20.10.14

Διαξιφισμοί στον ΣυΡιζΑ για την γούνα

Θ. Δημητρακόπουλος:
«Θα μας βρίσκουν απέναντι τους όσοι προπαγανδίζουν υπέρ της γούνας»

Την αντίθεση του με το προεκλογικό σποτ των τοπικών φορέων του ΣυΡιζΑ. στην Καστοριά για την προώθηση του εμπορίου της γούνας εκφράζει ο Θέμης Δημητρακόπουλος συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων/Τομέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφορικά με το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 20 Μαΐου και παίζει και στο προεκλογικό περίπτερο του ΣυΡιζΑ στην Καστοριά – όπως είπε στο zoosos.gr  o βουλευτής του νομού Βαγγέλης Διαμαντόπουλος – εκφράζει την πλήρη αντίθεση του.
Συγκεκριμένα ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει στη σελίδα facebook:
«Με αφορμή την κυκλοφορία, προεκλογικά, ενός σχεδόν προβοκατόρικου, γεμάτου ανυπόστατες ανοησίες, βίντεο για την υπεράσπιση της γούνας στην Καστοριά με υπο- γραφή ΣυΡιζΑ που προκάλεσε τη δικαιολογημένη οργή χιλιάδων φιλόζωων και ακτιβιστών που νοιάζονται για το ζήτημα και παλεύουν για την κατάργηση του γουνεμπορίου, όπως κι εμείς στον ΣυΡιζΑ στην Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων, δηλώνω εκ μέρους των συντροφισσών και των συντρόφων μου πως:
Όπου κι αν υπάρχουν υποστηρικτές της γούνας, είτε στα δεξιά και στα ακροδεξιά, είτε στα αριστερά και στον ΣυΡιζΑ θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους αποφασιστικά και ανένδοτα.
Οι θέσεις μας, που υποβλήθηκαν για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣυΡιζΑ , είναι ξεκάθαρες: Η σύγχρονη διεθνής τάση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο τείνει προς την κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων και του εμπορίου γούνας. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατες αποφάσεις των κοινοβουλίων καταργούν είτε περιορίζουν δραστικά τις σχετικές δραστηριότητες (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Κροατία, Ολλανδία, Σλοβενία κλπ).
Στη χώρα μας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας, προτείνουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη σταδιακή κατάργηση του γουνεμπορίου σε βάθος χρόνου και την αντικατάσταση της κυριαρχίας της γούνας στην τοπική οικονομία με άλλες αειφορικές, φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες και στρατηγικό στόχο την ανάδειξη νέων ευκαιριών για την εξασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης στον ντόπιο πληθυσμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε απαραίτητο το φραγμό στην αδειοδότηση για νέα εκτροφεία/επέκταση υφιστάμενων και παράλληλα την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των προβλεπομένων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία προνοιών για την ευζωία των εκτρεφόμενων γουνοφόρων.
Αυτά, κι αν χρειαστεί θα επανέλθουμε. Καλώ όλες τις φίλες και τους φίλους που συμπορευόμαστε στον ωραίο αυτό αγώνα, να αγνοήσουν το άθλιο βίντεο που προπαγανδίζει το ξοφλημένο, αναχρονιστικό και μη βιώσιμο στη συνείδηση όλων των προοδευτικών και αριστερών ανθρώπων εμπόριο της γούνας».

* * *

Ν.Ε. ΣυΡιζΑ Καστοριάς:
«Ο Δημητρακόπουλος Θέμης δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο.Εκφράζει προσωπικές απόψεις»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καστοριάς του ΣυΡιζΑ κατόπιν επικοινωνίας με την Επιτροπή Προγράμματος και το Οργανωτικό του Κόμματος δηλώνει:
1. Ο Δημητρακόπουλος Θέμης δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο και ως εκ τούτου εκφράζει προσωπικές απόψεις για τον κλάδο της γουνοποιίας
2. Οι θέσεις του σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέρος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣυΡιζΑ .
3. Τις θέσεις του κόμματος για τον κλάδο εκφράζει η Ν.Ε του ΣυΡιζΑ  Καστοριάς

Για την Ν.Ε
Ο συντονιστής  
Σάκης Χατζηζαμάνης


* * *

«Απάντηση στον “έξαλλο” συντονιστή της Νομαρχιακής του ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Χατζηζαμάνη»

Για τις ιδέες μας, που υποστηρίζονται απο εκατομμύρια προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε άνω-κάτω ό,τι χρειαστεί για να τις δούμε να πραγματοποιούνται.
Θέλουμε να πληροφορήσουμε τον “έξαλλο” συντονιστή της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καστοριάς κ. Χατζηζαμάνη ότι οι θέσεις μας δεν είναι προσωπικές, αλλά αντίθετα υποστηρίζονται απο εκατοντάδες χιλιάδες φιλόζωους και ακτιβιστές για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στην Καστοριά, από τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, και βέβαια από ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στελεχών, βουλευτών και μελών του ΣυΡιζΑ σε όλη τη χώρα.
Σε κάθε περίτπωση, τον αγώνα μας τον δίνουμε εκτός και εντός  κομματικών τειχών, μέσα στην κοινωνία και με διάφανο τρόπο, χωρίς επιδοτήσεις από το χειμαζόμενο κράτος για καινούργια αχρείαστα εκτροφεία/ χώρους βασανισμού εκατομμυρίων γουνοφόρων για τα στενά οικονομικά συμφέροντα μιας φθίνουσας τοπικής συντεχνίας.
Οι προτάσεις μας, εγκεκριμένες από το σύνολο του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣυΡιζΑ, έχουν ήδη κατατεθεί για το υπό κατάρτιση κυβερνητικό πρόγραμμα. Είναι προτάσεις μετριοπαθείς, σε βάθος χρόνου και προς το συμφέρον τελικά της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Οι όποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις ας διατυπωθούν στα αρμόδια κομματικά συλλογικά όργανα, και εντέλει στην Κεντρική Επιτροπή. Χωρίς εξαλλοσύνες και πολιτικάντικες κραυγές για την ικανοποίηση του ξεπερασμένου από τα πράγματα πελατειακού πολιτικού συστήματος.

Οι θέσεις μας που κατατέθηκαν επίσημα για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣυΡιζΑ και αφορούν το γουνεμπόριο:

Η σύγχρονη διεθνής τάση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο τείνει προς την κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων και του εμπορίου γούνας.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατες αποφάσεις των κοινοβουλίων καταργούν είτε περιορίζουν δραστικά τις σχετικές δραστηριότητες (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Κροατία, Ολλανδία, Σλοβενία κλπ).
Στη χώρα μας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας, προτείνουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη σταδιακή κατάργηση του γουνεμπορίου σε βάθος χρόνου και την αντικατάσταση της κυριαρχίας της γούνας στην τοπική οικονομία με άλλες αειφορικές, φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες και στρατηγικό στόχο την ανάδειξη νέων ευκαιριών για την εξασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης στον ντόπιο πληθυσμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε απαραίτητο το φραγμό στην αδειοδότηση για νέα εκτροφεία/επέκταση υφιστάμενων και παράλληλα την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των προβλεπομένων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία προνοιών για την ευζωία των εκτρεφόμενων γουνοφόρων.”
Εμείς επιμένουμε και προχωράμε αταλάντευτα. Για το νέο που ευαγγελίζεται ο ΣυΡιζΑ σε όλο το φάσμα!

Θέμης Δημητρακόπουλος
Συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣυΡιζΑ

ΥΓ: Δεν παίρνουμε λέξη πίσω για το όντως άθλιο, επιπέδου πολιτικού νηπιαγωγείου, προπαγανδιστικό βίντεο του Συναγερμού για τη Γούνα που πλασαρίστηκε ύπουλα από τη Νομαρχιακή Καστοριάς του ΣυΡιζΑ ως θέσεις του κόμματος κεντρικά, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να δεχτούμε τις οργισμένες διαμαρτυρίες και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση χιλιάδων φιλόζωων, αντιπάλων του γουνεμπορίου από όλη τη χώρα. Και να αναγκαστούμε να βγούμε απολογούμενοι για τις πολιτικάντικες πονηριές ορισμένων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 743


Επιλογή σχετικών κειμένων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ