30.11.13

ΟΔΟΣ: Στοιχειώδης εξορθολογισμός και ο μόχθος για τον επιούσιο


ΟΔΟΣ 25.7.2013 | 701

Ήταν και πάλι εκεί. Αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους πολιτικούς της περιοχής. Κάθε λογής, είδους, στυλ και διαμετρήματος, ως διαδηλωτές.
Αυτή την φορά διαμαρτυρόμενοι για την «κινητικότητα» των δημοτικών αστυνόμων της Καστοριάς και των σχολικών φυλάκων. Των καθηγητών σήμερα. Ποιος ξέρει αύριο τι θα περιλαμβάνει το ημερήσιο δελτίο συμπαράστασης.

Η είδηση ότι η δικομματική κυβέρνηση αποφάσισε να «δώσει» στον βωμό των απαιτήσεων των δανειστών και των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα στο πλαίσιο του τελευταίου μνημονίου, τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας και τους σχολικούς φύλακες των Δήμων, σε όσους απ’ αυτούς τα προηγούμενα χρόνια είχαν επανδρωθεί οι αντίστοιχες κατηγορίες, προκάλεσε εντύπωση και στην Καστοριά. Όχι βέβαια όση θα ανέμεναν ορισμένοι, αλλά οπωσδήποτε αρκετή.

Ίσως αριθμητικά οι θιγόμενοι να μην είναι τόσοι όπως στους μεγάλους Δήμους της χώρας, αλλά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αποτελώντας δεκάδες πολιτών, και εν δυνάμει ψηφοφόρων μπορούν να αποτελούν ουδόλως ευκαταφρόνητο μέγεθος για τους υπολογισμούς και τα «κουκιά» των υποψηφίων, ιδιαίτερα των δημοτικών συνδυασμών. Δεν έχει σημασία αν ένας στους δύο ιδιώτες της Καστοριάς είναι ήδη από χρόνια άεργος ή απόβλητος, καθ’ ότι ειδικά για αυτούς καμιά διαδήλωση δεν οργανώθηκε μέχρι τώρα. Ούτε από τους πολιτικούς, ούτε από κανένα άλλο που ζητεί τώρα κοινωνική στήριξη.

Έτσι εκτός από τους ίδιους τους θιγόμενους και όσους πολίτες συμπαρίστανται ειλικρινά στην δοκιμασία και την απογοήτευση των δημοτικών υπαλλήλων και πάλι «όλοι μαζί» διαδήλωσαν κατά πάντων, όλων των άλλων δηλαδή. Μόνο που αυτή την φορά, στους εξ απεναντίας, προστέθηκε κι η βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Αντωνίου. Αφού αυτή την φορά επέρριψαν ευθύνες για τα μελλούμενα στις πλάτες της, οι μέχρι προχθές θερμοί συναγωνιστές της στις περασμένες διαδηλώσεις (π.χ. για το πετρέλαιο θέρμανσης). Απειλώντας την μάλιστα πολιτικά, να μην διανοηθεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, που τελικά ψήφισε, και ήδη αποτελεί νόμο του κράτους.

Ήταν προφανώς πολύ απασχολημένη στην Αθήνα, στο να επινοεί τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο, ως εκπρόσωπος της Καστοριάς, συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτικού λόγου εντός του κοινοβουλίου. Με την συμμετοχή της σε κερκίδα με λαϊκά παιδιά. Αγόρια και προπαντός λαϊκά κορίτσια, σαν την ίδια, όπως δήλωσε από του βήματος της Βουλής. Που ξέρει από πρώτο χέρι τα πάντα για το κάθε… τσόλι.

Όσο για τους γουναράδες και τα γουναράδικά τους, είναι γεγονός τα… υπερασπίστηκε σθεναρά από τις «απειλές» του άλλου βουλευτή Καστοριάς κ. Βαγ. Διαμαντόπουλου. Μόνο που το «λαϊκό κορίτσι» από την Καστοριά δεν κατάλαβε λέξη από την ιστορική αναφορά. Ο δε κ. Βαγ. Διαμαντόπουλος, από το δικό του «μετερίζι», κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να θυμίζει στο πανελλήνιο τι εστί Καστοριά το 2013.

Έτσι εδώ, επιτόπου, απέμειναν όσοι δεν αγωνίζονταν στον στίβο των Αθηνών. Πάλι καλά που από τους διαδηλωτές απουσίασαν οι περισσότεροι απ’ αυτούς (βουλευτές, δημάρχους) οι οποίοι πούλησαν όνειρα σε όσους τώρα κινδυνεύουν με απόλυση, σε όσους αγόρασαν φίκια. Για μεταξωτές κορδέλες εννοείται.

Έτσι είναι σαφές ότι ακόμη και στην Καστοριά σταμάτησε κάπως απότομα το success story και το κλίμα συγκρατημένης μεν, υπεραισιοδοξίας δε, που είχε καλλιεργηθεί στην διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο πολιτικοί και πολίτες που γνωρίζουν πολύ καλά ότι τους χωρίζει ακόμη πολύς και δύσκολος δρόμος από τον προορισμό, είναι απολύτως έτοιμοι να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Όσα δηλαδή απ’ αυτά τα λάθη που ευθύνονται για την κατάρρευση της οικονομίας και εξηγούν την ανάδειξη πολιτικών του σημερινού διαμετρήματος (ή εκτοπίσματος αν πρόκειται για κυρίες) σταμάτησαν πραγματικά στην διάρκεια των 1-2 περασμένων χρόνων.

Στην πορεία των οποίων, εξελίσσεται με τους δικούς της ρυθμούς η προσπάθεια εξυγίανσης, εξοικονόμησης, εκλογίκευσης, ουσιαστικού εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμιστικού εξευρωπαϊσμού στην Ελλάδα. Με ένα ακόμη ολυμπιακό άθλο ή θαύμα. Μόνο που όπως ήδη (θα έπρεπε να) έχουν οι πάντες υποψιασθεί, θαύματα μετά Χριστόν δεν γίνονται σχεδόν ποτέ, ούτε στην εκκλησία. Νωπή άλλωστε η απόφαση του «αγαπάτε αλλήλους» στην εκδοχή της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, που αν επεδείκνυε συγχώρεση δεν θα της κόστιζε ούτε φράγκο η καλοσύνη (ή μήπως όχι;).

Αλλ’ ούτε στην πολιτική της Καστοριάς δεν γίνονται θαύματα Αν εξαιρεθούν οι επιτήδειοι, όλοι οι υπόλοιποι, κοινοί επιτηδευματίες που έπρεπε να μοχθήσουν σκληρά για τον επιούσιο, στον ιδιωτικό στίβο και στο πεδίο του ελεύθερου ανταγωνισμού, και αυτοί που από ανάγκη ή όχι να συναλλαχτούν με τους διαχειριστές του παρελθόντος που προκάλεσαν τελικά την καταστροφή, γνώριζαν μέσα τους, ότι η φούσκα, ακόμη και στον Δήμο Καστοριάς δεν θα μπορούσε να αντέξει για πολύ.

Μόνο που οι πολίτες της Καστοριάς προβληματισμένοι και καθόλου ευχαριστημένοι, βλέπουν να προστίθενται στους ήδη χιλιάδες ανέργους και άλλοι δεκάδες, εργαζόμενοι έως πρόσφατα που υποβάλλονται σε καθεστώς κινητικότητας, από τις τάξεις των μισθωτών του Δήμου Καστοριάς. Και να βρεθούν τόσοι οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους απέναντι σε μια κατάσταση που κανείς δεν θα περίμενε ή θα επιδίωκε.

Και όλα θα σταματούσαν για τον Δήμο Καστοριάς που συμμετέχει σε υψηλό επίπεδο στις πλατείες Κλαυθμώνος με κάθε αφορμή και αιτία για συμπαράσταση. Για ένα Δήμο που υποφέρει από σοβαρή υποβάθμιση της πόλης και των χωριών που τον αποτελούν.

Και η εικόνα του αποτελεί την ομοίωση της τραγελαφικής δημοσιονομικής τάξης και νομιμότητας ολόκληρης της χώρας. Διότι κάνοντας οριακή χρήση, εξακολουθεί να ασκεί με υπερβολή όλες τις δυνατότητες για προμήθειες, αγορές, αναθέσεις. Και με τρόπο που εμπνέει υπόνοιες κάθε φύσης.

Στο ίδιο μοτίβο, η πρόθεση του Δήμου Καστοριάς, αν και ενδεχομένως θα υποχρεωθεί να μειώσει τους υπαλλήλους του, να προχωρήσει στην υλοποίηση της 2ης Αλεξιάδας (11 ημερών!) στο τέλος Αυγούστου με την δικαιολογία ότι κτίζονται τα θεμέλια ενός νέου θεσμού-μεσαιωνικού φεστιβάλ, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.

Σε μια πόλη στην οποία κοντεύει ο ένας στους δύο πολίτες της παραγωγικής ηλικίας να είναι υποχρεωτικά άνεργος, οι φαραωνικού τύπου εκδηλώσεις, που μπορεί να ικανοποιούν ματαιότητες, ή και τις άριστες των προθέσεων, προκαλεί (*).

Από το να απαιτούν από την μέχρι χθες συναγωνίστρια στους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες, την βουλευτή του «όλοι μαζί», το «λαϊκό κορίτσι» κ. Μαρία Αντωνίου να υπερβεί τις δυνατότητες και σκοπιμότητες, είναι προτιμότερο όχι μόνο οι εργαζόμενοι του Δήμου Καστοριάς, αλλά και οι «όλοι μαζί ενωμένοι» να αξιώσουν από τον εργοδότη Δήμο Καστοριάς, σε ένδειξη στοιχειώδους εξορθολογισμού των δαπανών και των σκιερών σημείων των συμβάσεων που συνάπτει με διάφορους, νόμιμα βέβαια, σε ένδειξη συμπαράστασης στα δεινά και τις στερήσεις των πολιτών της Καστοριάς, να αποφασίσουν την αναστολή κάθε σπατάλης. Αρχίζοντας από την περίφημη Αλεξιάδα.
Μόνο τότε θα αποδείξουν ότι κάνουν πρώτα οι ίδιοι, αυτό που απαιτούν από τους άλλους.


(*) Ουδείς μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για το πραγματικό κόστος των 3ήμερων περσινών εκδηλώσεων της 1ης «Αλεξιάδας» Από εκτιμήσεις που φημολογούνται, το κόστος είναι κυμαινόμενο, στην καλύτερη περίπτωση 35.000. Εφέτος η 2η Αλεξιάδα θα διαρκέσει 11 ημέρες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Ιουλίου 2013, αρ. φύλλου 701


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ