21.3.16

ΟΔΟΣ: Who is the boss


ΟΔΟΣ 29.10.2015 | 809

Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων που ξέσπασε μεταξύ του κ. Θεόδωρου Καρυπίδη, περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, με αφορμή την γραπτή παραίνεση του πρώτου προς τους υπαλλήλους της Καστοριάς, σε εσωτερικό υπηρεσιακό έγγραφο, να εκτελούν τα καθήκοντά τους, χωρίς να απουσιάζουν αδικαιολόγητα από την θέση εργασίας τους, εξελίσσεται με ύβρεις σχολίων σε blogs.

Οι εμπλεκόμενοι και ειδικά ο σύλλογος υπαλλήλων, αντί να επιφυλαχθεί για διερεύνηση της υπόθεσης, με την επίσης γραπτή απάντησή του, επιδόθηκε φραστικά τουλάχιστον σε προειδοποιητικά (πολιτικά) πυρά. Με δηκτικά και ειρωνικά σχόλια, αλλά και πολιτική παρέμβαση. Για μην μένει αμφιβολία στο who is the boss.

Και όλα αυτά σε μια εποχή και σε μια περιοχή όπως η Καστοριά. Στην οποία από το 2011-2012 είναι κοινός τόπος ότι, όχι όλοι φυσικά, αλλά μερικοί υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν κηρύξει ένα είδος λευκής απεργίας. Εργάζονται δηλαδή όσο λιγότερο γίνεται, σε μερικές περιπτώσεις στο όριο των πειθαρχικών ευθυνών τους, ή ακόμη και περισσότερο.

«Διαμαρτύρονται» με αυτόν τον τρόπο για τις περικοπές των αποδοχών, των επιδομάτων και των εν γένει κεκτημένων τους, που απολάμβαναν την περίοδο των παχυλών αγελάδων. Ταυτόχρονα αναζητούν κάθε παραθυράκι, που τους πρόσφερε το αείμνηστο συνταξιοδοτικό καθεστώς, ώστε να παραιτηθούν όσο το δυνατόν νεότεροι με τις υψηλότερες δυνατές συντάξεις. Από τότε που άρχισε η κρίση, αντί να μειωθούν, πολλαπλασιάστηκαν οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν. Αυτή είναι η κατάσταση, μόνο που προϋπήρχε της εκλογής του κ. Θ. Καρυπίδη, πλην όμως ο ίδιος προεκλογικά δεν είχε καταστήσει σαφή την αντίθεσή του σε υπερβολές ή και καταχρήσεις του είδους.

Φαινόμενα «φυσιολογικά» για μια χώρα με μόνιμο έλλειμμα κοινωνικής συνείδησης, δηλαδή μια χώρα που βιώνει την τραγική σύμπτωση να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, αλλά να είναι κατά βάση τριτοκοσμική.

Σε μια περιοχή λοιπόν σαν την Καστοριά, στην οποία οι φορείς της εξουσίας ακόμη και να θέλουν να προσφέρουν έργο, ειδικά τα τελευταία χρόνια δεν υποστηρίζονται αναμφίβολα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, εκτυλίσσεται ένας πόλεμος, που έχει εκ των προτέρων νικητές και ηττημένο.

Για την ΟΔΟ πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, πολύ σύντομα θα κατανοήσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ότι δεν είναι πολιτικά σώφρον να αντιπαρατίθεται ανοικτά με την δεξαμενή της συντριπτικής εκλογικής του βάσης. Εκτός κι’ αν αποφάσισε ηρωϊκή έξοδο. Πιθανότητα που δεν διαφαίνεται προς το παρόν.

Εννοείται ότι οι ανώνυμες ύβρεις και τα ψευδώνυμα καυστικά σχόλια, απευθύνονται κατά του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κυρίως. Αλλά εννοείται ακόμη, δεν είναι και τόσο δύσκολο να υποψιαστεί κάποιος, ποιοι ακριβώς μπορεί να είναι οι ανώνυμοι σχολιαστές. Ποιοι άραγε διαθέτουν άφθονο χρόνο ανεμελιάς να «σερφάρουν» στο ίντερνετ και μάλιστα σε ώρες καθημερινότητας. Για να συμβάλλουν με τον εκφραστικό τρόπο τους, στην ιδιόρρυθμη ανταλλαγή «απόψεων» και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Καστοριά. Υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την δραματικά χαμηλού επιπέδου κοινωνική πραγματικότητα.

Εκτός των άλλων στα σχετικά σχόλια του άτυπου πολέμου, μπορεί κάποιος να διαβάσει ειρωνείες σε σχέση με το μέχρις στιγμής απραγματοποίητο έργο του κ. περιφερειάρχη, ειδικά σε ό,τι αφορά την Καστοριά. Έργο που δεν μοιάζει να υλοποιείται, παρά τις υπερβολικές δεσμεύσεις του ίδιου και των κομμάτων που υποστήριξαν προεκλογικά, άμεσα ή έμμεσα, δηλαδή των ΑνΕλ και του ΣυΡιζΑ, την εκλογή του. Και ίσως όχι μόνο αυτών, αλλά και των ακόμη παραπέρα.

Πάντως, γεγονός είναι ότι, όπως όλες οι γενικεύσεις, έτσι και οι παρατηρήσεις του κ. περιφερειάρχη, προϋποθέτουν μια αδικία. Του να μην μπορείς εύκολα να ξεχωρίσεις την (καλή) εξαίρεση, από τον (κακό) κανόνα. Αλλά οι Έλληνες έχουν τελικά μια ιδιαίτερη κλίση σ’ αυτού του είδους το σπορ, αφού σχεδόν πάντοτε, αναφέρονται γενικά και αόριστα (σε γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους, γουνοποιούς, δικαστές, Πελοποννήσιους κοκ), χωρίς ποτέ να συνειδητοποιούν ότι πίσω από αυτή την αδυναμία, του να ξεχωρίζεις την ήρα από το στάρι, έχει οχυρωθεί ολόκληρο το πανελλήνιο πελατειακό σύστημα.

Βεβαίως πίσω από την ανώδυνη και αυτονόητη συμβουλή του περιφερειάρχη προς τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, μπορεί να διακριθεί το ορατό ενδεχόμενο αποτυχίας της πολιτικής της Περιφέρειας. Της δικής του πολιτικής απέναντι στα προβλήματα του τόπου, τις λύσεις των οποίων προεκλογικά είχε στο τσεπάκι του.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα και δικών του εκτιμήσεων, καθώς η εποχή από τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα, έχει παρέλθει και έχει γίνει αντιληπτή η αντίστροφη πορεία της πολιτικής φθοράς.

Αλλά και η αποτυχία μιας πολιτικής – κοινωνικής συναλλαγής τοπικού επιπέδου, που προεκλογικά είχε εμπνεύσει η κρατούσα πλειοψηφία της Περιφέρειας. Ότι θα είναι εγγυητής των κάθε λογής κεκτημένων, ακόμη και των πιο προνομιούχων κρατικών, δημοτικών, ή άλλων συναφών λειτουργών και υπαλλήλων και ότι τίποτε δεν θα αλλάξει γι’ αυτούς. Και ότι οι συνέπειες της κρίσης θα καταβληθεί προσπάθεια να είναι περιορισμένες. Τα προνόμια των υπαλλήλων της ΔΕΗ για παράδειγμα σχηματίζουν άβατο.

Έτσι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή και μια περιοχή, στην οποία τον τόνο δίνουν (όχι όλοι, αλλά πολλοί) οι κρατικοδίαιτοι παρουσιαστές της αναβιωμένης ΕΡΤ, που προκαλούν ρίγη για τον δουλικό και κομματικό τρόπο εκφώνησης – παρουσίασης της επικαιρότητας, πάντοτε όμως εκ του ασφαλούς και εξ αποστάσεως πια.

Και σε μια εποχή που δεν πέρασε δα και τόσος καιρός αφ’ ότου όλοι, ενδεχομένως μηδέ του ίδιου του νυν περιφερειάρχη εξαιρουμένου, είχαν αντιταχθεί στο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, προτείνοντας να μην… αλλάξει τίποτε, είναι να απορεί κανείς.

Για πιο λόγο ο περιφερειάρχης αποφάσισε και είχε το θρασύ θάρρος να διεγείρει τα αμυντικά αντανακλαστικά του παμμέγιστου ισναφίου όλων των εποχών. Το οποίο όπως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του για την… αδικία που υφίσταται. Απειλώντας βεβαίως με τον τρόπο του, να μεταρρυθμίσει τον μεταρρυθμιστή.
Τον οποίο ανακαλεί στην τάξη, με το πανελλήνιο σύνθημα, μη μου τους κύκλους τάραττε.


Who is the boss = Ποιο είναι το αφεντικό

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 809
Φωτογραφία: Pablo Ruiz y Picasso [Pablo Picasso] (1881–1973), Ταύρος (και στις εσωτερικές σελίδες)



* * *


ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
τηλ. 2461052610
Προς: Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς
Προϊσταμένους Διευθύνσεων Π.Ε. Καστοριάς
Προϊσταμένους Αυτοτελών Τμημάτων

Θέμα: 
Οδηγίες τηρήσεως ωραρίου στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Είναι γνωστό σύμφωνα με τον νόμο, ότι ο υπάλληλος απασχολείται στο αντικείμενο της υπηρεσίας του με την συνεχή παρουσία του και ασκεί τα δημόσια καθήκοντα από τον νόμο, τον οργανισμό και τις εντολές των προϊσταμένων του, σε ρυθμισμένο και συγκεκριμένο ωράριο για τον έλεγχο της τήρησης του οποίου μάλιστα χρησιμοποιείται το σύστημα σήμανσης της κάρτας ημερήσιας προσέλευσης και αποχώρησης από την υπηρεσία. Σαν χρόνος υπηρεσίας για τις παρακάτω επισημάνσεις μου θα πρέπει να εννοείται και η παρεχόμενη υπηρεσία εκτός έδρας με επί τόπου εξωτερικές μεταβάσεις (π.χ. έλεγχοι), κατά την οποία μετά την λήξη της ο υπάλληλος έχει την υποχρέωση επανόδου στην έδρα και είναι βέβαια αδιανόητη η «προσωπική αναψυχή» μετά το πέρας της εξωτερικής υπηρεσίας με την βραδεία προσέλευση στην έδρα και εις βάρος του υπαλληλικού ωραρίου.

Παρά τους ανωτέρω νόμιμα επιβαλλόμενους περιορισμούς και ελέγχους τελευταία έχει παρατηρηθεί η επίταση του φαινομένου αδήλωτης πρόσκαιρης απουσίας υπαλλήλων από την υπηρεσία τους κατά την διάρκεια του ωραρίου ενάντια στους σκοπούς του νόμου για συνεχή παρουσία, όπως π.χ. η εξυπηρέτηση προσωπικών και οικογενειακών αναγκών του υπαλλήλου ή και αναλόγως  χαρακτήρος, η ενδιάθετη ροπή φυγοπονίας και απροθυμίας προσφοράς έργου. Η επίταση του φαινομένου αυτού, έχει ήδη σχολιαστεί κοινωνικά και υπήρξαν αναφορές πολιτών προς εμένα συνοδευόμενες από δυσμενή σχόλια για την συμπεριφορά αυτή, με την επιχειρηματολογία της κοινής γνώμης ότι σε μία εποχή ανεργίας και αγωνίας επιβίωσης για τους πολλούς, ο υπάλληλος έχοντας διασφαλισμένα τα αναγκαία, προκλητικά φυγοπονεί. Χωρίς να ενστερνίζομαι άκριτα και απροϋπόθετα τέτοιες απόψεις, έρχομαι να επισημάνω την αντίθεσή μου σε τέτοιες υπαλληλικές απουσίας από την υπηρεσία, όχι μόνο διότι είναι αντίθετες στον νόμο, αλλά και διότι περιορίζουν το έργο της προσφοράς στον πολίτης της Περιφέρειάς μας ή επιβαρύνουν άδικα το έργο των πλέον ευσυνείδητων συναδέλφων τους, που παραμένουν στην θέση τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι προϊστάμενοι να επιτείνουν τους ελέγχους στους υφισταμένους τους, ώστε η απουσία σε χρόνο υπηρεσίας, να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν και αυτή μόνο για λόγους αιφνίδιας ασθένειας ή ανώτερης βίας ή ανάγκης που δεν επιδέχεται αναβολής εκτελέσεως (σημαντική αιτιολογία) και με την προϋπόθεση ότι είναι δηλωμένη. Σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις εντέλλομαι τον πειθαρχικό έλεγχο του απουσιάζοντος ώστε να περιοριστεί το παράνομο φαινόμενο.
Παρακαλώ για τις ενέργειές σας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Θεόδωρος Καρυπίδης


* * *



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πληροφορίες: Δ. Μυλωνάς, τηλ. 2461351191, 6944608769

Προς Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδη

Θέμα: 
Οδηγίες τηρήσεως ωραρίου στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Ως σύλλογος υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα θέλαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να σας ζητήσουμε διευκρινήσεις αναφορικά με το αρ. πρ. 11823 5/3608/28-9-2015 έγγραφό σας «Οδηγίες τηρήσεως ωραρίου στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς». Πρώτα απ’ όλα μας προξένησε ιδιαίτερη αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι το έγγραφό σας απευθύνεται στο σύνολο των Υπαλλήλων της Καστοριάς για κρούσματα σαν αυτά που περιγράφετε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα στο έγγραφό σας (προσωπική αναψυχή, ενδιάθετη ροπή φυγοπονίας κοκ). Και να να μην έφτανε αυτό, προχωρήσατε κι ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας αναφορά ακόμη και στους χαρακτήρες των υπαλλήλων της Π.Ε. Καστοριάς, κάτι το οποίο θεωρούμε πως είναι τουλάχιστον προσβλητικό και υποτιμητικό.

Γνωρίζετε πολύ καλά –και εσείς ο ίδιος έχετε αναφερθεί επανειλημμένα- ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειάς μας είναι ολιγάριθμο, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες. Φαίνεται ότι οι αρχικές σας δεσμεύσεις πως θα είσαστε αρωγός στην προσπάθειάς μας να παρέχουμε κατά το δυνατόν βέλτιστες υπηρεσίες στον πολίτη, δεδομένων των σημαντικότατων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, φτάνουν μέχρι του σημείου των στείρων, γενικόλογων νουθεσιών και του «τσουβαλιάσματος» που τόσα χρόνια επιβάλλουν τα ΜΜΕ και πολιτικές ξένες προς τα συμφέροντα του Ελληνικού Κράτους.

Με το παραπάνω έγγραφο βρίσκονται εκτεθέμενοι τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς όσο και οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων και Τμημάτων καθώς και το σύνολο των υπαλλήλων της Π.Ε. Καστοριάς. Το συγκεκριμένο έγγραφο συντάχθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση Γενικών Δ/ντών και Προϊσταμένων Δ/νσεων για την ύπαρξη καταγγελιών, ώστε να προβούν στην διερεύνηση των υφιστάμενων περιστατικών και να εφαρμόσουν αυτά που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Θεωρούμε ότι αυτή η τακτική είναι απαράδεκτη, καθώς υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Είναι απαράδεκτο να παίζονται πολιτικά παιχνίδια (ξένα προς τις αρχές σας) κατ’ αυτό τον τρόπο στις πλάτες όλων των υπαλλήλων.

Παρόλα αυτά, ελαφρά η καρδία, προχωρήσατε στη σύνταξη αυτού του εγγράφου, το οποίο δημοσιεύτηκε και στο διαδίκτυο πυροδοτώντας την κοινή γνώμη με ειρωνικά και αναξιοπρεπή σχόλια. Δεδομένου ότι η Καστοριά είναι μια μικρή πόλη, βρεθήκαν όλοι οι υπάλληλοι να είναι υπόλογοι και απολογούμενοι στην κοινωνία για υποτιθέμενες και αόριστες καταστάσεις ή καταστάσεις που χρήζουν διερεύνησης.

Εάν όντως έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας φαινόμενα μη ορθής άσκησης καθηκόντων από ορισμένους υπαλλήλους, κρίνουμε ότι θα έπρεπε να απευθυνθείτε συγκεκριμένα στους εν λόγω υπαλλήλους και στους προϊσταμένους των υπαλλήλων αυτών και όχι γενικόλογα σε ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό της Π.Ε. Καστοριάς. Οι γενικεύσεις του τύπου «…όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι «οκ» κρίνουμε ότι όχι μόνο δεν εξυπηρετούν κανέναν αλλά είναι τόσο εσφαλμένες όσο και επικίνδυνες. Εκτός αυτού, με τέτοιου είδους έγγραφα, συμβάλλετε στη συγκάλυψη των κρουσμάτων που περιγράφετε, καθώς οι υπάλληλοι που δεν ασκούν σύμφωνα με την νομοθεσία τα καθήκοντά τους κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και τις γενικεύσεις, ενώ παράλληλα ευσυνείδητοι υπάλληλοι στιγματίζονται και στοχοποιούνται.

Με τιμή
Γι α το Δ.Σ. του Συλλόγου 
Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος
Καραθανάσης Α. Δημήτρης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 809


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ