27.9.15

ΟΔΟΣ: Αυλή των θαυμάτων


ΟΔΟΣ 14.5.2015 | 788



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Πολύ το χαίρομαι που εδώ και 3,5 μήνες (μου) φαίνεται ότι λύθηκαν όλα –μα όλα- τα προβλήματα του τόπου. Θα πρόκειται περί θαύματος. Ούτε συμπολίτες μας πεινούν ή δυστυχούν στην Καστοριά, ούτε οι απεγνωσμένοι αυτοκτονούν πλέον. Εννοώ, ότι δεν αυτοκτονούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, μιας και εδώ, είμαστε ούτως ή άλλως, αυτόχειρες. Με την καλή την έννοια: Εθελοντές στις κόκκινες γραμμές. Αλλά καθώς άφησαν κάτω τα άρματα και τα όπλα οι εργατοπατέρες και οι συνδικαλιστοπατέρες της Καστοριάς, τι άλλο να υποθέσω;

Ακόμη, ούτε άστεγοι δεν περιφέρονται στους δρόμους εξ αιτίας του λιγνού και του χονδρού που κυβερνούσαν, ούτε ρακοσυλλέκτες, ούτε πεινασμένοι ψάχνουν στα σκουπίδια. Ούτε αδέσποτα ζώα δεν τριγυρνούν και δεν τρομοκρατούν στους δρόμους. Ούτε μαθητές λιποθυμούν, ούτε ορυκτέλαια δεν συγκεντρώνονται για τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν πια οι άνεργοι, ούτε απεγνωσμένοι, ούτε υπερχρεωμένοι. Έκλεισαν και τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές -οι Έλληνες είμαστε βαθειά θρησκευόμενοι- και όλα αυτά τα θαύματα τα πέτυχαν οι καλοί κυβερνήτες μας χωρίς να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δακτυλάκι. Ώ του θαύματος δηλαδή, όχι του Αγίου Ραφαήλ, αλλά της κυρίας Ραχήλ. Και όχι μόνο.

Το πρόσεξες και εσύ το θαύμα, τα έγραφες άλλωστε στο περασμένο πρωτοσέλιδό σου: Μέχρι και οι ψεκασμοί σταμάτησαν. Κανείς δεν τολμά να μολύνει τους υπερήφανους αιθέρες μας. Το έσκασαν όλοι οι δειλοί... καπνός έγιναν. Έφυγαν και οι Σιωνιστές. Οι ουρανοί είναι δικοί μας και πάλι. Αφού ήθελαν να βάλουν πρόεδρο για τα φάρμακα και τις τροφές, μια καλή κυρία πολιτευτή των ΑνΕλ που εκτός από αψέκαστη, υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ έριξαν στην Ελλάδα κουνούπια με κάμερες. Και πού να δεις τι θα γίνει όταν θα βγούμε στην δραχμή, ή το διπλό νόμισμα, το geuro.

Τι τα θέλαμε εμείς άλλωστε τα κλέη και τους κουτόφραγκους. Και αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κάπου στα 1990 έλεγε ότι η Ελλάς μετετράπη σε ένα απέραντο φρενοκομείο, ο άλλος ο πρόεδρος, λίγο νωρίτερα είχε προσέξει ότι είμαστε ανάδελφον έθνος. Και για τον λόγο αυτό, δεν είμαστε μόνο ενωμένοι, αλλά και αποφασισμένοι. Γι’ αυτό βολεύτηκε και η κορούλα του σε μια υψηλά αμειβόμενη θέση, όπως και κάθε ένας με αντίστοιχη διαδρομή και ιστορία. Με βίο και πολιτεία δηλαδή. Το Κούγκι και το Μεσολόγγι, το Αρκάδι και το Ζάλογγο είναι ελάχιστες μόνο από τις αποδείξεις ότι και τώρα μόνο ένας στίχος στροβιλίζει το εθνικό φρόνημα: Καλύτερα μιας ώρας, ελεύθερη ζωή.

* * * 

Ποιο γεγονός να σου αναφέρω πρώτα; Το ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς –παρά το γεγονός ότι ανήκω στους fun της, όσο περνάει ο καιρός τόσο μου μοιάζει με τον Διεθνή Αερολιμένα «Αριστοτέλης». Το ότι θαυμάσαμε την αθέμιτη προσπάθεια, που σύμφωνα με τις καταγγελίες κατέβαλαν ορισμένοι «γνωστοί – άγνωστοι», περιδιαβαίνοντας τα περίπτερα προσπαθώντας να διακορεύσουν την εμπορική παρθενία, να δελεάσουν εκθέτες να κλεφτούν μαζί τους και να ξεφαντώσουν στην Αθήνα του ΣΕΒ και ΣΕΓ; Αλλά και προσφέροντας αρνιά και κατσίκια – άρτο και θεάματα δηλαδή για την αρπαγή της γούνας από το Σεράϊ; Έχεις ξαναδεί κανένα να αρπάζει από τον εαυτό του; Είμαι βέβαιος πώς ΟΧΙ- τι το ήθελα και το είπα. Είναι και το όχι, ιερή παρακαταθήκη. Και η κλοπή όταν συνοδεύεται με το Αρματολίκι.

Να αναφέρω το ότι δεν μπορώ ακόμη να συνέλθω από τον ενθουσιασμό και την άδολη χαρά μου, αφού σύμφωνα με τις (χωρίς στατιστικά στοιχεία) απολογιστικές θριαμβολογίες της Περιφέρειας (Παναγιώτης Κώττας[1]) που διανέμει ποπ-κορν για να περνούν τον χρόνο τους – όταν δεν αρπάζονται- και του Δήμου Καστοριάς (Ανέστης Αγγελής[2]), οι εκλεκτοί μας παραδέχθηκαν σεμνά ότι, πήχτρα ήταν η Καστοριά από τουρίστες, την Πρωτομαγιά; Μόντε Κάρλο και Μονακό, Ρόδο και Μύκονο μαζί την κάνανε. Ριβιέρα μου φάνηκε η λίμνη ξαφνικά, Κυανή Ακτή δηλαδή, έστω Ακτή του Κουνουπιού, για να παραφράσω αυτή την οικολογική ομορφιά και να την αναγάγω σε 7η τέχνη.

Πώς ακόμη να ξεχάσω τα βαρύγδουπα συμπεράσματα από την Europa Nostra, που ο Δήμος προσπαθεί να αξιοποιήσει σαν πλυντήριο  που «καθαρίζει» τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις του με τον τόπο και  την ιστορία, τοποθετώντας βυζαντινές σημαιούλες στην είσοδο της πόλης; Να μας θυμίζουν «τι είχαμε τι χάσαμε» - όπως και να προφέρεις το ερώτημα, εκφράζει απλώς την ελληνική ιστορία.

Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς συνδυάζεται η Europa Nostra και η ένταξη της Καστοριάς στο πρόγραμμά της, όταν ο δήμος στην θέση της ευρωπαϊκής σημαίας, τοποθετεί την βυζαντινή. Ακόμη και μπροστά στο δημαρχείο, εξαφανίστηκε η ευρωπαϊκή σημαία, και στην θέση της κυματίζει η σημαία μιας εικονικής πραγματικότητας.

* * * 

Έτσι αν και η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή που βρέθηκε ποτέ και τα χρήματα του κράτους όλο τελειώνουν -δεν έμειναν ούτε για 15 ημέρες- στην πραγματικότητα, είναι ολοφάνερο ότι τα χρήματα δεν τέλειωσαν. Θαύμα κι’ αυτό. Τα βγάζουν τα εκατομμύρια σαν άσσους από το μανίκι τους και τους ξεπληρώνουν στην ώρα τους δανειστές και τοκογλύφους. Αυτό δεν είναι χώρα Ευρωβλήτης είναι.

Αν και για να παραδεχθώ, δεν κατάλαβα καλά, για ποιο λόγο ακριβώς πληρώνουν αυτούς που προχθές οι ίδιοι τους, τοκογλύφους τους ανέβαζαν, διεθνείς απατεώνες τους κατέβαζαν. Πράγματι, η Ελλάδα προς την δόξα τραβά, ναι ξανά! Θα το έκανε το θαύμα το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως το δέχθηκαν εδώ, αφού το κατέχει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία; Δεν το μίανε (κι’ αυτό);

Κι’ όμως δεν σταμάτησαν να πληρώνουν –μ’ αυτά που δεν άφησαν οι Μερκελιστές ο Λιγνός και ο Χονδρός. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο παχύσαρκο χείλος της πτώχευσης, με το ένα πόδι στην ΕΡΤ, που πολύ το χαίρομαι που θα ξαναπληρώνουμε οι ανάδελφοι Έλληνες. Για να έχουμε την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση που πράγματι αξίζουμε, και σύντομα το ίδιο ελπίζω να γίνει και με την Ολυμπιακή. Μου έλειψε για να πω την αλήθεια. Και συγκινήθηκα πολύ που πλημμύρισαν οι οθόνες μας ακαμάτους. Δάκρυσα μαζί με την κυρία Ραχήλ.

* * * 

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

No problema, λοιπόν αυτό είναι. Μερικές φορές νομίζω ότι βρίσκομαι σε αυλή θαυμάτων, σε αγίους Τόπους- για να μην αναφερθώ στην ομορφιά της Καστοριάς, ασύλληπτη – που δεν την χωράει ο νους. Πρόσεξα πάντως πώς ούτε σε διαδηλώσεις βλέπω τους εκλεκτούς μας βουλευτές, ούτε να πρωτοστατούν στην εκτίναξη του ζυγού, ούτε συσσίτια κοινωνικά, ούτε άκουσα κάτι για την κατάργηση (έστω μείωση) της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ούτε «όλοι μαζί μπορούμε», ούτε «κανείς μόνος του στην κρίση», ούτε «φωτιές ανάβουνε στους απάνω δρόμους» όπως θα έλεγε η λαϊκή αοιδός. Μόνο το «μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε την χώρα μου», που τώρα κατάλαβα επιτέλους τι ήθελε να πει ο ποιητής, και άλλα τέτοια ανάδελφα.

Τέλειωσαν επομένως όλα αυτά. Διότι αν όχι όλοι, τουλάχιστον όσοι οργάνωναν κινητοποιήσεις και στάσεις, αλλά και σε συλλογικότητες (που πολύ του ταίριαζαν του τόπου μας) σε Δήμο Καστοριάς, Περιφέρεια και όπου γης, εδώ και μερικούς μήνες κιχ δεν βγάζουν. Το πολύ-πολύ να αφήσουν ένα σεμνό στεναγμό προσωπικής απόλαυσης. Και ύστερα πάλι αποσύρονται αμέσως στους διαδρόμους της σκέψης τους.

Σε ό,τι αφορά την βουλευτή κυρία Αντωνίου, τι να πω πάλι; Πιο συχνά την άκουγα να διαμαρτύρεται επί Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ, παρά τώρα. Άσε που η ξεκούραση της έκανε καλό, αναπτερωμένη και με αγέρωχο το βλέμμα μου μοιάζει. Ενώ για τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, όπως και να το δούμε, κάποιο δίκιο το έχει να αραιώσει τις εμφανίσεις του ατάκα και επιτόπου, αφού ως προεδρεύων επιτροπών του κοινοβουλίου ανακαλώντας στην… τάξη τους θορυβούντες και ασχημονούντες ταραχοποιούς της αντιπολίτευσης, ή ερίζοντας από το διαδίκτυο με τον καθηγητή και υπουργό κ. Πανούση (που διαβάζει φλιτζάνια καφέ στις φυλακές), πού να βρει χρόνο να ασχοληθεί με τους διψούντας. Ευτυχώς που υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα και η Διεθνής Έκθεση Γούνας. Άσε που για να πω την άποψή μου, ίσως σε πολλά -όχι όμως όλα- απ’ όσα λέει ή κάνει, να είναι από τους ελάχιστους που δεν κρύβουν τις απόψεις τους.

* * * 

Αν και οι κακές γλώσσες υπαινίσσονται ότι προσβλήθηκαν ήδη από την νόσο και το σαράκι της εξουσίας, εγώ δεν πιστεύω τίποτε απ’ όλα αυτά. Δεν πιστεύω καθόλου αυτούς που ισχυρίζονται ότι θα την βρουν την λύση με τους εταίρους μας. Γιατί αν δεν την βρουν, όχι μόνο θα βουλιάξει η χώρα, αλλά θα χάσουν οι ίδιοι και οι στρατοί των διοριζόμενων τις θέσεις τους, και μαζί με αυτές, τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις τους. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, μιας και η συνέχεια του κράτους, δεν το επιτρέπει. Άλλωστε έχουμε καταργήσει και μηδενίσει επιτέλους το επονείδιστο χρέος, μιας και ο Έλληνας δεν εκβιάζεται –όπως ακριβώς του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει.

Γι’ αυτό αγαπητή ΟΔΟΣ, μη μου τους κύκλους τάραττε και ο νοών νοήτω. Αυτό που ζω δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι μια αυλή θαυμασίων θαυμάτων. Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος. Αδέκαστοι και Αψέκαστοι μαζί. Να μην πλέω σε πελάγη; Και αν θα το πράξουν το απονενοημένο, νομίζω ένα «αμάρτησα για τα παιδιά μου» θα αρκεί.




(1) Παναγιώτης Κώττας:
Τριήμερο Πρωτομαγιάς, η Καστοριά βούλιαξε από επισκέπτες που απόλαυσαν την την ομορφιά, τα μνημεία και τα δρώμενα του τόπου μας. Παρόλο που κάποιοι θέλουν να μηδενίζουν τα πάντα (για τους γνωστούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε) είμαστε ακόμη ο πρώτος προορισμός στη Ελλάδα για εναλλακτικό τουρισμό, και όχι μόνο.  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδο- νίας, ο Δήμος, οι τοπικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί, αθλητικοί, προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα, διοργανώνοντας και στηρίζοντας προσπάθειες που προβάλουν τον τόπο μας και προσελκύουν επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κατά γενική ομολογία, των επιχειρηματιών τουρισμού, αλλά και του απλού κόσμου ανάλογη περίοδο (τριήμερο πρωτομαγιάς) δεν έχει ξαναζήσει η περιοχή μας, και κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν γι αυτό. Σε όλους αυτούς οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ…
(2) Δελτίο Τύπου του Δήμου Καστοριάς:
Το εορταστικό τριήμερο της Πρωτομαγιάς, η επισκεψιμότητα στην Καστοριά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι εκπρόσωποι του τουρισμού στην Καστοριά εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και η πληρότητα των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων ξεπέρασε κάθε όριο. Τα τουριστικά αξιοθέατα του Δήμου Καστοριάς, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, είχαν αξιοσημείωτη αύξηση στην επισκεψιμότητα τους.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαΐου 2015, αρ.φύλλου 788.
Φωτογραφία: Yoshinori Mizutani

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ