5.5.17

42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα του κλάδου της γούνας, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο οποίο συμμετέχουν φέτος περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, που προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα και τις κολεξιόν τους. Οι 86 από τους 115 εκθέτες είναι ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις και είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα ο κλάδος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οι υπόλοιποι 29 εκθέτες είναι ξένοι. Πρόκειται για επιχειρήσεις από τις χώρες Τουρκία, Φιλανδία, Σερβία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και από τον Καναδά.

H 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς,  αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη των τελευταίων ετών. Αυτό, άλλωστε, διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων της Έκθεσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξή της.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι κ.κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Ιορδάνης Μιχαηλίδης, πρόεδρος της μονοπρόσωπης Α.Ε. Συνδέσμου Γουνοποιών, Σωτήρης Αδαμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς και Ανέστης Αγγελής, δήμαρχος Καστοριάς, οι οποίοι τόνισαν τη βαρύνουσα σημασία της φετινής Έκθεσης, που συμπίπτει με την αρχή του τέλους – όπως όλα δείχνουν - της κρίσης που έπληξε τον κλάδο της γούνας τα τελευταία 2,5 χρόνια.

«Πρόκειται για μία Έκθεση που έχει καλύψει στο 100% τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα του Κέντρου Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αναμένεται τις πύλες της να περάσουν εκατοντάδες εμπορικοί επισκέπτες, από 40 περίπου χώρες του εξωτερικού. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους Εκθέτες, αλλά και τους επισκέπτες μας, κάποιοι εκ των οποίων θα καταφθάσουν με τις δύο αεροπορικές πτήσεις charter που έχουμε προγραμματίσει από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ θα καταφθάσει και η επιχειρηματική 20μελής αποστολή από την Κορέα», τόνισε, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Κορεντσίδης, ευχαριστώντας όλους τους προαναφερόμενους φορείς για την υποστήριξή τους. Αναφερόμενος δε στη συνδιοργάνωση της Έκθεσης με τη ΔΕΘ-Helexpo, που αποτελεί τον Εθνικό Εκθεσιακό φορέα της χώρας μας, σημείωσε πως η συγκεκριμένη συνεργασία θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος στον, ούτως ή άλλως, καταξιωμένο θεσμό της Έκθεσης, που φέτος έχει ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη της Καστοριάς.

«Έχουμε πάρει μία στρατηγική απόφαση να υποστηρίξουμε την Έκθεση Γούνας της Καστοριάς. Η συνεργασία μας δεν είναι ευκαιριακή, αλλά θα έχει βάθος χρόνου. Πιστεύουμε ότι η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς είναι μία Έκθεση με πολλές προοπτικές, γιατί θεωρούμε ότι η γούνα είναι εθνικό προϊόν της Ελλάδας και με αυτή την ιδιότητα νομίζουμε ότι μπορεί να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, ανακοινώνοντας ότι σύσσωμο το επιτελείο του φορέα που εκπροσωπεί θα δώσει το «παρών» την ημέρα των εγκαινίων.

«Ευελπιστούμε ότι η Έκθεση της Καστοριάς θα είναι η δυνατότερη και η καλύτερη από όλες τις διοργανώσεις που διεξήχθησαν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της γούνας, με πολύ καλά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντας γουνοποιούς,, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό κλάδους, αφού έχουμε εξασφαλίσει την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητά της, γεγονός που θα έχει οφέλη για όλη την περιοχή», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης.

Την πεποίθηση ότι η Έκθεση θα γνωρίσει την απόλυτη επιτυχία εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Σωτήρης Αδαμόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου τόσο στα μέλη του Δ.Σ. όσο και στην ΔΕΘ-Helexpo, για αυτό που διαφαίνεται ότι γίνει στην Καστοριά τις επόμενες ημέρες. Αυτή η έκθεση θα είναι μοναδική».

Αναφερόμενος, τέλος, στα θέματα των πτήσεων ο κ. Σ. Αδαμόπουλος δεσμεύθηκε να προχωρήσουν και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καστοριάς.

Και ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, εξέφρασε την υποστήριξή του στον θεσμό της Έκθεσης, αλλά και την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή του gala στο ιστορικό κέντρο της πόλης, γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, ότι η έννοια της γουνοποιίας είναι ταυτόσημη με την έννοια της Καστοριάς και σε άμεση συνάφεια με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. «Η Έκθεση Γούνας Καστοριάς αποτελεί κορυφαίο γεγονός για όλη την περιοχή μας. Οφείλουμε να χαιρετίσουμε τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου για την ανάδειξη και προβολή τόσο της γούνας όσο και της πόλης μας και να σημειώσουμε την παρουσία του προέδρου της ΔΕΘ – Helexpo που δίνει νέες δυνατότητες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στην γουνοποιία και την πόλη μας».

Τα εγκαίνια

Την 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς εγκαινίασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, το  σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο 13.000 τετραγωνικών μέτρων, ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι. Πρόκειται για το σημαντικότερο επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς, που αναμένεται και φέτος να προσελκύσει εκατοντάδες επισκέπτες από 30 και πλέον χώρες του εξωτερικού. Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» διασφάλισε, άλλωστε, την πραγματοποίηση δύο διεθνών πτήσεων (charter) από τη Ρωσία και την Ουκρανία στο αεροδρόμιο της Καστοριάς  προκειμένου να εξυπηρετηθούν τόσο οι επισκέπτες της έκθεσης, όσο και οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες. Αναμένεται να υπάρχουν οργανω- μένες εμπορικές αποστολές, μεμονωμένοι εμπορικοί επισκέπτες και επιχειρηματίες από 30 χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Κορέας και της Κίνας.

Το gala 

Το gala της 42ης Έκθεσης Γούνας Καστοριάς παρουσίασε η κ Σταματίνα Τσιμτσιλή, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, την πλατεία αδελφών Εμμανουήλ, στο Ντουλτσό. Πρόθεση των διοργανωτών είναι μέσα από τις δράσεις της εκθεσιακού γεγονότος να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο αρχιτεκτονικός πλούτος, τα ιστορικά στοιχεία, ο πολιτισμός και οι ομορφιές που διαθέτει η Καστοριά, η αρχαία πόλη που συνεχίζει την παράδοση στην επεξεργασία και μεταποίηση της γούνας.


4 Μαΐου 2017

Το «παρών» επίσης έδωσαν διάσημες προσωπικότητες του χώρου της μόδας και του Lifestyle, όπως ο Λάκης Γαβαλάς, η Βάνα Μπάρμπα κ.ά. Την μουσική επένδυση της βραδιάς είχε αναλάβει  το Ωδείο Βορείου Ελλάδος και η σοπράνο Νίνα Λοτσάρη,ερμήνευσε κλασικά μουσικά ακούσματα.

Εργαστήρι γούνας 

Με τη συμμετοχή 30 και πλέον σπουδαστών, που φοιτούν σε σχολές μόδας, θα πραγματοποιηθεί,  κατά τη διάρκεια της 42ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, το 2ο Εργαστήρι Γούνας (workshop) για νέους σχεδιαστές. Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι νέοι σχεδιαστές και fashion bloggers την τέχνη κατεργασίας της γούνας και να ενημερωθούν για τις τεχνοτροπίες επεξεργασίας της, ώστε να την εντάξουν στις δικές τους δημιουργίες, καθώς κάποιοι εξ’ αυτών θα διαμορφώσουν, στο απώτερο μέλλον, τις τάσεις της μόδας στην χώρα μας. Στόχος της δράσης αυτής, η οποία θα είναι διαχρονική, καθώς θα πραγματοποιηθούν και άλλες αντίστοιχες κατά τη διάρκεια όλου του έτους, αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι να δουν οι νέοι σχεδιαστές, τι μπορεί να προσφέρει η γούνα στον χώρο της μόδας και πώς να την εντάξουν  στις σχεδιαστικές τους δημιουργίες.

Σύσκεψη για θέματα ασφάλειας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο γραφείο του αστυνομικού διευθυντή Καστοριάς, Ευθύμιου Αμαραντίδη, για τα θέματα αστυνόμευσης, ασφάλειας και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τις ημέρες της διεξαγωγής της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπου παρόντες ήταν όλοι οι διοικητές των αρμοδίων τμημάτων, αποφασίστηκε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων της Έκθεσης, με ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων της Καστοριάς τόσο στον εκθεσιακό χώρο όσο και στην πλατεία αδελφών Εμμανουήλ στο Ντουλτσό όπου διεξήχθη το gala.
Πρόγραμμα

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017
10:00-18:00
11:00-17:30 Workshop για νέους σχεδιαστές και fashion bloggers
12:00 Εγκαίνια έκθεσης
18:30 Fashion gala στην πλατεία αδελφών Εμμανουήλ, στο Ντουλτσό
19:30 Cocktail – finger food
Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
10:00-19:00
10:00-18:30 Workshop για νέ-ους σχεδιαστές και fashion bloggers
Σάββατο 6 Μαΐου 2017
10:00-19:00
10:00-18:30 Workshop για νέ-ους σχεδιαστές και fashion bloggers
17:00 Cocktail party στον χώρο του workshop (No C26)
Κυριακή 7 Μαΐου 2017
10:00 - 19:00



22 Μαΐου 1976

Η Kastoria International Fur Fair πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, στο προσκήνιο της διεθνούς βιομηχανίας της γούνας στις 22 Μαΐου 1976. Σήμερα 42 χρόνια μετά, παρουσιάζει όλη τη γκάμα προϊόντων γούνας και υπηρεσιών όπως: Κατεργασμένα γουνοδέρματα και δέρματα, γούνινα ενδύματα, δερμάτινα ενδύματα, άλλα ενδύματα, εξαρτήματα Γούνας, αναλώσιμα και αξεσουάρ, μηχανήματα, υπηρεσίες ενώ ανάμεσα στους εκθέτες και χορηγούς είναι τα μεγαλύτερα δημοπρατήρια στον κόσμο καθώς και ο κλαδικός τύπος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, υπάρχει πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες  της περιοχής, σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, ενώ, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της, εργάζονται δεκάδες συμπολίτες σε πάρα πολλούς τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ