18.11.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα μαύρα μας τα χάλια


ΟΔΟΣ 2.6.2016 | 838


ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΩ όλα τα αποθέματα αισιοδοξίας για να αντιμετωπίσω τα τρέχοντα και τα μελλούμενα. Γρήγορα εξαντλούνται και ένα κύμα απαισιοδοξίας με κυριεύει.

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ στην ύφεση και τον μαρασμό και ετοιμαζόμαστε για νέα οδυνηρά μέτρα που θα φέρουν νέα μείωση στα εισοδήματα, πτώση στην κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα, μείωση στην απασχόληση και πάλι από την αρχή σε έναν φαύλο κύκλο. Καμιά κουβέντα για μείωση των δαπανών. Χρειαζόμαστε και μπορούμε να στηρίξουμε ένα κράτος με ετήσιο κόστος 96 δισεκατομμυρίων;

ΑΥΤΟΙ που κατηγορούσαν τους προηγούμενους ότι ακολουθούν τα εύκολα μέτρα, κάνουν ακριβώς τα ίδια. Οι εξαγγελίες τους για εξοικονόμηση χρημάτων από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου αποδείχθηκαν πομφόλυγες. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ένα καλά οργανωμένο κράτος και ένα ολοκληρωμένο σύστημα μηχανοργάνωσης. Και τα δύο όχι μόνο απουσιάζουν, αλλά και δεν έγιναν τα πρώτα βήματα για να αρχίσουν να λειτουργούν.

ΑΚΟΜΗ περιμένουμε το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Όλοι το υποσχέθηκαν. Ουδείς επεχείρησε τουλάχιστον να το περιγράψει αδρά. Κατά τα άλλα πληθαίνουν οι σωτήρες. Είπαμε να θέσουμε τέρμα στη διαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά όχι να γεμίσουμε με κομματάκια. Ο λαός ζήτησε συνεννόηση και συνεργασία αλλά οι περισσότεροι την περιφρονούν.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 16 και πλέον μήνες στην εξουσία το μόνο που έχει κάνει είναι να διαπραγματεύεται και να ανανεώνει τις υποσχέσεις για κόκκινες γραμμές. Μηδέν κυβερνητικό έργο. Αναβάλουν διαρκώς τις αποφάσεις, ακόμη και τις πλέον απλές και αυτονόητες.

ΝΟΜΙΖΟΥΝ πως βρίσκονται ακόμη στην αντιπολίτευση ή στη γενική συνέλευση κάποιου συλλογικού οργάνου. Άλλωστε από εκεί προέρχεται η εμπειρία τους. Επαγγελματίες συνδικαλιστές με πλούσια εμπειρία στην αναβολή λήψης αποφάσεων και στην αδυναμία άρθρωσης προτάσεων-λύσεων. Είναι και σε λάθος θέσεις. Υπουργός με εκπληκτική ικανότητα φύτευσης, υπηρετεί την Υγεία αντί την Γεωργία!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχασε τη μοναδική ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα το διαχωρισμό νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία καλώντας εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες της δικής της επιλογής να τεθούν επικεφαλής των Υπουργείων.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ μια φορά αποδείχθηκε ότι η αριστερά δεν καινοτομεί, αλλά εμμένει στα παλιά και κεκτημένα, όπως τα αποκαλεί. Η φαντασία και η δημιουργικότητα απουσιάζει από την εξουσία. Χωρίς καινοτόμες και δημιουργικές πρωτοβουλίες η έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει.

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ πείτε όμως ήταν σοφή η επιλογή του εκλογικού σώματος να τους αναθέσει την εξουσία. Για το 1 δις του Χαρδούβελη θα θρηνούσαμε θύματα αν επιχειρούνταν η υλοποίησή του. Τώρα πληρώσαμε και θα πληρώσουμε πολλά δις χωρίς να έχει ανοίξει μύτη. Ας είναι. Πληρώσαμε ακριβά δίδακτρα, αλλά ελπίζω να έχουν πάρει το μάθημα. Όταν ξαναβρεθούν στην αντιπολίτευση θα είναι δέκα φορές πιο προσεκτικοί στη διανομή υποσχέσεων.

ΘΥΜΑΣΤΕ τις δηλώσεις για επαναφορά της 13ης σύνταξης μόλις έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα; Τώρα με τα νέα μέτρα θα χαθεί μία τουλάχιστον σύνταξη ή μισθός από κάθε εργαζόμενο.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ που ήταν (και πολύ σωστά) κατά της κοινωνικά άδικης έμμεσης φορολογίας, επιστρατεύει εύκολες λύσεις για να βρει νέες πηγές έμμεσων φόρων ή το πιο εύκολο την αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει; Συχνά αναρωτιέμαι. Η λύση δεν θα έρθει αν δεν υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση. Ας αφήσουν τις διαφορές και ας τις ξαναθυμηθούν όταν έρθει η περίοδος των παχιών αγελάδων. Τώρα που κινδυνεύει η χώρα, η σωτηρία της αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα.

ΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ σύστημα δεν είναι σε θέση να προδιαγράψει μια πορεία εξόδου από την κρίση και προπαντός να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις προτάσεις, ας το αναθέσει σε μια επιτροπή από τα καλύτερα στελέχη αυτού του τόπου (της χώρας και της διασποράς).

ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΑΙΖΟΥΝ  και μας ευτελίζουν για 5 δις βοήθειας ενώ πάνω από 45 δις βρίσκονται σε θυρίδες και κρύπτες ανά τη χώρα ενώ πολύ περισσότερα φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Θα μπορούσαμε να δανείσουμε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι όσοι το έπραξαν στο παρελθόν έχουν πολύ κακή εμπειρία, αν υπάρχει όραμα, σχέδιο και εμπιστοσύνη.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ τίποτε από αυτά δεν υπάρχει. Πορευόμαστε με βάρκα την ελπίδα. Όσα έρθουν και όσα πάνε. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Σε αυτή τη χώρα άλλωστε ζούμε με ελπίδες και ευχές.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιουνίου 2016, αρ. φύλλου 838

Φωτογραφία: Ν.Τσουκαλά-Π.Κοκκινιά. Επί 8 ώρες καθημερινά για 7 ημέρες συνεχώς, ο Αλέξανδρος Μιχαήλ από το Άργος Ορεστικό, μετέφερε άμμο με σάκους από ένα σημείο σ’ ένα άλλο, σε μια απαιτητική επαναλαμβανόμενη, μάταιη δράση. Για να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και μέσω αυτού τον κόσμο. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ