13.5.16

ΟΔΟΣ: Χρήσιμα μαθήματα


Σκάνδαλα στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Ορεστειάς Δήμου Καστοριάς

Ένα πολυδάπανο πάρτυ  απ’ ευθείας αναθέσεων διαφημιστικής προβολής χιλιάδων ευρώ, συνέβαινε στον Δήμο Καστοριάς και μοιάζει να ήταν εκτός ελέγχου. Ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν στην υπόνοια ότι το πάρτυ συνεχίζεται. Σήμερα.


* * *


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ για την ιστορία της ελευθεροτυπίας στην Καστοριά μπορεί να θεωρηθεί η πλήρης αθώωση του εκδότη και διευθυντή της τοπικής εφημερίδας «Καστοριανή Εστία» κ. Δημητρίου Ιατρίδη. Με βάση πληροφορίες του ίδιου, τα όσα γράφτηκαν στο π. φύλλο της εφημερίδας του αλλά και πληροφορίες της ΟΔΟΥ, τ. αντιδήμαρχος Καστοριάς και ενώ ήταν ακόμη εν ενεργεία αντιδήμαρχος, υπέβαλε μήνυση σε βάρος του για διαδοχικά δημοσιεύματα της εφημερίδας του, και συγκεκριμένα για συκοφαντικές δυσφημήσεις.

Ο εκδότης της Κ.Ε παραπέμφθηκε και ήδη στους πρώτους μήνες του 2015 κρίθηκε αθώος των κατηγοριών από το ποινικό δικαστήριο της Καστοριάς για συκοφαντικές δυσφημήσεις, όχι μόνο επειδή έγινε δεκτός ο ισχυρισμός του πως η υποχρέωση του τύπου να ενημερώνει και να ασκεί κριτική υπερτερεί και θεμελιώνει ειδικό ενδιαφέρον, αλλά και επειδή κρίθηκε ότι τα περισσότερα αναγραφόμενα ήταν αληθή. Τότε είχε καταδικασθεί σε εξύβριση για το περιεχόμενο δημοσιεύματος με κυρίαρχο χαρακτηρισμό «αλαζόνας αντιδήμαρχος». Το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας που επιλήφθηκε αθώωσε τελικά ομόφωνα τον κατηγορηθέντα και από το αδίκημα αυτό, κρίνοντας ότι με τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν στοιχειοθετήθηκε ούτε το ποινικό αδίκημα.

Κατά πληροφορίες της ΟΔΟΥ ο εκδότης που απέφυγε επί πολλούς μήνες να προβάλλει την αθώωσή του από τις βαριές κατηγορίες σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, στο Εφετείο στις αρχές Δεκεμβρίου πια, είχε προηγουμένως αρνηθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό που προϋπέθετε περίεργες απαιτήσεις.

Για την ΟΔΟ, η δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης είναι μεγάλης αξίας παρέχοντας χρήσιμα συμπεράσματα διπλής κατεύθυνσης. Σε μια πόλη σαν την Καστοριά, στην οποία το σύστημα διαπλοκής ή έστω συνάντησης ενδιαφερομένων συμφερόντων τοπικών ΜΜΕ και πολιτικών, περιλαμβάνει πολλά σκοτεινά μέρη. Και παρέχει ανακούφιση σε όσους απειλούνται διαρκώς με μηνύσεις.

Τα μαθήματα είναι χρήσιμα στους κρίνοντες, αλλά και τους κατακρίνοντες, απαιτώντας από τα Δικαστήρια να εξωραΐσουν πολιτικές ενέργειες. Αδιάβλητες αλλά ακόμη και αμφιλεγόμενες έως διαβλητές. Αφού όπως αποκαλύφθηκε -τουλάχιστον στην συγκεκριμένη υπόθεση- ένα πολυδάπανο πάρτυ τυπικά νόμιμο μεν, προκλητικό δε, απ’ ευθείας αναθέσεων διαφημιστικής προβολής συνολικής αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για αντικείμενα από το αγκυροβολημένο τουριστικό πλοιάριο και την σπηλιά του Δράκου, ως την αναμετάδοση της όπερας από την ΜΕΤ, συνέβαινε στον Δήμο Καστοριάς και μοιάζει να ήταν εκτός ελέγχου. Ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν στην υπόνοια ότι το πάρτυ συνεχίζεται. Σήμερα.

Θα μάθουν έτσι οι εκλεγμένοι, αν και όταν και εφ όσον δεν κάνουν καλή χρήση του αέρα της πρόσκαιρης εξουσίας, ότι δεν αποκλείεται να πάει κάποιος για μαλλί, αλλά να βγει στο τέλος κουρεμένος.


Φωτογραφία: Η πολιτική εξουσία, οι μηχανορραφίες της, η πλάνη της, ο φόβος, ο φόνος και το αδίστακτο πεπρωμένο, χαρακτηρίζουν τον Μάκβεθ του Βέρντι/Σαίξπηρ, την πρώτη αναμετάδοση όπερας της περσινής σαιζόν από την ΜΕΤ στο ΤΕΙ Καστοριάς, που εννοείται διαφημίστηκε από ένα ηλεκτρονικό μέσο με το ποσό των 3.321,00€. Σύμβαση την οποία σύναψε η κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου Μισκία στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, (επί δημαρχίας κ. Ανέστη Αγγελή, ο οποίος είχε ήδη αναλάβει την διοίκηση του δήμου 17 ημέρες πριν), και στην συνέχεια η σύμβαση… «υλοποιήθηκε» από τους κ.κ. Καπρή και Λίτσκα. Εννοείται ότι υλοποιήθηκε [....]

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Δεκεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 816


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/5/16

    Εννοείται ότι υλοποιήθηκε [....]
    γράφετε αγαπητή ΟΔΟΣ.
    Συγγνώμη, αλλά αν κάποιος καταλαβαίνει τι εννοείτε, ας φωτίσει λίγο κι εμένα που δεν καταλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/5/16

    "Μαϊμού" διαφήμιση: Μόνο στα χαρτιά!!!! Μόνο για να τα τσεπώσει ο τύπος. Εν τιμή και εν Χριστώ αδελφοί!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/5/16

    Το πάρτι συνεχίζεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ