24.7.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν




Αγαπητή ΟΔΟΣ

Λυπάμαι που αν πραγματικά, είχε το δικαίωμα να παρέμβει ο δωρητής του αρχοντικού κ. Πηχιών, θα βρισκόμουν στην δυσάρεστη θέση να επικοινωνήσω μαζί του για πρώτη φορά θέλοντας να θέσω κάποια "κακώς κείμενα". Για τα οποία βεβαίως ευθύνη έχουν όσοι δεν χρησιμοποιούν σωστά την δωρεά. Και φυσικά αναφέρομαι στο αρχοντικό Πηχεώνος, το οποίο ο ίδιος δώρισε στον Δήμο Καστοριάς για να γίνει Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στο οποίο, πολύ σωστά, στεγάζεται ο σύλλογος "φίλων του Μακεδονικού αγώνα".

Πριν δύο χρόνια, λοιπόν, κλήθηκα από τους υπεύθυνους του συλλόγου, για να παρουσιάσω σχετικό θεατρικό για την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα, πράγμα βέβαια που με τιμά ιδιαιτέρως. Το κτήριο το γνώριζα πολύ καλά, διότι στο παρελθόν, ως ηθοποιός του "δημοτικού θεάτρου Καστοριάς" συμμετείχα στην παράσταση "Φαίδρα" του Γ. Ρίτσου, που είχε παρουσιαστεί στην αυλή του αρχοντικού.

Όταν λοιπόν το επισκέφτηκα εκ νέου, μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι από την αυλή, είχε κοπεί το μεγάλο δέντρο (νομίζω πως ήταν πλάτανος), που χρόνια κοσμούσε το κέντρο της. Εκδήλωσα την δυσαρέσκεια μου στην τότε διοίκηση του συλλόγου και μου είπαν πως τα φύλλα του βρώμιζαν την αυλή και ότι ούτως ή άλλως ήταν ένα άρρωστο δέντρο. Αντιλαμβανόμενοι δε ότι οι δικαιολογίες αυτές δεν μου αρκούσαν, μου υποσχέθηκαν ότι στην αυλή είχαν σκοπό να κατασκευάσουν ένα λυόμενο υπαίθριο θεατράκι και βέβαια στον γύρω χώρο να φυτέψουν δέντρα ώστε να επανορθώσουν το λάθος τους.

Βέβαια τους προβληματισμούς μου τους δημοσίευσα τότε και στην εφημερίδα "ΟΔΟ", αφού πρώτα τους ενημέρωσα ότι θα προχωρούσα σε κάτι τέτοιο. Πρόσφατα, περνώντας πάλι από την αυλή του αρχοντικού, διαπίστωσα ότι έχει στρωθεί όλη με τσιμεντένιες πλάκες, χωρίς ίχνος πράσινου. Σε ομιλία του ο υπεύθυνος, ανέφερε ότι έχει σκοπό στην αυλή να χτίσει ένα μικρό συνεδριακό κέντρο... για την εξυπηρέτηση των σκοπών του συλλόγου.

Δεν ξέρω κατά πόσο όλα αυτά αν έχουν σχέση με το κύρος της δωρεάς ή αν βρίσκουν σύμφωνο τον δωρητή. Μακάρι να μπορούσε να προκληθεί επέμβαση του, αφού είναι ο μόνος που θα μπορούσε να τοποθετηθεί αυθεντικά για το αν εκπληρώνεται ο σκοπός που ο ίδιος όρισε.

Ελπίζω να μην παρεξηγείται αυτή η πρωτοβουλία, αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν μόνο προσωπική μου άποψη. Φοβάμαι όμως ότι οι ενέργειες αυτές δεν πρόκειται να συναντήσουν εμπόδια από πλευράς Δήμου και αν ναι θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθούν.

Σας ευχαριστώ πολύ
Με τιμή

Ελένη Τσαδήλα
elenitsadila@gmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαΐου 2012, αρ. φύλλου 644

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ