22.1.16

25 εκατ. στη Δυτική Μακεδονία

μετά την έγκριση κατανομής του Τοπικού Πόρου


Τονωτική ένεση για την οικονομία και την αγορά της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί η απελευθέρωση πόρων από το τέλος λιγνίτη (Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης) το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού μέσω του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο είχε “παγώσει” εδώ και τρία χρόνια,  θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν έργα ανάπτυξης και υποδομών.  Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής κατανομής την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 στην Αθήνα, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη και σε συνέχεια της άμεσης ανταπόκρισης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Πάνου Σκουρλέτη με την υπογραφή της χρονίζουσας υπουργικής απόφασης για τη σύσταση της επιτροπής κατανομής.
Κατά τη συνεδρίαση, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, της ΔΕΗ και της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ, εγκρίθηκε η κατανομή του ποσού που αντιστοιχεί στο 2013 δηλαδή 20,65 εκατ. € για το Νομό Κοζάνης και 4,92 εκατ. € για το Νομό Φλώρινας.
Μετά από πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συμφωνήθηκε να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή κατανομής, μέχρι τις 20/12/2015, προκειμένου να εγκρίνει την κατανομή των αντίστοιχων ποσών του έτους 2014. Παίρνοντας υπόψη ότι από τα ποσά του έτους 2012 είναι διαθέσιμα ήδη στο ταμείο της ΔΕΗ 22,00 εκατ. € για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων καθώς και νέων, ένα συνολικό ποσό περίπου 76,00 εκατ. € μαζί με το αναλογούν για το έτος 2014 θα τονώσει την οικονομία και την αγορά της περιοχής, με άμεσα διαθέσιμο ποσό ύψους 47,00 εκατ. € περίπου. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και ορισμένα ειδικά θέματα που θα διευθετηθούν με τη συνεργασία αρχικά των δήμων και στη συνέχεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την τεχνική υποστήριξη της ΑΝΚΟ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 807


1 σχόλιο:

  1. Γιώργος Νικητίδης [facebook]22/1/16

    Μια λαϊκή παροιμία λέει: "Από πίτα που δεν τρως ...". Όπως είναι γνωστό, από τον λεγόμενο "τοπικό πόρο ανάπτυξης" η Καστοριά και τα Γρεβενά δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ. Ο τοπικός πόρος που είναι το "αντιστάθμισμα" για την λειτουργία (κυρίως για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτ. Μακεδονίας) των εργοστασίων της ΔΕΗ κατανέμεται στην Κοζάνη (κυρίως) και την Φλώρινα. Εμείς "απολαμβάνουμε" μόνο τα δεινά της ύπαρξης αυτών των εργοστασίων, όπως πχ τα μειωμένα ποσοστά επιδοτήσεων, γιατί -λέει- το ΑΕΠ της Δ.Μακεδονίας είναι αυξημένο (πάνω από το 75% του Μ.Ο. της Ευρώπης) λόγω του ότι καταγράφεται στις οικονομικές αποδόσεις της ΔΜ και αυτή των εργοστασίων της ΔΕΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ