Νέος Δήμος – Νέα Πορεία» και τον κ. Κωνσταντίνο Λιάντση, επειδή όπως επιμένουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα το ενδιαφέρον του δεύτερου έχει στραφεί πια στην διεκδίκηση του βουλευτικού αξιώματος, αλλά και έχοντας εξασφαλίσει χαμηλούς σχετικά τόνους από τις μειοψηφίες των κ. Κ. Κοντόπουλου και Λ. Ζέγα, ο Δήμος Καστοριάς με την νέα του μορφή και δήμαρχο τον κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, ένα χρόνο μετά, ατυχώς μοιάζει να μην δικαιώνει τις προσδοκίες που καλλιέργησε.

Γι’ αυτό βγήκαν δήμαρχοι, σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι οι κρατούντες; Για να είναι έτσι η Καστοριά σήμερα; Νοιώθουν πραγματικά ικανοποιημένοι με τα παράνομα μπαζώματα της λίμνης από αντιδήμαρχο, από τα  τόσα ταξίδια για την τουριστική προβολή και τα άλλα ταξίδια για τις αδελφοποιήσεις της λίμνης, από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Δισπηλιού, από τις διακοπές της υδροδότησης της ΔΕΥΑΚ, από τους αυξημένους φόρους, από την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;  Νοιώθουν πραγματικά ικανοποιημένοι με τα 120.000,00 ευρώ για λαμπιόνια, τα 55.241,61 για σκυλοτροφές, ή τα 100.000,00 που έγιναν  1.200.000,00 για τον εξωραϊσμό της εξωραϊσμένης νότιας παραλίας;

Ανεξάρτητα από την ανάγκη μερικών μηνών που πράγματι απαίτησε η εφαρμογή του Καλλικράτη στην Καστοριά, με την ενσωμάτωση των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων, την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου και την κατανομή αξιωμάτων και αρμοδιοτήτων σε επτά αντιδημαρχίες, αριθμός που θεωρείται για τα μεγέθη, τις ανάγκες και κυρίως το επίπεδο της Καστοριάς υπερβολικός, που οδηγεί σε κατακερματισμό ή σύγχυση, και στο τέλος σε απώλεια αρμοδιοτήτων και ευθύνης, σημασία έχει να τονιστεί ότι ο Δήμος Καστοριάς, δεν έχει εκπέμψει ακόμη σήμα ότι πέρασε σε στάδιο δημιουργίας.

Μπορεί να προκαλεί εντύπωση, αλλά κυρίως λόγω της αισθητής απώλειας των χαρακτηριστικών της πόλης της Καστοριάς, που ήταν συνοδευτικά της αστικής της παράδοσης (διάβαζε λόγω της υποβάθμισής της) δεν είναι αμελητέοι όσοι νοσταλγούν την εποχή που η πόλη της Καστοριάς με τους εγγύτερους συνοικισμούς, ήταν ο Δήμος Καστοριάς. Μάλιστα δεν είναι λίγο, και όσοι νοστάλγησαν ακόμη και την τελευταία δημοτική εποχή του τ. δημάρχου Καστοριάς κ. Ι. Τσαμίση, με την έννοια ότι το πλαίσιο ήταν ξεκάθαρο. Όπως και ξεκάθαρες οι ευθύνες όσων διοικούσαν τον Δήμο. Σήμερα χάνονται οι ευθύνες μέσα στις αρμοδιότητες μεταξύ Καστοριάς και των χωριών που αποτελούν τον Δήμο.

Εκτός των άλλων επομένως υπάρχει ένα σοβαρό θέμα ορισμού και επαναπροσδιορισμού καλύτερα του Δήμου Καστοριάς, ίσως και επανεξέτασής του στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, διότι η εξέλιξή του σε αυτό το μόρφωμα, που αποτελείται από γεωγραφικά και κοινωνικά υποσύνολα άσχετα με την Καστοριά, βλάπτει τα ίδια τα συστατικά ολόκληρου του νέου Δήμου και όχι μόνο την Καστοριά. Επί της οποίας προσπαθούν να επιβληθούν τα υποσύνολα. Και ο νοών, νοήτω.

Όμως ο δημοτικός χρόνος είναι πραγματικός και τρέχει. Επομένως είναι αμείλικτος. Τελειώνει και εξαντλεί δικαιολογίες και την κατανόηση των πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι στην χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η Καστοριά (πόλη και Δήμος) δεν έχουν καμμιά ορατή αισιόδοξη προσδοκία, ούτε και με αυτή την δημοτική αρχή.

Απόδειξη, ότι δεν έγινε απολύτως τίποτε αξιόλογο, νέο ή μετρήσιμο. Διότι δεν αλλάζει την πραγματικότητα το γεγονός ότι με εξαίρεση μερικά μπαλώματα στις τρύπες και τους κρατήρες των δρόμων, και τον διαρκώς επιταχυνόμενο μετασχηματισμό του Δήμου σε απλό αναπτυξιακό σύμβουλο και θεσμικό ευχέτη της δήθεν τουριστικής ανάπτυξης της Καστοριάς, και των... "εκπληκτικής ομορφιάς και παγκόσμιας σπανιότητας" πλίνθινων ετοιμόρροπων σπιτικών των Κορεστείων, ή έστω και πολιτιστικό εξομολογητή των ανομολόγητων απωθημένων των συγκρουόμενων τάσεων καταγωγής του νέου Δήμου που μοιάζει με Βαβέλ, η σημερινή ημερομηνία κατά τα ουσιαστικά της στοιχεία, μπορεί και να είναι χειρότερη από την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι.

Με την εξαίρεση στον τομέα της καθαριότητας, όπου εκ των πραγμάτων, χωρίς να γίνεται κάτι το τόσο σπουδαίο, εκπλήσσει που συμβαίνει το αυτονόητο και στοιχειώδες, κυρίαρχη στον κόσμο είναι η εντύπωση πως αυτό που συμβαίνει στην Καστοριά, είναι «μια από τα ίδια». Εκτός κι’ αν δεν είναι έτσι τα πράγματα, επειδή κοντά στα δημοτικά έργα, έγινε και το περίφημο χωριό του... Βασίλη που αποδείχθηκε φενάκη.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/3/12

    Σε ένα χρόνο κατάφεραν να νοσταλγούμε τον Τσαμίση!
    Είναι άξιοι για βραβείο Γκίνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ