17.6.12

ΟΔΟΣ: Φράγμα

Σε ασυνήθιστες καταστάσεις οδηγήθηκε η κατά μέτωπο πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και προσωπικά του αντιπεριφερειάρχη κ. Δημητρίου Σαββόπουλου (με ανάλογες αντιδράσεις και από τον κ. Πασχάλη Χαρούμενο) με τον βουλευτή Καστοριάς κ. Φίλιππο Πετσάλνικο (και πρόεδρο της Βουλής), τον οποίο υποδεικνύει ως ουσιαστικό εμπνευστή και υποκινητή της πραξικοπηματικής (όπως θεωρήθηκε από τους επικριτικές), και μάλιστα αναδρομικής απόπειρας ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και εκμετάλλευσης του υδροηλεκτρικού φράγματος Νεστορίου, ώστε από το όνομα της Νομαρχίας Καστοριάς να περάσει με μεθοδεύσεις στον Δήμο Νεστορίου.

Εν προκειμένω ο δήμαρχος Νεστορίου κ. Γκοσλιόπουλος -που για όλα τα υπόλοιπα έργα των π. ετών αξίωνε ίση μεταχείριση- έμοιασε να δέχεται ως μάνα εξ ουρανού, το θείο «δώρο», χωρίς να δείχνει ότι ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο αυτής της εύνοιας σε βάρος της Καστοριάς. Πίσω από την αιφνιδιαστική σπουδή πηγές από την Νέα Δημοκρατία κατήγγειλαν διάθεση κομματικής και προσωπικής καθυποταγής του υδροηλεκτρικού φράγματος στις διαθέσεις των πανίσχυρων του ΠαΣοΚ, σαν να πρόκειται για την παροχή ενός είδους δουκάτου, τιμής ένεκεν.

Η επίμαχη τροπολογία με την οποία επιχειρήθηκε να περιέλθει φωτογραφικά η άδεια αυτή στον ορεινό Δήμο Νεστορίου δεν πέρασε τελικά από το Κοινοβούλιο. Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα ανέτρεψαν τις ρυθμίσεις που εκτός από αντισυνταγματικές -εφ’ όσον είναι- είχαν και έντονη την «αύρα» ή την οσμή της προεκλογικής παροχολογίας. Ο βουλευτής Καστοριάς από την Ν.Δ. συμπαραστάθηκε στις προσπάθειες αυτών που αντέδρασαν. Η εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού φράγματος τελικά παρέμεινε στην Περιφέρεια, αλλά τα οφέλη της προσδιορίστηκαν με αναλογικό τρόπο.

Μετά από πολλά χρόνια απάθειας και αγαστής άτυπης συνεργασίας, επιτέλους αναθερμάνθηκαν τα πολιτικά ήθη της Καστοριάς και ακούστηκαν σε πολιτικό επίπεδο, πολιτικές επικρίσεις σε βάρος του αειθαλούς βουλευτή του ΠαΣοΚ στην Καστοριά, ο οποίος παρέμενε στο απυρόβλητο των πολιτικών ημιθέων ακόμη και για τα υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου βίου που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία. Αλλά ίσως όλα τα πράγματα να έχουν το τέλος τους. Ίσως μια απόδειξη ότι έχει ο καιρός, πολιτικά γυρίσματα να είναι η ανατροπή μιας τροπολογίας που ήταν εκτός τόπου. Και προπαντός εκτός χρόνου.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Απριλίου 2012, αρ. φύλλου 637

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ