11.10.16

Λόγος & Αντίλογος




Περί πολιτιστικής κληρονομιάς συνέχεια



Έχοντας πάρει μέρος στην παρέμβαση που άσκησε ο κ. Πηχιών (να σημειωθεί ότι δεν τον γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω σύντομα να μου δοθεί η ευκαιρία να το κάνω για να τον συγχαρώ για τη μεστή αρθρογραφία του και το άδολο ενδιαφέρον του για την πόλη των πατέρων μας) νοιώθω την ανάγκη για την έκφραση μερικών σκέψεων.

Όπως σημείωσα και στην απαντητική επιστολή μου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας "η διαφάνεια και η ελεύθερη πληροφόρηση είναι πολύτιμα αγαθά σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες και κάθε πολίτης, αδιακρίτως φύλου, γραμματικών γνώσεων, πλούτου ή οποιουδήποτε άλλου επίκτητου χαρακτηριστικού, έχει το δικαίωμα στην ελεύθερη πληροφόρηση".

Βλέποντας την έλλειψη απάντησης στα πολύ εύλογα ερωτήματά του έκρινα σκόπιμο να παρέμβω και με το όποιο κύρος έχω να συνδράμω στην ενίσχυση του αιτήματός του.

Εκείνο που με λυπεί βαθύτατα, αλλά και δημιουργεί απαισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον της πόλης, είναι η παντελής απουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Το επισημαίνει και η ΟΔΟΣ και θέλω μαζί της να απευθύνω μια τελευταία έκκληση να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην καταγραφή όλων των ιστορικών κειμηλίων που απουσιάζουν από την περιοχή που τα δημιούργησε και στην αναζήτηση και επιστροφή στον τόπο τους.

Είναι γνωστό ότι η γενιά μας δεν έχει την ικανότητα, παρά τα πολλά μέσα που διαθέτει, να δημιουργήσει παρόμοιας αξίας πολιτισμικά δημιουργήματα. Είμαστε όμως τόσο άχρηστοι που δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τα δημιουργήματα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας;

Τρελαίνομαι σε μια καταφατική απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Γεώργιος Δαουτόπουλος
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την Μεγάλη Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016, αρ. φύλλου 833
Φωτογραφία: Kitaj_R.B. (1932-2007) Ο Βασιλεύς των Ιουδαίων 



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ