14.3.13

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν




Αγαπητή ΟΔΟΣ

Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου όταν άκουσα την είδηση για την πιθανότητα να περιλαμβάνεται και η Μαργαρίτα Παπανδρέου στα πρόσωπα, τα οποία με βάση την λίστα Λαγκάρντ διατηρούν (ή φυγάδευσαν) καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Έφθασε όπως ήταν αναμενόμενο ο απόηχος της είδησης (και) στην Καστοριά στην οποία το ΠαΣοΚ, διατήρησε στο παρελθόν ένα μειοψηφικό και καθοριστικό Τσελιγγάτο. Έβαλε κι’ αυτό το λιθαράκι του για να παραπαίει η Ελλάδα του σήμερα μεταξύ των ανατρεπτικών άκρων του πολιτικού φάσματος. Έτσι, όπως ήταν φυσικό, δεν μπορούσα να μείνω αδιάφορος στην είδηση.

Όχι γι’ αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός, αν υποτεθεί ότι είναι ακριβές. Σύμφωνα με τις «αποκαλύψεις» οι αποταμιεύσεις τηρούνται στο όνομα τρίτου προσώπου και πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασταυρωθεί η ακρίβεια της διαρροής και να γίνει η ταυτοποίηση. Έτσι είναι άγνωστο αν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Άλλωστε εκτός από το ύψος των καταθέσεων (που τα βρήκε τόσα χρήματα μια άεργη νοικοκυρά; - αν είναι δικά της), η είδηση μάλλον δεν με σοκάρει και τόσο.

Το αντίθετο θα με εντυπωσίαζε: Αν εμπιστευόταν δηλαδή τις καταθέσεις της στις τράπεζες της Γραικίας. Στο κάτω-κάτω κάπως έτσι συμπεριφέρονται οι «απλοί» πολίτες. Πώς είναι δυνατό να μην δίνουν πρώτοι και καλύτεροι το καλό παράδειγμα, οι ταγοί του ελληνικού λαού. Σε περίπτωση δε που είναι αλήθεια όλη αυτή η «λάσπη» ακόμη και η συνείδηση του ατόφιου Παπανδρεϊσμού, όπως αποδεικνύεται η κυρία Μαργαρίτα. Την οποία ακόμη θυμάμαι απορημένος με την ντουντούκα στο χέρι να φωνάζει σε προφορικά greeklish «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» κάπου 30 χρόνια πριν. Όπως και την θυμάμαι όταν εκμυστηρευόταν το όνειρό της, να δει τον γιό της πρωθυπουργό της Ελλάδος. Και τον είδε.

Δεν γνωρίζω πολλά για την βασίλισσα Φρειδερίκη -υπήρξα και εγώ κάποτε αγέννητος- αλλά νομίζω ότι είναι εύστοχες ορισμένες ομοιότητες. Με την βασική διαφορά, ότι η βασίλισσα, είχε φροντίσει να προικίζει κιόλας με βιβλιάρια καταθέσεως και ορισμένους ανήμπορους.

Αυτή την φορά δεν πίστευα στ’ αυτιά μου από τις αντιδράσεις τους. Τόσο της Μαργαρίας, η οποία αγανακτισμένη αράδιασε με την γραπτή της δήλωση 3 πρωθυπουργούς με τ’ όνομα: Γεώργιο, Ανδρέα και Γιώργο Παπανδρέου για τους οποίους ισχυρίστηκε ότι συγκρούστηκαν (!!) με τα παρασιτικά κατεστημένα (τι λέξη κι’ αυτή να την λέει η κυρία). Κυρίως όμως δεν πίστευα στα αυτιά μου με τις δηλώσεις του τ. πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, της γνωστής πολιτικής δυναστείας βεβαίως.

«Κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου». Ναι, έτσι είπε. Και «πεισμώνουν» επειδή παρά τα κτυπήματα εξακολουθεί να μένει όρθιος. Ώστε αν είναι έτσι «καλά κάνουν και φοβούνται» συμπλήρωσε την δήλωσή του ο τ. πρωθυπουργός κατακεραυνώνοντας τους πάντες. Μ’ αυτές τις δηλώσεις, ανατρίχιασα. Όχι απλά για τον υπαινιγμό της παλινόρθωσης, ούτε για τις ομοιότητες με τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά. Αλλά για το ύφος καθώς και την ουσία των δηλώσεων. Που όπως και να το δω, έχουν μια παλληκαριά. Στο κάτω-κάτω καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, και από πάνω, δεν είναι και λιποτάκτης.

Ωστόσο, αλλού το πάω το θέμα. Για όλα αυτά, αναρωτιόμουν συγκεκριμένα, ποια μπορεί να είναι γνώμη των 5-10 συμπολιτών μας, εδώ στην Καστοριά, που θυμάμαι υπέγραψαν δια της περιφοράς ένα κείμενο απαιτώντας από την εφημερίδα σου να το καταχωρήσει. Πριν 1,5 χρόνο θαρρώ ήταν(*). Για τον λόγο ότι, εκείνη την εποχή που ακόμη κάποιοι άλλοι μοίραζαν τρόπαια και διακρίσεις, η ΟΔΟΣ ασκούσε κριτική στον μεγάλο γκουρού του εγχωρίου ΠαΣοΚ. Και χαρακτήριζες –άκουσον, άκουσον- καθεστωτική την νοοτροπία του ΠαΣοΚ.

Θα ήθελα να αναρωτηθώ, αν οι ανακοινώσεις της sagrada famiglia της ελληνικής πολιτικής ζωής, γράφτηκαν κι’ αυτές με την μέθοδο της περιφοράς από 5-10 αντίστοιχους αφοσιωμένους. Απ’ αυτούς που δεν το ρίχνουν πια δαγκωτό στον ΣυΡιζ.Α. Ή αν ξέρουν να μου αποκαλύψουν την ταυτότητα του μεγαλοφυούς συντάκτη αυτών των δηλώσεων. Ή αν τις δηλώσεις τους τις έγραψε κάποιος γνωστός του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, ή και ο ίδιος, καθ’ ότι αν δεν με απατά η μνήμη μου λεγόταν κάποτε κι’ αυτό.

Σύντομα όμως οι απορίες μου υποχώρησαν. Διότι πείστηκα ότι τις δηλώσεις αυτές, δεν μπορεί παρά να τις έγραψε ο Άκης Τσοχατζόπουλος μόλις έμαθε ότι προστέθηκε ακόμη ένα θύμα συκοφαντιών. Μόνο ένας γνήσιος προεδρικός θα ήταν τόσο αμετανόητος, τόσο εκτός τόπου και χρόνου. Οπότε άσε καλύτερα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι και σ’ αυτή την περίπτωση, άπλετο θα χυθεί το φως, και κανένα πέπλο δεν θα σκεπάσει την αλήθεια.
Α.Μ.

(*) Σημείωση της εφημερίδας: Η επιστολή, η οποία φέρει υπογραφές έντεκα ατόμων, δημοσιεύθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2011 στο υπ’ αριθμ. 618 φύλλο της ΟΔΟΥ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Δεκεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 669



Σχετικά κείμενα:

7 σχόλια:

  1. Πατερούλη Φίλιππα14/3/13

    "Ο λαός της Καστοριάς μ' έχει ανάγκη, γι' αυτό άνοιξα πάλι το πολιτικό μου γραφείο", είπε ο Πετσάλνικος.
    Σαν να ζούμε στην εποχή του Ανατολικού Μπλοκ; Ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/3/13

    Αντέχεις να ακούσεις ότι κάνεις λάθος ;
    Όλοι έχουν ανάγκη έναν πατερούλη. Εξαρτάται κιόλας πού βρέθηκαν σε αυτήν τη ζωή.
    Δεν είναι παίξε-γέλασε, ειδικά εάν κάποιος ε ί ν α ι πατερούλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαμπίρ20/3/13

    Ένα σάπιο πολιτικό σύστημα ζει και βασιλεύει στην Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/3/13

    ... μίλησε και το βαμπίρ
    που σφύζει από ζωή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το λουλουδάκι του μπαξέ20/3/13

    Άρθρο μεστό από γνώσεις και απόψεις, βάζει σε σκέψεις τον αναγνώστη. Παρά τις όποιες διαφωνίες μου, μου άρεσε και μάλιστα η τελευταία φράση, την οποίαν εκλαμβάνω σαν ελπίδα και όχι σαν σαρκασμό.

    Αν δεν θεωρηθεί περιέργεια, θέλω να ρωτήσω μήπως ο συντάκτης Α.Μ. είναι το ίδιο πρόσωπο με εκείνον/-ην που έγραψε την "Γιαγιά την Κάντζια". Τίποτε περισσότερο. Και αυτό ίσως είναι και πολύ. Δεν είμαι δα και ο "ψάξε-ψάξε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άμοιρος συγχωριανός Του, δίπλα από το σπίτι του με την πισίνα (δηλωμένη ως... δεξαμενή νερού)20/3/13

    Καθεστωτική νοοτροπία;
    Ο Γιώργος; Ο Φίλιππος;
    Α πα πα, δε το πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άμοιρος συγχωριανός Του, δίπλα από το σπίτι Του με την πισίνα (δηλωμένη ως... δεξαμενή νερού)20/3/13

    Καθεστωτική νοοτροπία;
    Ο Γιώργος; Ο Φίλιππος;
    Α πα πα, δε το πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ