Η ποικιλία των γευμάτων και η γιορτινή διάθεση των
Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρασύρουν τους περισσότερους από εμάς σε
κατανάλωση πολλών και λιπαρών γευμάτων,
αυξημένη χρήση αλατιού και καρυκευμάτων.
Σε ομάδες ασθενών όπως οι καρδιοπαθείς -και ιδιαίτερα σε
εκείνους με έμφραγμα ή με καρδιακή ανεπάρκεια- καθώς και υπερτασικούς ή άτομα
με υψηλή χοληστερίνη -την περίοδο των γιορτών- πληθαίνουν τα περιστατικά
επιδείνωσης της υγείας τους και μάλιστα αναγκάζονται πολλές φορές να
αναζητήσουν εσπευσμένα ιατρική φροντίδα.
Επομένως η αποφυγή τροφίμων με εμπλουτισμένο αλάτι, αλλά και
τροφών με κρυφές πηγές αλατιού, όπως είναι τα τυριά, οι ξηροί καρποί και το
ψωμί πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ενώ αυτονόητο είναι ότι
απαγορεύεται διά ροπάλου η πρόσθεση επιπλέον αλατιού.
Ταυτόχρονα θα βοηθήσει ιδιαίτερα, αν επιλέξουμε προσεκτικά
ένα πιο άπαχο κρέας (π.χ., πουλερικά), σε συνδυασμό με την κατανάλωση λαχανικών
και τον περιορισμό των γλυκών. Τέλος και το ποτό πρέπει να καταναλώνεται με
μέτρο και ιδιαίτερα εκείνα τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη.
Από τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι είναι αποφασιστικής
σημασίας να ελέγξουμε την ποσότητα και την ποιότητα των γευμάτων μας κατά την
εορταστική περίοδο, ώστε να μην επιβαρύνουμε ανυπολόγιστα την υγεία μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.