21.11.16

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ 9.6.2016 | 839


Παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος



Αγαπητή ΟΔΟΣ

Αντιγράφω αμέσως το λογοτεχνικό – ποιητικό κείμενο που αναρτήθηκε από τον Δήμο Καστοριάς, στην ηλεκτρονική του πύλη στο διαδίκτυο. Ήταν για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος. Από πάνω φιγούραρε η φωτογραφία ενός γηραιού κυπάρισσου. Και από κάτω ήταν το εξής :

Φυτεύουμε ένα δέντρο σήμερα,
στην σκιά του οποίου θα καθίσουν άλλοι.
Μπορεί να είναι τα παιδιά μας.
Μπορεί να είναι οι εχθροί μας.
Μπορεί να είναι οι συκοφάντες μας.
Εμείς συνεχίζουμε να δημιουργούμε.
Ανάβουμε ένα φως στα σκοτάδια των ιδιοτελών.
ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Στ΄ αλήθεια -μα αλήθεια όμως- το διάβασα το κείμενο από παντού για να το καταλάβω. Και από πάνω και από το τέλος και από την μέση. Και παρά του ότι τον ψήφισα τον «Εν τιμή», - δεν είμαι δηλαδή αντιπολιτευτικός, ούτε και ζήτησα ποτέ καμιά ιδιοτέλεια από δαύτους, προσωπικά δεν το κατάλαβα το νόημα. Το τι θέλει να μου πει ο Δήμος μας.

Δεν είναι που μόλις το διαβάσεις το μήνυμα, σού προκαλείται ένα σφίξιμο στο στομάχι: Να δέχεσαι μαθήματα και παραινέσεις για το περιβάλλον από τον Δήμο Καστοριάς, που όχι μόνο τώρα αλλά από εξ ανέκαθεν –που λένε- είναι αδιάφορος, αν όχι απλά εχθρικός στο περιβάλλον και ειδικά στα δένδρα.

Παντού κόβουν, πετσοκόβουν, ξυλεύονται ή όχι τα αποκόμματα, σημασία έχει να δεχθούμε ότι ένα σοβαρό πρόβλημα –μια υστέρηση που λένε– την έχει ο Δήμος Καστοριάς. Ειδικά στα δένδρα. Δείχνουν να τα αντιπαθούν, να ζουν τον υπόλοιπο χρόνο για να τα κατακόψουν την Άνοιξη. Να μη πέφτουν τα φύλλα, να μην κλείνει η θέα του γείτονα, του καταστηματάρχη, να μην πέσει το κλαδί στο ψιλόβροχο.

Μόνο εδώ συνάντησα τέτοια αντιπεριβαλλοντική παράκρουση. Απόδειξη τα κουφάρια, οι κορμοί στο έδαφος, τα καρατομημένα, πετσοκομένα από ύψος και πάνω, πλατάνια, λεύκες και κοινόχρηστα κωνοφόρα. Στον ρόλο του δημίου, υπάλληλοι και ιδιώτες. Όποιος ενοχλείται, κραδαίνει το πριόνι. Άσε που δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μια οργανωμένη ή άξια λόγου δενδροφύτευση τα τελευταία χρόνια.

Και να που οι δημοτικοί άρχοντες μας «την είπαν» κι’ από πάνω, που λέει η νεολαία. Στην αρχή γέλασα, ύστερα χαμογέλασα και μετά πάγωσε το χαμόγελό μου. Όχι δεν έχουν χιούμορ οι δημοτικοί μας, δεν τα έγραψαν αυτά για πλάκα. Σοβαρά τα γράφουν. Μας λένε συκοφάντες, εχθρούς και ιδιοτελείς. Ποιους; Δεν ξέρω ακριβώς να σου απαντήσω. Όπως και  από ‘κεί μεριά, στον Δήμο Καστοριάς, δεν θα μπορούν να απαντήσουν ποιους ακριβώς εννοούν. Ύστερα σκέφτηκα ότι μπορεί να βρήκα την εξήγηση που δεν φυτεύουν, αλλά αντίθετα τα κόβουν τα δένδρα: Να μην έχει σκιά να ξαποστάσουν. Να σκάσουν οι οχθροί μας. Α και οι συκοφάντες μας.

Και αποφάσισα να σου γράψω. Για να τους συγχαρώ. Και να τους ανταμείψω. Εύγε, μπράβο και τα δέοντα. Ζήτω το περιβάλλον και οι σκιασμένοι ιδιοτελείς συκοφάντες και εχθροί τους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουνίου 2016, αρ. φύλλου 839.



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ