16.7.12

ΟΔΟΣ: Αόρατα χέρια

ΟΔΟΣ 17.5.2012 | 642

 ΑΣΕΠ vs ANKAΣ


Σοβαρά στοιχεία περιέχουν οι αναφορές του αντιπεριφερειάρχη κ. Δημητρίου Σαββόπουλου σε συνέντευξη που παραχώρησε για την τύχη της εταιρείας ΑΝΚΑΣ. Την οποία, αν και ανώνυμη εταιρεία, σε μια εποχή που θα έπρεπε να ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, το ΑΣΕΠ επιμένει να αντιμετωπίζει ως Δημόσιο.

Και η σοβαρότητα των όσων είπε ο κ. Σαββόπουλος έγκειται όχι μόνο στα όσα αναφέρει -μιας και πρωτίστως οι πολίτες είναι αυτοί που εκφράζουν ολοένα και πιο συχνά τα παράπονά τους για την λειτουργία όλων των θεσμών (κυβέρνηση & διοίκηση, νομοθετική – δικαστική εξουσία). Αλλά κυρίως στο γεγονός ότι εκφράζει αυτές τις απόψεις και συμπεράσματα ένας πολιτικός παράγοντας και μάλιστα από τους κορυφαίους της Δυτικής Μακεδονίας. Τεκμαίρεται επομένως ότι προηγουμένως μέτρησε τα λόγια του. 

Η κριτική του κ. αντιπεριφερειάρχη μοιάζει κατ’ αρχήν να εκφράζει παράπονο για την στάση και την εικόνα της Δικαιοσύνης κατά την διάρκεια της διαδικασίας, και όχι για αυτή καθ΄ εαυτή την απονομή της, αφού οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν μπορούν να προβλεφθούν. Χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι είναι και ανεπίδεκτες κριτικής.  

Εντύπωση πάντως προκαλεί η αναφορά του κ. αντιπεριφερειάρχη στο ΑΣΕΠ, το οποίο σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν,  μετά το 2010-2011 ανέσυρε από τα ράφια του φάκελο για τον οποίο δεν απαντούσε επί πολλά χρόνια. Αποφάνθηκε το 2012 τι όφειλε να πράξει η ΑΝ.ΚΑΣ. το… 2004 σε σχέση με το περίφημο διάταγμα Παυλόπουλου.

Από κύκλους της ΑΝ.ΚΑΣ. ήδη εκφράζονται δηκτικές παρατηρήσεις σε σχέση με την αόρατη δύναμη που κίνησε τα τελευταία χρόνια τα νήματα ούτως ώστε, 7-8 χρόνια μετά την λήξη του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου, μια κατά τον προορισμό της ανεξάρτητη  διοικητική αρχή όπως είναι το ΑΣΕΠ, να εμπνέει διορισμούς από το παράθυρο με βάση τις μεταβατικές διατάξεις που ήδη έχουν επικριθεί και ως αντισυνταγματικές.

Αν πράγματι γίνονται τέτοια πράγματα το 2012. που υποτίθεται ότι η Ελλάδα επιχειρεί να νοικοκυρευτεί, σε όλα τα επίπεδα των εξουσιών, τι να υποτεθεί γι’ αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν.


Είπαν:

"Όσο διαρκέσει η θητεία μας, δεν πρόκειται να κλείσει η ΑΝ.ΚΑΣ., παρόλο τον πόλεμο που δεχόμαστε και παρ’ όλες τις παλιόσερες εκκρεμότητες που έχουμε από τις θητείες παλιών διοικητικών συμβουλίων και παρόλο που έχουμε την εκκρεμότητα με την απόφαση του ΑΣΕΠ η οποία μετά από 7 χρόνια, ξαφνικά μας αναγκάζει να προσλάβουμε άλλους 4 μόνιμους υπαλλήλους, και έχουμε προσβάλλει αυτή την απόφαση στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε τη συγκεκριμένη εταιρεία, η εταιρεία θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί και να υλοποιεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και φυσικά εάν μπορέσει -γιατί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες- να αναπτύξει και άλλη δραστηριότητα.
»Δεν θα δεχθούμε να κλείσει η ΑΝ.ΚΑΣ. με κανενός πολιτική παρέμβαση, όπως έγινε πριν λίγες μέρες όπου παρέστη μάρτυρας στα ασφαλιστικά μέτρα των συγκεκριμένων υπαλλήλων και η πρόεδρος του Δικαστηρίου ουσιαστικά δεν με άφησε να τοποθετηθώ ως μάρτυρας και ως πρόεδρος Αναπτυξιακής. Αντίθετα, ο αντίδικος δικηγόρος από Αθήνα μίλησε 15 λεπτά, ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων μίλησε γύρω στα 8 λεπτά, ενώ εγώ σαν μάρτυρας της εταιρίας ζήτησα να τοποθετηθώ μόνο για τρία λεπτά και η πρόεδρος δεν με άφησε να μιλήσω. Μου έκανε πέντε ερωτήσεις μόνο, τις οποίες θα χαρακτήριζα άνευ αξίας και άνευ αντικειμένου. Βέβαια, είναι η Δικαστική Αρχή και οφείλουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς, αλλά καταγγέλλω το γεγονός ότι δεν μπόρεσα να μιλήσω. Στα προσωρινά μέτρα μπόρεσα να τοποθετηθώ. Προφανώς, η απόφαση τους στα ασφαλιστικά μέτρα είναι να δεχτούμε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους από τους οποίους κατηγορήθηκα την πρώτη φορά, ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη".


Δημήτρης Σαββόπουλος
αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Μαΐου 2012, αρ. φύλλου 642

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ