26.9.13

ΠαΣοΚ Καστοριάς: Ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις



Δυστυχώς μετά τη δημοσιοποίηση «Εφημερίς της Κυβερνήσεως» (Σελ.1829, άρθρο 1), οι χειρότεροι φόβοι όλων μας επιβεβαιώθηκαν.
Το τμήμα Αρχιτεκτονικής που είχε έδρα στην Καστοριά και αναμέναμε τη λειτουργία του, μετονομάζεται σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα του μεταφέρεται στην Κοζάνη.
Στην επιστολή που ως ΝΕ ΠαΣοΚ. Καστοριάς στείλαμε στις 2 Απριλίου 2013 στον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, αναφέραμε όλα τα επιχειρήματα (ακαδημαϊκά, οικονομικά), έτσι ώστε να βοηθήσουμε να κάνει το αυτονόητο και το προφανές.
Να ξεκινήσει τη λειτουργία του συνομόσπονδου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με κάποια τμήματα και υπηρεσίες στην πόλη της Καστοριάς, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις.
Η επιστολή αυτή έμεινε αναπάντητη. Αντί αυτού ο υπουργός ξεχνώντας ότι ξοδεύτηκαν περίπου 3 εκ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών για τη φιλοξενία του Πανεπιστημίου, χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, επέλεξε να μεταφέρει το μοναδικό τμήμα που προβλέπονταν για την Καστοριά στην Κοζάνη, όπου το Πανεπιστήμιο πληρώνει σε ιδιώτες ενοίκιο για την ακαδημαϊκή του στέγη.

Με βάση την εξέλιξη αυτή προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1. Ο εθνικός σχεδιασμός για τη "νέα" παιδεία, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει τις νέες υποδομές που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα;
2. Με ποιο τρόπο το υπουργείο σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων;
3. Η χώρα μας έχει οικονομικό πρόβλημα; Αν έχει που το θεωρούμε δεδομένο, ποιός σας δίνει το δικαίωμα να συνεχίζονται οι σπατάλες για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης τοπικής κοινωνίας ή των ακαδημαϊκών της δασκάλων;
4. Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έ-χει άποψη για όλα αυτά; Ποια είναι; Συνεχίζει ακόμα να μιλά για "ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη";
Το πιο σύντομο ανέκδοτο…
5. Τι δεν καταλαβαίνετε από όλα αυτά;

Η ΝΕ ΠαΣοΚ. Καστοριάς έχει ενημερώσει επαρκώς για το ζήτημα την κοινή γνώμη, την ηγεσία του τόπου και την ηγεσία του υπουργείου. Δυστυχώς η τοπική ηγεσία πάσχει από το σύνδρομο της πολιτικής αφασίας και της κοινωνικής αμεριμνησίας. Είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα κοινωνικά αιτούμενα. Όταν οι εξελίξεις επιβάλλουν να τρέξει, αυτή βραδυπορεί. Το κενό ηγεσίας είναι περισσότερο εμφανές παρά ποτέ. Ας μιλήσουμε καθαρά γι’ αυτό. Θα το βρίσκουμε μπροστά μας αν δεν το επιλύσουμε.
Είναι άλλο πράγμα η σωτηρία της χώρας, στην οποία το ΠαΣοΚ. βάζει πλάτη στον "αντιμνημονιακό" Σαμαρά με τα γνωστά πολιτικά αποτελέσματα και άλλο ο μικροπολιτικός σχεδιασμός χωρίς επιχειρήματα για την εξυπηρέτηση ενός νομού.
 Αυτό δεν μπορούμε να το νομιμοποιήσουμε.
 Ο εθνικός σχεδιασμός για την παιδεία είναι κίβδηλος. Αν δεν γίνει τώρα το σωστό και το αναγκαίο, τα ιδρύματα της χώρας μας θα συνεχίζουν να είναι εκκοκκιστήρια αγράμματων, αμόρφωτων, ακαλλιέργητων και άνεργων νέων.
Τώρα είναι η ώρα να γίνει επαναπροσδιορισμός στόχων και παιδείας, με σεβασμό όμως στις θυσίες του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.
Όχι με εξυπηρετήσεις ένθεν κακείθεν.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουνίου 2013, αρ. φύλλου 695       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ