19.3.13

«Το καθρέφτισμα μιας αλλοτινής ζωής»




«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ  δεν είναι άλλο παρά η έκφραση, το καθρέφτισμα της λαϊκής ψυχής. Είναι όλες εκείνες οι ευτυχισμένες ή δυστυχισμένες στιγμές της οικογενειακής ή εθνικής ζωής. Δημιουργήθηκε κάποτε στο παρελθόν και συνεχίζει να συντηρεί ο λαός διαχρονικά για να αποδώσει εκφραστικά τις συναισθηματικές του ανάγκες που αναδύονται μέσα από το καθημερινό πνευματικό και κοινωνικό του βίο. Ανάλογα με την ψυχοσύνθεση και τις ανάγκες του, οι οποίες διαμορφώνονται κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής, δημιουργεί τη δική του χαρακτηριστική μουσική έκφραση.
Για να δημιουργηθεί ένα τραγούδι χρειάζεται οπωσδήποτε μία αφορμή. Η χαρά, ο έρωτας, ο θαυμασμός του αγαπημένου προσώπου, ο θάνατος, η ξενιτιά, ο γάμος, η γέννηση, η οικογένεια, τα σκοτεινά συναισθήματα και παράλληλα οι εθνικές δοκιμασίες.
Αρχικά γεννιέται από ένα συγκεκριμένο άτομο, προικισμένο –σε μικρό ή μεγάλο βαθμό- με ευαισθησία και εκφραστική ικανότητα, το οποίο κατά κανόνα παραμένει ανώνυμο. Αν γίνει αποδεκτό από τον λαό, αυτό το τραγούδι, θα περάσει από το στόμα του ενός σε πολλά στόματα και θα γίνει γνωστό σε ολόκληρη την κοινότητά του, ίσως και πάρα πέρα.
Πάνω του θα γίνουν ενίοτε και κάποιες αλλαγές για να γίνει περισσότερο ταιριαστό με τα προσωπικά συναισθήματα του ανθρώπου που  θα το τραγουδάει κάθε φορά. Αυτό που φτάνει ως εμάς είναι πια, σε μεγάλο βαθμό, έργο της κοινότητας. Είναι το καθρέφτισμα μιας αλλοτινής ζωής»

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στα σημειώματα του καλαίσθητου διπλού cd του ομίλου  πολιτιστικής ανάπτυξης Καστοριάς Μύησης, με τίτλο «Κίνησαν τα καράβια τα καστοριανά» (ISBN 978-618-80261-0-0), το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. H συλλογή περιέχει παλιές και νέες  ηχογραφήσεις τραγουδιών της πόλης της Καστοριάς:
Κατέβαιναν οι Τσαρσινοί, Ρουσούλενα, Νέτα του Φασούλα, Της κυράς Νούλας, Κίνησαν τα καράβια τα καστοριανά, Νυφιάτικος, Μάνα μου τα λουλούδια μου συχνά να τα ποτίζεις, Τρία καροφύλλια, Κάτω στου Καραμπίνα, Εψές με τον αφέντη μου, Ανθηνά, Της Ντάλιενας, Εμένα η μάνα μου με είχε χαδιάρα και Εβραιοπούλα.

Τα τραγούδια –μερικά εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της π. Κυριακής σε μία πρωτόγνωρη νοσταλγική ατμόσφαιρα, έχουν ηχογραφηθεί σε συνεργασία με τους Χρήστο Πετκανά, Μαρίκα Χρυσοχοϊδου, Μανιό Μπαλλή, Παναγιώτη Σιαραφέρα, Μανώλη Μητσιά, Νίκο Ζιώγαλα, Αρετή Κετιμέ, Σταύρο Σιόλα, Δρόσο Κουτσοκώστα, Αλέξη Γούδα, Ηλία Τσακλίδη, Δήμητρα Καρλή και την χορωδία του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 671


Σχετικά: Πρόσωπα 2012 [8] “Μύησις”


7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/3/13

    Μια πόλη όπου οι ίδιοι της οι πολίτες συγκεντρώνουν και προβάλλουν παραδοσιακά τραγούδια, ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις, διοργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλιοπαρουσιάσεις... συγγράφουν, συνθέτουν ή εκτελούν μουσικά έργα, ζωγραφίζουν, τραγουδούν, σπουδάζουν... μόνο "κοιμισμένη" δεν δικαιούμαστε να την χαρακτηρίσουμε.
    Εκτός εάν διακατεχόμαστε από μεμψιμοιρία ή ναρκισσισμό, που δεν μάς επιτρέπουν να παραδεχθούμε τη σοβαρή εργασία... των άλλων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/3/13

    ...και ντροπή σ' αυτήν που το 'πε ("το κοιμισμένη")...
    Αυτό δεν θες να πεις πουλί μου;
    Πες το ντε "μη μας πάρει τον αέρα" αυτή η ΣΖ...

    karditsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/3/13

    karditsa μ,
    έτσ όπους τρεχς να προυλάβς όλις τις αναρτήσις, στου τέλους σι βλέπου Παπατρέχα !
    Τι σι μελ ισένανε για τουν Ανώνυμου κι τη ΣιΖί; Μον αυτήνη είπι την Καστουριά κοιμισμέν; Τόσους κόσμους νουμίζ ότι ίμαστι σι λήθαργου... σαν τς αρκούδις ένα πράμα. Άσι να τα βρούν μαναχοί τς, σι παρακαλώ κι μη μ' ανιβάζ την πίιση.
    Φιλιά σαρακουστιανά σι στέλνου, γιαβρί μου !

    τρίκαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/3/13

    Τι σι νοιάζ' που μι νοιάζ' Τρίκαλου μ';
    Μ' αρέζ' να κάμνου σιαματά!
    Είμαστι που 'μαστι χουρίς παράδις να του ράψουμι κι όλας;

    karditsa
    γουίθ ΛΟΒΕ (Love)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/3/13

    Έλα στα συγκαλά σ, karditsa μ !
    Ιμένα βρε μι νιαζ για λόγου σ κι του λέου ιφθέος.
    Ισύ όμους βιάζισι να ανακατουθείς για άλλους προτού κιόλα μιλήσνι οι άμισα ιδιαφιρόμεν. Βρε δε χρειάζιτι η ΣΖ συνήγουρο!
    Είσι ειλικρινής όμους, γιατί παραδέχισι ότ σ'αρέσ ου σαματάς (μι ρέγουλο όμους, γιαβρί μου...). Όσου για τους παράδις, καρφί δεν μι καίγιτι! Ιγώ σ' αγαπάου κι ας ίσι φτουχαδάκ.
    Γράψι όμους κι κανα σχόλιου για του θέμα μας κι ύστιρα πάεινι να κανς μια καρδιά μι τ' αρχικά μας, που να σκάσουν απ τη ζήλεια τς οι ξενέρουτοι!
    (ακούς εκεί with love...)

    τρίκαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/3/13

    Κατ' εντολήν του αξιότιμου και λατρευτού μου "τρίκαλου" γράφω κι εγώ ..
    ΑΙΝΟΣ ΕΙΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥΣ!
    Μεγάλη επιτυχία εις ...την ελαφρώς κεκοιμισμένην (λόγω πείνας, ανεργίας, ανεχείας, τσίπουρου μπόλικου κλπ κλπ) πόλιν μας μπράβο και πάλι μπράβο στην "Μύησις" με το στόλο των Καστοριανών καραβιών και σ' ανώτερα. Ν΄ανακατώνεται η θράκα να μη σβήνει η φωτιά. Και εις άλλα με υγείαν και καθαράν καρδίαν!

    karditsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος20/3/13

    karditsa
    Έγραψες πάλι, μεγάλεεεε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ