24.2.16

Βιβλίο: Η Παναγιά των κυνηγημένων

Το έβδομο βιβλίο της Νάνσυ Χατζή, το ιστορικό μυθιστόρημα "Η Παναγιά των κυνηγημένων"  (εκδόσεις Άθως ISBN: 9789604951840) με ήρωες πέντε παιδιά που επιβιώνουν από την μικρασιατική καταστροφή απευθύνεται στα σύγχρονα παιδιά και εφήβους, αλλά διαβαστεί με ενδιαφέρον από όλη την οικογένεια.

Mέσα από τα μάτια πέντε μικρών παιδιών περιγράφονται όλα τα γεγονότα, που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία την περίοδο πριν και μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ήρωας και πρωταγωνιστής ο Σμυρνιός Γιώργος Σεϊζάνης, που, μεγάλος πια σε ηλικία, αποφασίζει να περιγράψει στα εγγόνια του τα γεγονότα, όπως ο ίδιος τα έζησε.

Όλα ξεκινούν στη Σμύρνη, όταν τυχαία τα παιδιά μαθαίνουν για ένα μυστικό υπόγειο εκκλησάκι, που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Εκεί φυλασσόταν από παλιά η εικόνα της Παναγιάς της Κυνηγημένης. Κι όταν οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη και τα παιδιά χάνονται από τους γονείς τους, βρίσκουν καταφύγιο στην υπόγεια εκκλησία. Μόνα τους αναζητούν τρόπο να φύγουν για την Ελλάδα και όταν, μετά από πολλές περιπέτειες φτάνουν εκεί, ψάχνουν τους δικούς τους. Μαζί τους έχουν την εικόνα της Παναγιάς της Κυνηγημένης που θα μεταφέρουν στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, στην Αμοργό, όπου η παράδοση αναφέρει ότι είναι το σπίτι της.

Ο αγώνας ελπίδας και επιβίωσης των παιδιών στέλνει ένα βαθιά αντιπολεμικό μήνυμα: Το μήνυμα της ελπίδας και της ανάδειξης του ανθρώπινου μεγαλείου που, όσο και αν ψυχή υποφέρει, όποιες συνθήκες και αν αντιμετωπίζει, όσο κι αν είναι "κυνηγημένη" έχοντας βαθιά πίστη και συνεχή αγώνα καταφέρνει να ξεπερνά και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Η Νάνσυ Χατζή γεννήθηκε στην Καστοριά το Δεκέμβριο του 1977. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα ζει και διδάσκει στην Καστοριά. Είναι μέλος του «Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒ ΒΥ)» και συμμετέχει στο πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης βιβλίων. Η αγάπη της για τις παιδικές ιστορίες την έκανε να ξεκινήσει να γράφει από μικρή ηλικία. Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, «Φύλακες Άγγελοι-Περιπέτεια πρώτη. Αποστολή στο κολέγιο Αφθονία», με μεγάλη επιτυχία. Η θερμή αποδοχή του από το παιδικό αναγνωστικό κοινό συνέβαλε στη σύντομη έκδοση της δεύτερης και της τρίτης περιπέτειας της σειράς «Φύλακες Άγγελοι» με τίτλο «Σώστε τον Αη Βασίλη» και «Διακοπές στα Κύθηρα». «Το μυστικό του πρίγκιπα» είναι η τέταρτη αποστολή που αναλαμβάνουν οι «Φύλακες Άγγελοι».

* * *

“Hello boys” 
Το π.Σάββατο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς ο καθηγητής γυναικολογίας κ. Δ. Βαβίλης παρουσίασε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Βέργου “Hello boys”. Η διοργάνωση ήταν του συλ. Γονέων Παιδιών και Ενηλκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών «Μαζί σου», τα δε έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου θα δοθούν για την κάλυψη αναγκών του συλλόγου.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 808


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ