2.3.14

Λόγος & αντίλογος


Κύριε Διευθυντά

Για το σχόλιό μου δανείζομαι τις πρώτες 2-3 σειρές του άρθρου σας (31/10/2013) «Αειφορία της λίμνης» και το νόημα για την δυσοσμία από το πράσινο ίζημα (σελ.3) και θα φανεί αμέσως γιατί το συσχετίζω.
Μας θυμίζετε λοιπόν προλογικά στο άρθρο σας ότι λόγω της γνωστής δυσοσμίας η λίμνη είναι παρούσα ως ασθενής.
Ένας καλός, προοδευτικός… με «σύγχρονες» αντιλήψεις και εφαρμογές περί γεωργίας και ζωής της υπαίθρου αγρότης από γειτονικό με την Τσάκωνη χωριό, είχε την… φαεινή ιδέα να αρωματίσει την ατμόσφαιρά μας. Χωράφια νοικιασμένα κοντά στο χωριό τα ελίπανε (23 – 24 Οκτωβρίου) με κόπρον από τα γουνοφόρα ζωάκια, με συνέπεια να μας φυσάει όλο τα εικοσιτετράωρα βρομερός* αέρας με κακοσμία.
Ο φιλότιμος … αυτός αγρότης αποβλέπει μόνο στο ατομικό του συμφέρον, με στόχο να κερδίσει «καρπόν εκατονταπλασίονα» αδιαφορώντας για την υγεία των κοντοχωριανών του, γνωστών φίλων. Σε ποιο επίπεδο να τον κατατάξει κανείς; Ας είχε την πρόνοια να προμηθευτεί την αναγκαία για λίπανση κοπριά από βοοειδή (αγελάδες, ταύρους) την οποία όλοι ξέρουμε έκπαλαι και έχομε… εξοικείωση, τρόπον τινά. Αν τύχαινε να βρίσκεται τις ημέρες εκείνες της ιδιότυπης αυτής λιπάνσεως κάποιος αρμόδιος της Αστυνομίας ή της πολιτείας (ή του Υγειονομικού) και ροφούσε κατ’ ανάγκην τον αρωματισμένο αέρα, ελπίζουμε ότι το πράγμα δε θα έμενε ανεξέλεγκτο , «ουκ αν μάθοις, ει μη πάθοις». Τουλάχιστον, να ελπίζουμε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτού του είδους καλλιέργεια δίπλα στα σπίτια μας.

• Βρόμα (και δυσωδία). Παλαιότερα γράφαμε η βρώμα και ο βρωμερός. Η ετυμολογία της λέξεως υπαγορεύει ότι σωστή γραφή είναι με ο (όμικρον). Το βρώμα και η βρώση είναι άλλης προελεύσεως και σημασίας.

Ευχαριστώ δια την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 714


Σχετικό κείμενο: ΟΔΟΣ: Αειφορία της λίμνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ