5.12.16

ΟΔΟΣ: Μοναχόλυκοι κυνηγοί


ΟΔΟΣ 16.6.2016 | 840

Με αφορμή την βάρβαρη θανάτωση (δηλητηρίαση) αδέσποτων κατά κύριο λόγο σκύλων τις προηγούμενες εβδομάδες –φαινόμενο καθόλου ασυνήθιστο στην Καστοριά- ξέσπασε για μια ακόμη φορά πόλεμος. Συνέπεσαν όλα, μετά από μια ακόμη απ’ ευθείας ανάθεση του έργου της συλλογής (συγκέντρωσης) των αδέσποτων εκ μέρους του Δήμου σε ιδιώτη, σύμπτωση που δεν θεωρήθηκε ομολογουμένως ακριβώς τυχαία. Έτσι, όλα γίνονται στις «πλάτες» των δημοτών και φυσικά πρώτιστα σε βάρος των αθώων τετράποδων που είναι τα θύματα.

Πρόκειται για ένα πόλεμο κωμικό και τραγικό ταυτόχρονα, συμβατό σε κοινωνία μάλλον χαμηλών προσδοκιών. Και δραματικής αυτοεκτίμησης. Από την μια πλευρά του μετώπου ο προφανής (;) ένοχος και απόλυτος στόχος: ο Δήμος Καστοριάς ο οποίος τέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής. Απόλυτα δικαιολογημένης για ορισμένα από τα ζητήματα.

Άνθρωποι, εκλεγμένοι ή όχι, χωρίς την καλλιέργεια της στοιχειώδους φιλοζωίας, που είναι αναγκαίος όρος για άσκηση πολιτικής και τήρηση νόμιμων υποχρεώσεων, απέναντι στους αδέσποτους συμπαθείς τετράποδους συγκατοίκους των ανθρώπων στην Καστοριά. Αυτοί ακριβώς προβάλλονται από τον Δήμο ως αρμόδιοι.

Αλλά εδώ, στην Ελλάδα (όχι αποκλειστικά στην Καστοριά) όπου όταν εμείς είχαμε Πλάτωνα –τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των νεοΕλλήνων κάπου έχει ακουστά χάρη στην στάση στην Αθήνα (Ακαδημία Πλάτωνος με τ’ όνομα)- οι υπόλοιπο ήταν στα δένδρα, ο κάθε κατάλληλος έχει την κατάλληλη θέση του. Ταυτόχρονα και ο κάθε ακατάλληλος άνθρωπος την ακατάλληλη θέση.

Όχι μόνο σε μέσω της εκλογής ικανών και ανίκανων, αλλά και στις περιπτώσεις που επιλέγονται πρόσωπα χωρίς την τεχνογνωσία. Τα στοιχειώδη έστω που απαιτούνται, για την διαχείριση της αμειβόμενης υπηρεσίας, τήρησης των υποχρεώσεων μιας πολιτισμένης κοινωνίας, απέναντι στα αθώα ζώα. Που και πάλι ανατέθηκε απ’ ευθείας. Στο ψαχνό, κυριολεκτικά.

Έτσι ξέσπασε ο πόλεμος. Από την μία, ο Δήμος Καστοριάς να κάνει «ταμείο» μιας ολέθριας μακροχρόνιας πρακτικής. Σύμφωνα με την οποία για να μένουν τα στόματα ερμητικά ή απλά κλειστά, θα πρέπει να πετάει ξεροκόμματα και παντεσπάνια. Όχι φυσικά στα αθώα ζώα, τους σκύλους και τις γάτες. Αλλά αριστερά και δεξιά. Να ταΐζει και να κλείνει στόματα.

Από την άλλη πλευρά, τα πραγματικά, ή τα κατ’ όνομα σε ορισμένες περιπτώσεις, φιλοζωϊκά αισθήματα. Κατά βάση μεμονωμένων σκοπευτών. Που και αυτή την φορά με αφορμή την θανάτωση των ζώων και την επιδείνωση ενός χρονίζοντος και σοβαρού προβλήματος στον Δήμο Καστοριάς, συσπειρώθηκαν και πάλι. Ως φορείς και εκφραστές δημόσιου αντίλογου. Ειλικρινούς ή κατά παραγγελία, ανάλογα με το ξεροκόμματο. Και το μεροκάματο.

Έτσι ακούστηκαν δηκτικές καταγγελίες για εμπλοκή, άμεση ή έμμεση, του Δήμου Καστοριάς και στις νέες θανατώσεις των αθώων τετράποδων. Τέθηκαν εκ νέου «αμείλικτα» ερωτήματα και ειρωνείες. Γλώσσα φθηνή, πεζοδρομίου και χύδην ενίοτε, χαρακτηριστικό γνώρισμα μερικών τοπικών sites και σχολιαστών του διαδικτύου. Φιλιππικοί από ειλικρινείς και ανειλικρινείς, ειδικά απ’ όσους μετατρέπονται σε hot spots ομοβροντίας κατά της (εκάστοτε) δημοτικής αρχής, κάθε φορά που σφίγγει η κάνουλα. Του ζεστού χρήματος, εννοείται. Μέχρι να ξανανοίξει, εννοείται.

Το απίστευτο είναι ότι σε όλη αυτή την παραδοξότητα συμμετέχει πρόθυμα και ο Δήμος Καστοριάς. Που όχι απλά τροφοδοτεί τον ανάρμοστο δημόσιο διάλογο. Αλλά αντιδρώντας αμήχανα ή νευρικά, πέφτει πρόθυμα στην παγίδα. Για να δικαιολογήσει τα δικαιολογημένα πεπραγμένα και αδικαιολόγητά του, ανοίγει τον διάλογο ανταλλαγής ανακοινώσεων και υποβολής απολογητικών υπομνημάτων. Σε αυτοσχέδιους κριτές και εισαγγελείς. Σε μοναχόλυκους κυνηγούς των επιδοτήσεων και στα διάφορα αργόσχολα μέλη του ιντερνετικού gossip.

Κάναμε τούτο και κάναμε τ’ άλλο, είμαστε αθώοι, απαντούν από τον Δήμο Καστοριάς. Και πράγματι αν μη τι άλλο, τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα, ο δήμος κάνει το… «καθήκον» του: Αναθέτει την συλλογή, σήμανση, εμβολιασμό και στείρωση των ζώων, αλλά και κάνει... μηνύσεις κατ’ αγνώστων βεβαίως –που με μαθηματική βεβαιότητα, άγνωστοι θα μείνουν. Διότι όπως είναι γνωστό στην Καστοριά, τα μοναδικά πρόθυμα στόματα, είναι απλώς τα κλειστά. Και κατά βάση, αυτά που ανοίγουν, είναι σε πολλές περιπτώσεις, για τον επιούσιο. Και όλα αυτά με τις μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου να παραμένουν πεισματικά αμέτοχες και σιωπηλές. Προφανώς λόγω της δικής τους φιλοζωΐας και φιλησυχίας.

Με σιωπηλό θεατή τους πολίτες, δημότες και κατοίκους της Καστοριάς. Αλλά και τα τετράποδα, που είναι οι μοναδικοί βουβοί μάρτυρες των δολοφόνων τους. Για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς σε ποιο στρατόπεδο ανήκουν. Καθώς «τα χρήματα είναι πολλά», εκφράζονται υπόνοιες εάν οι υπεύθυνοι για τις αθρόες θανατώσεις είναι τελικά αυτοί που πήραν την δουλειά. Ή μήπως όσοι δεν την πήραν; Και επιδιώκουν να αντιστρέψουν το κλίμα έτσι ώστε να πάρουν την επόμενη απ’ ευθείας ανάθεση; Οι ευκαιριακές συμμαχίες μεμονωμένων και η δημιουργία ατμόσφαιρας όχλου – μπαχαλακίων και στην Καστοριά, δεν αποκλείει καμιά υπόθεση. Στις πλάτες των πολλών ευτυχώς φιλόζωων της Καστοριάς, που φροντίζουν ατομικά τους φίλους του ανθρώπου.

Ο Δήμος Καστοριάς κάνει για μια ακόμη φορά banca. Στόματα κλειστά, δηλητηριασμένα, ή με δηλητήριο. Δίποδα και τετράποδα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουνίου 2016, αρ. φύλλου 840


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος5/12/16

    Καθώς «τα χρήματα είναι πολλά», εκφράζονται υπόνοιες εάν οι υπεύθυνοι για τις αθρόες θανατώσεις είναι τελικά αυτοί που πήραν την δουλειά. Ή μήπως όσοι δεν την πήραν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ