24.1.17

Βιβλίο: Γράμμος, ανατολικά του Αλιάκμονα

Το βιβλίο του Σωτήρη Δημηρόπουλου «Γράμμος, ανατολικά του Αλιάκμονα» (εκδ. Ownbook τηλ. 21552509 46, ISBN13-9786185216047, Αύγουστος 2016, σελ. 314) παρουσιάστηκε στην πλατεία Καληβρύσης  Καστοριάς (τέως Δήμος Ακριτών, 3 χιλ. βορειοδυτικά της Διποταμίας). Ο στόχος του  βιβλίου είναι να δώσει το κλίμα, τα γεγονότα και το σήμερα των χωριών που εφάπτονται στην ανατολική όχθη του Αλιάκμονα. Μέσα από αυτήν την μικρή τοπική ιστορία περνάει και η ιστορία των αγώνων του ελληνισμού στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ο μακεδονικός αγώνας, οι βαλκανικοί πόλεμοι, ο βορειοηπειρωτικός αγώνας, το έπος του 1940 και ο εμφύλιος.
Πρόκειται για μια ιστορική έρευνα, που αφορά τα πέντε Γραμμοχώρια που βρίσκονται στην ανατολική όχθη του Αλιάκμονα (Καληβρύση, Μονόπυλο, Γιαννοχώρι, Λειβαδοτόπι, Σλήμνιτσα), όπου παρουσιάζονται αρχεία της Τράπεζας της Ανατολής, που αφορούν την περίοδο 1902-1912 και προέρχονται από έρευνα  στα Γενικά Aρχεία του Κράτους. Μέσα από αυτά, φαίνεται ο αγώνας για την χρηματοδότηση των ελληνικών σχολείων στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και της Κορυτσάς. Επίσης, γίνεται λεπτομερής αναφορά στην μετανάστευση στις ΗΠΑ από αρχεία του Ellis Island, καθώς και αναφορά στα γεγονότα του βορειοηπειρωτικού μέσα από τα αρχεία της διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.  Δημοσιεύεται επίσης  η διακήρυξη της βούλησης ενσωμάτωσης με την Ελλάδα, της ομογένειας στις ΗΠΑ το 1919 και θέματα των ΣΝΟΦ και ΝΟΦ στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, περιγράφονται και γεγονότα του εμφυλίου πολέμου.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1956, στην Δράμα και κατάγεται από την Καλή Βρύση Καστοριάς. Είναι απόφοιτος του οικονομικού τμήματος της σχολής νομικών και οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ και εργάστηκε στο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Καστοριάς.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 850

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ