3.2.16

ΟΔΟΣ: Ο χορός της αντιπαράθεσης


ΟΔΟΣ 24.9.2015 | 804

Την τύχη, ή καλύτερα την ατυχία της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Καστοριάς που έμεινε κυριολεκτικά στα χαρτιά, φαίνεται ότι επιχειρούν να ξαναγράψουν όσοι έχουν καίριες πολιτικές ευθύνες για την απώλειά της.

Με αφορμή την επαναληπτική δήλωση- διαβεβαίωση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδη στην Καστοριά (στο π. φύλλο της ΟΔΟΥ 803/17.9.2015 οι σχετικές αναφορές και σχόλια) ξέσπασε πόλεμος εντυπώσεων και ανακοινώσεων. Με επίκεντρό τους την Καστοριά και την αδικία, για την οποία μέχρι πρόσφατα κανείς δεν ασχολούνταν.

Έτσι στον χορό της αντιπαράθεσης, τέθηκε η επικεφαλής μειοψηφικού συνδυασμού στην Περιφέρεια Δυτικής  Μακεδονίας κ. Ζεμπιλιάδου. Η οποία ως συνεργάτις του κ. Πάρις Κουκουλόπουλου και υψηλό στέλεχος του Πα ΣοΚ στην Κοζάνη, (την κρίσιμη περίοδο στο τότε «βαθύ» Πα ΣοΚ) εκδίδει δηκτικές ανακοινώσεις σε βάρος του νυν περιφερειάρχη.  Τον εγκαλεί για λαϊκισμό και μικροπολιτική αναμόχλευση ενός ζητήματος για το οποίο ο ίδιος δεν κάνει τίποτε μέχρις στιγμής εκτός από ευχές. Και για σπορά διχαστικού κλίματος στην Περιφέρεια, έχοντας το νου της στην Κοζάνη.

Έτσι βρήκε την ευκαιρία ακόμη και ο τέως βουλευτής Καστοριάς και τ. πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος να ξαναγράψει την δική του ιστορία της Σχολής. Τοποθετήθηκε με λογικά άλματα και χρονικά κενά. Μίλησε για δικό του(ς) σχέδιο λειτουργίας της Σχολής στην Καστοριά, με ένα κενό και άλμα πέντε ετών, από το 2010 όταν δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ το σχετικό προεδρικό διάταγμα, έως το 2014-2015 που δήθεν θα λειτουργούσε… για πρώτη φορά σύμφωνα με τα πλάνα της τότε κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Σχέδια για τα οποία στο παρελθόν δεν μίλησε τότε ο ίδιος, ούτε κανείς άλλος, και δεν επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της εποχής. Καθώς η προσπάθεια ήταν να λειτουργήσει η σχολή αμέσως.  Δηλαδή από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, αφού όλοι διέβλεπαν την εχθρική στάση της τότε υπουργού Παιδείας, και φίλης του όπως είπε, κ. Αννας Διαμαντοπούλου, που κατάγεται από Κοζάνη.

Όπως από την Κοζάνη κατάγεται και ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής του ΠαΣοΚ που καμαρώνει για την αρπαγή της Σχολής από την Καστοριά στην Κοζάνη με το κόλπο της μετονομασίας. Με αποτέλεσμα η κ. Ζεμπελιάδου να επικαλείται την μετονομασία προσπαθώντας να πείσει ότι την σχολή την είχαμε και την χάσαμε ταχυδακτυλουργικά, ως εκ θαύματος.

Έτσι ο κ. Πετσάλνικος όχι μόνο ξέχασε ότι το ΠαΣοΚ εκλέχθηκε το 2009 και ότι εξ αρχής είχε αρνητική στάση. Αλλά προσπάθησε να κατευθύνει τις ευθύνες και να τις επιρρίψει αποκλειστικά στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (ξέχασε την «λεπτομέρεια» ότι και ο κ. Ε. Βενιζέλος ήταν αρχηγός του ΠαΣοΚ), και στην βουλευτή της Ν.Δ κ. Μαρία Αντωνίου που καταλήφθηκε εξ απήνης και κατήγγειλε τότε τους υπουργούς που δεν φορούν παντελόνια. Χωρίς βέβαια να επιτύχει τίποτε, όπως ήταν αναμενόμενο. Αλλά και χωρίς να ανακινήσει έκτοτε το θέμα, το οποίο μάλλον της είναι πλέον άγνωστο. Αναμενόμενο κι αυτό.

Είναι πασίγνωστο ότι οι Έλληνες έχουν κοντή μνήμη, αλλά είναι άλλο τόσο εντυπωσιακό το γεγονός ότι πέντε χρόνια πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής τραγωδίας και εθνικής δοκιμασίας, δεν είχαν καμιά παιδαγωγική επιτυχία σε όσους θα έπρεπε να ξεκινήσουν την αυτοκριτική.

Έτσι αναμείχθηκε εκ νέου ο κ. Φ. Πετσάλνικος που πλέον ιδιωτεύει. Καθώς μάλιστα ο ΣυΡιζΑ με ανακοινώσεις της Ν.Ε. Καστοριάς, σε συγχρονισμό με τον περιφερειάρχη Δυτικής  Μακεδονίας, επανέλαβε την δέσμευσή του να φέρει την αρχιτεκτονική σχολή στην Καστοριά, όλα αυτά είναι τουλάχιστον περίεργα.

Ακόμη και αν όλοι θέλουν να γίνει το θαύμα, ο ΣυΡιζΑ ως κυβέρνηση πλέον με την συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία να κάνει πράξη τα λόγια, εύλογα μπορεί να δημιουργηθεί η απορία μήπως στην ουσία η ανακίνηση ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα. Ή μήπως  προετοιμάζεται κάτι άλλο, για το οποίο από τώρα, κάποιοι, από Κοζάνη κυρίως μεριά, ρίχνουν τα άδεια. Για να πιάσουν τα γεμάτα εννοείται.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 804


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ