23.12.15

Οικογενειακές ρίζες

 Στις 22.8.15 επισκέφθηκε την Καστοριά κινηματογραφικό συνεργείο με σκοπό να συμπεριλάβει σε ντοκυμαντέρ περιστατικά και σκηνές από την Καστοριά.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ο δήμος Καστοριάς «η υπόθεση, με πραγματικές διαστάσεις, έχει σαν θέμα ότι μια εικοσάχρονη Εβραιοπούλα από την Κωνσταντινούπολη ερευνά τις οικογενειακές της ρίζες μια και προέρχεται από Καστοριά και Θεσσαλονίκη. Εκτός από τις ρίζες της ψάχνει να βρει και πόσοι από την ευρύτερη οικογένειά της έχουν χαθεί στο ολοκαύτωμα. Έτσι λοιπόν το ντοκυμαντέρ έχει ξεκινήσει τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίσθηκε στην Θεσσαλονίκη και Καστοριά και τα επόμενα βήματα θα πραγματοποιηθούν στο Άουσβιτς, Παρίσι, Πορτογαλία, Ισπανία. Είναι προφανής η πορεία που επέλεξε η Εβραιοπούλα μια και η καταγωγή της είναι Σεφαρδιτική. Ύστερα από διήμερη παρουσία του συνεργείου στη Θεσσαλονίκη, έφθασαν και στην Καστοριά με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο καταρτίσθηκε ύστερα από πολύμηνη συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς. Η συνάντηση της Εβραιοπούλας με μέλη της οικογενείας Ελιάου, της μόνης πλέον εβραϊκής οικογένειας στην Καστοριά, ήταν ευχάριστη και συγκινητική διότι διαπιστώθηκε πιθανή μακρινή συγγένεια μεταξύ τους. Έγιναν δύο συνεντεύξεις, η μία από τον κ. Ελιάου και η άλλη από τον αντιδήμαρχο Λεωνίδα Παπαδημητρίου. Το θέμα τους ήταν η πορεία της εβραϊκής κοινότητας στην Καστοριά, οι σχέσεις της με τους υπόλοιπους Καστοριανούς και ασφαλώς η συνθήκες που κατέληξαν στο ολοκαύτωμα, κ.α. Σκηνές από διάφορα σημεία της πόλης έχουν κινηματογραφηθεί, όπως από το μνημείο για τους καστοριανούς εβραίους, την περιοχή της Εβραΐδος, την περιοχή Ντολτσού, τον περίγυρο της λίμνης και με συμπερασματική ανακεφαλαίωση της ημέρας από την Εβραιοπούλα με φόντο την Καστοριά από την περιοχή του Απόσκεπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ