18.11.12

ΗΛΙΑ ΣΙΔΕΡΗ: Χάνουμε το τρένο στα... αεροδρόμια

Στα πλαίσια των γενικών ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να δημοπρατηθούν με διεθνείς διαγωνισμούς 22 από τα συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Στα σχέδια του υπουργείου είναι να ενοικιασθούν τα αεροδρόμια για τουλάχιστον 30 χρόνια και κυρίως αυτά που έχουν αυξημένη κίνηση. Ανάμεσα σε αυτά, δυστυχώς, μαθαίνω, ότι δεν θα είναι το αεροδρόμιο της Κοζάνης. Όλα όσα δεν δημοπρατηθούν θα παραμείνουν στο Δημόσιο. Θα συσταθεί μια ενιαία εταιρεία που θα τα διαχειρίζεται, με σκοπό να δοθεί η διαχείριση σε ιδιώτη μέσω.
Τα νέα για εμάς είναι χειρότερα. Oι αερολιμένες Κοζάνης και Καστοριάς παραχωρούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν οριστικά! Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη το κράτος θα εξακολουθήσει να είναι ο ιδιοκτήτης των αεροδρομίων. Η περίοδος παραχώρησης θα είναι μακρόχρονη ώστε να διατηρηθούν οι χρεώσεις σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Η διεθνής πρακτική είναι η παραχώρηση να φτάνει στα 50 έτη.
Το συμβατικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση θα προβλέπει αρχικό εφάπαξ τίμημα αλλά και ετήσιες πληρωμές αναλόγως των κερδών και των εσόδων. Εκτιμάται ότι επενδύσεις ύψους περίπου 225 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την ενίσχυση των υποδομών στα αεροδρόμια που έχουν κίνηση μέχρι 75.000 επιβάτες. Το κόστος των επενδύσεων, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, θα αναλάβουν οι ιδιώτες ενώ θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.
Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε την Δυτική Μακεδονία να χάνει και αυτή την ευκαιρία. Τι μπορεί να γίνει; Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Βόλου. Και εξηγούμαι: γνώριζε κανείς ότι υπάρχει αεροδρόμιο στο Βόλο μέχρι πριν απο λίγα χρόνια; Οι Βολιώτες μέσα σε πολύ μικρό διάστημα δημιούργησαν από το μηδέν εμπορευματική και τουριστική κίνηση από το αεροδρόμιο τους. Έχουν, πλέον διεθνείς πτήσεις με εταιρείες χαμηλού κόστους. Καταλήξαμε έτσι στο ευχάριστο γεγονός να εισέρχονται περισσότεροι από όσους εξέρχονται. Μάλιστα, από τις αρχές του έτους, αναμένεται να αρχίσουν οι πτήσεις της νεοϊδρυθείσας αεροπορικής εταιρείας χα- μηλού κόστους HellasAirlines.
Και όχι μόνο αυτό! Η εταιρεία θα έχει βάση και έδρα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου! Η εταιρεία ξεκινάει πτήσεις εσωτερικού προς και από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Σκιάθο, ενώ για το εξωτερικό θα υπάρξουν πτήσεις για Ρώμη, Μαδρίτη, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μό-σχα, σε καθημερινή βάση. Σύμφω- να, μάλιστα με την εταιρεία, το προσωπικό της εταιρείας θα προέρχεται από το Βόλο και τη Θεσσαλία γενικότερα, σε ποσοστό 80 – 90%.
Ακούει κανείς στην Κοζάνη; Στείλτε ένα εμαιλ στην Air Berlin ή/και πάρτε ένα τηλέφωνο στην Ryannair ( 44 8712460002) και πείτε τους: θέλετε να πραγματοποιήσετε πτήσεις από και προς Κοζάνη; Μπορεί να σας το κλείσουν. Μπορεί να γελάσουν. Μπορεί να σας βρίσουν. Αλλά μπορεί και να σου κάτσει. Στο Βόλο γιατι τα κατάφεραν;
Συγγνώμη κύριοι αιρετοί, αλλά δεν σας θέλουμε άλλο για να καθαρίζετε τους υπονόμους όταν βρέχει ή να χορεύεται τα περιστέρια στους φανούς. Και παιδιά να είχαμε στις θέσεις σας θα τα κατάφερναν. Ριξικεύλευτες ιδέες και κοινή λογική, αυτό θέλουμε.

Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ κατόπιν αδείας του συντάκτη του,
 στις 11 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 661

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ