29.12.14

«Άγριες Νότες»



Οι «Άγριες Νότες» της Νίνας Ράπη (φωτογραφία) η οποία κατάγεται από το Άργος Ορεστικό ανεβαίνει στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» στην Αθήνα, στα πλαίσια του φεστιβάλ διάρκειας ελληνικού έργου του 21ου αιώνα, από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00 για 12 παραστάσεις.

Οι «Άγριες Νότες» αποτελούν το πρώτο θεατρικό που έγραψε στα ελληνικά (εκδόσεις Σοκόλη) και η πρώτη παραγωγή έργου της στην Ελλάδα.  Θεατρικά της έχουν βραβευτεί, παρασταθεί ή αναγνωσθεί στην Αγγλία, στην Αμερική, στην Πορτογαλία και στην Ινδία.

Το σενάριο του έργου εμπλέκει τέσσερα πρόσωπα, τέσσερις μορφές εγκλεισμού και έναν φόνο. Μια πολιτική δολοφονία γίνεται αφορμή να ενεργοποιηθούν οι πιο σκοτεινοί μηχανισμοί του συστήματος. Μια συναυλία διακόπτεται. Οι ζωές κάποιων ανθρώπων ανατρέπονται. Μια συνθέτρια/τραγουδίστρια και ένας μαρμαράς/γλύπτης συλλαμβάνονται ως εξιλαστήρια θύματα. Ένα πείραμα έχει δρομολογηθεί: η ζωή θα είναι πια υπό έλεγχο.

Ένας χώρος απομόνωσης, κάμερες, μικρόφωνα, τα πειραματόζωα υπό συνεχή παρακολούθηση και τα πάντα μετατρέπονται σε ένα σκληρό reality show. Παρουσιάστρια αυτού του σόου, μια φίλη που γίνεται εχθρός και ένας φύλακας, γρανάζι της εξουσίας, που από θύτης μεταστρέφεται σταδιακά σε θύμα. Σε ένα κόσμο φωτισμένο άπλετα, για να μη φαίνεται τίποτα, σε μια κοινωνία που όλα γίνονται θόρυβος, για να μην ακούει κανείς κανέναν, η λύτρωση θα έρθει από το σκοτάδι. Και την σιωπή. Την εκκωφαντική σιωπή. Το αληθινό γίνεται άπιαστο, το παράλογο καθημερινό, το παρελθόν παρόν. Και το παρόν;

Το έργο εντάσσεται στην θεματική ενότητα Noir, «Έξι εγκλήματα ζητούν συγγραφέα...» με καλλιτεχνική υπεύθυνη την Λεία Βιτάλη, η οποία με συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώ να συμβάλω στην ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου πιστεύοντας ακράδαντα αυτό που είχε πει ο αείμνηστος Κάρολος Κουν: ότι το ελληνικό θέατρο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ελληνικό έργο».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως «αν η Ελλάδα είναι η χώρα του θεάτρου τότε αυτή η χώρα θα έπρεπε να έχει την πιο γερή πολιτιστική πολιτική στον τομέα του θεάτρου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι πλέον απλώς μια προσπάθεια για ψυχαγωγία ή επιμόρφωση ή προβληματισμό των πολιτών, αλλά μια ισχυρή βιομηχανία που θα μπορούσε να αναδείξει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Στην Ευρώπη μόνο δραστηριοποιούνται 5.000.000 άτομα στον τομέα του πολιτισμού».

Ερμηνεύουν: Μ.Καρατζογιάννης, Τ. Τζανάτος, Α.Μαξίμου, Χ.Χειλά-Φαμέλη, Κ.Μπάρας. Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη /DameBlanche. Βοηθός σκηνοθέτη: Ζ.Μαντά. Μουσική: Nalyssa Green. Βίντεο: Μ.Χολέβας. Σκηνικός χώρος: Τ.Τατόλας. Κοστούμια: Ά. Δημητρολοπούλου.
Γενική είσοδος: 12 €, φοιτητές 8€, άνεργοι 5 €. Πληροφορίες: 2105242211 & 213


  • Η Νίνα Ράπη γεννήθηκε στο Άργος Ορεστικό. Γράφει θεατρικά, διηγήματα και δοκίμια. Στα θεατρικά της συγκαταλέγονται: Kiss the Shadow, Reasons to Hide, Angelstate, Edgewise/Ακροβασία, Lovers, Ithaka. Ορισμένα έχουν βραβευτεί ή διακριθεί (Ithaka, Angelstate, Lovers) και όλα έχουν παρουσιαστεί σε χώρους όπως: Southbank Centre, Soho theatre, Lyric studio, Tristan Bates, ICA, Riverside studios, Gielgud theatre (Λονδίνο), Εθνικό θέατρο (Φεστιβάλ Αναλογίων),  Ινδία (πρώτο βραβείο BITS Festival), Estaca Zero Teatro, Πορτογαλία. Μελέτες για τα έργα της και δικά της δοκίμια εκδόθηκαν από Cambridge University Press, Routledge, Mimesis Edizioni κ.α.  Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Γκρίνουιτς για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης Ιδρύτρια και Αρχισυντάκρια του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού Brand Literary Magazine. Τον Νοέμβριο 2014 κυκλοφορεί και η τελευταία της συλλογή διηγημάτων Κατάσταση Φούγκας (Κέδρος). 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 757


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ