2.5.17

"Εσπερίδα (όπως ημερίδα προφανώς και όχι όπως νυκτερίδα)"


ΟΔΟΣ 27.4.2017 | 883

«Λαμπροφόρος νύκτα»


[...] ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ αποφάσισε να επανεμφανισθεί περίπου μισό αιώνα αργότερα; 

ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ γι' αυτά, αρκέστηκε με την ισηγορία της προϊσταμένης της εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κυρίας Α. Σκρέκα, να διαβεβαιώσει ότι… δεν χάθηκε τίποτε.

ΚΑΙ ΕΓΚΑΛΕΣΕ τους Καστοριανούς για… αχαριστία, τους απλούς πολίτες της Καστοριάς για καταστροφή των εικόνων, όπως και τον φύλακα του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνα της εποχής εκείνης, που του άρεσε η τρυφηλή νυκτερινή ζωή.

ΚΑΙ ΟΧΙ οι εσπερίδες.

ΜΠΡΑΒΟ. Αν είναι να παραδέχονται έστω και εκ παραφθοράς την αλήθεια, ας καλούν και την Παπαδοπούλου, την Παττακού και τα άλλα παιδιά και όποιους θέλουν.

ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΝ τον κόσμο, που τρέμοντας από το καθεστώς, προσπαθούσαν να πάρουν από τα χέρια τους τα ιερά κειμήλια.

ΚΙ ΑΣ ΜΑΛΩΝΟΥΝ τους αχάριστους Καστοριανούς που δεν βλέπουν τις εικόνες που κάποιοι επιμένουν ότι δεν υπήρχαν [...]


αρ. 883 της Πέμπτης 24 Απριλίου 2017.

25 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/5/17

    Σκέφτομαι να μη πάω στην εκδήλωση. Ποιο το ενδιαφέρον πια από μονολόγους; Αν οι διοργανωτές ήθελαν ή ήξεραν να ανεβάσουν το επίπεδο σε ποιότητα, θα ετοίμαζαν ένα πάνελ με περισσότερους ομιλητές, ώστε να ακουστούν και άλλα στοιχεία και να βγάλει το ακροατήριο συμπέρασμα από τον συγκερασμό πληροφοριών και απόψεων.
    Για άλλη μια φορά δηλαδή, και αυτή η εκδήλωση θα είναι για "ξεκάρφωμα".
    Είμαστε άξιοι πολλών δακρύων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υψώθει! Υψώθει!2/5/17

    Καλόπιστα αλήθεια, προτείνω στον "Γλωσσαμύντορα" της ΟΔΟΥ να ελέγξει εκείνο το "περισυνελλέγη" της ανακοίνωσης (ως προς τα δύο λάμδα εννοείται).
    Χρόνια τώρα έχω τη γνώμη να τον συμβουλεύονται, αλλά... αγρόν αγοράζουσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/5/17

    Ναι, φίλε! Το σωστό ήταν να καλέσουν και τον κύριο Πηχιών! Και Τον Καθηγητή τον Πατρώνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/5/17

    Χοροεσπερίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπω τη φωτογραφία που δημοσιέυσατε και βέβαια πρώτα λέω ένα Θεός συχωρέσει τον.
    Μετά σκέφτομαι ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται. Κάπως έτσι θα ασχολούνται και οι επόμενες γενιές με τα σημερινά σκάνδαλα δεσποτάδων, οι οποίοι φυσικά δουλεύουν "για το καλό μας", κάτι σαν "προστασία από αρχαιοκάπηλους" και κάθε είδους κάπηλους...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/5/17

    @ Ανώνυμο 2/5/17 22:05
    Τον κ. Πηχιών να καλέσουν;
    Θα ανατριχιάσουν, και μόνο στην ιδέα της πρόσκλησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος2/5/17

    Είσαι καλά ρε τρίτε ανώνυμε; Τον Πηχιών δε βρήκαν τα κότσια να τον απαντήσουν ευθέως, δημοσίως και κόσμια, ως όφειλαν, παρά πότε βάζανε τον άρχοντα να στείλει επιστολή, πότε κάνανε θεά την κυρία Ντόρα με την αποκλειστικότητα(!).
    Και ο επίσης αξιοσέβαστος κύριος Πατρώνος δεν δείλιασε ποτέ να πει δημοσίως αλήθειες που καίνε, όπως στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Γυμνασίου Καστοριάς.
    ΟΜΩΣ θέλει αρετή και τόλμη, για να καλέσεις γι' αυτό το θέμα ΑΥΤΟΥΣ τους ομιλητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. KEEP CALM2/5/17

    @6
    Την ανατριχίλα την έχει ήδη όποιος φοβάται ότι μπορεί να ακουστούν και αντιρρήσεις ή να τεθούν ερωτήματα "επικίνδυνα". Πάω στοίχημα ότι θα έχουν και αστυνομικούς μη προκληθούν επεισόδια.
    Αφού είναι γνωστό ότι κάποιους τους συμφέρει να παρουσιάζονται σαν κυνηγημένοι και διασπείρουν φήμες για ταραξίες... Πότε όμως αντέδρασαν έτσι οι Καστοριανοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναγνώστης3/5/17

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος3/5/17

    Τις Καστοριανές και τους Καστοριανούς έπρεπε να καλέσουν. Τους ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ.
    Διότι, η κυρία Σκρέκα, και οποιαδήποτε κυρία από το Άργος ή όχι, δε γνωρίζει τι συνέβη στους Καστοριανούς και στη πόλη τους. Αυτό το ξέρουν μόνο αυτοί. ...Και οι αρχαιοκάπηλοι φυσικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3/5/17

    Ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης ,τα λέει αποκαλυπτικά , για μερικούς παπάδες της Καστοριάς:
    https://www.youtube.com/watch?v=a4ubZFELAnI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/5/17

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/5/17

    Ελάτε τώρα! Σε ποιον τα πουλάν αυτά; Μήπως εκτός από αχάριστους πάνε να μας βγάλουν και ηλίθιους; Στημένο είναι το κόλπο. Ήδη ξεσήκωσαν το σύμπαν των θρησκευάμενων και θα είναι κει πλήθος το ακροατήριο από κυρίες και κυρίους (σιγά να μη έχουν νεολαία…) που δεν έχουν χαμπάρι από όσα διαδραματίστηκαν επί χούντας στην Καστοριά ή χρωστάνε γραμμάτια εκδουλεύσεων.
    Στις πρώτες σειρές θα είναι και οι Αρχές του τόπου, για να δώσουν κύρος στην “αναμφισβήτητη” ως προς το περιεχόμενο εσπερίδα, με το αζημίωτο φυσικά, εκλογές έρχονται, κούνια που τους κούναγε…
    Όλα για τα μάτια του κόσμου!
    Καληνύχτα Καστοριά!

    Το τάβλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αμαρτωλή ψυχή3/5/17

    Με αφορμή κάποιες απόψεις που διατυπώθηκαν σε σχόλια.
    Συμφωνώ ότι ήταν άκρως απαραίτητο να προσκληθεί ο κ. Αναστάσης Πηχιών, για να ειπωθούν orbi et urbi οι απόψεις και από τις δύο πλευρές, ώστε να βγει εντέλει ένα μετριοπαθές συμπέρασμα και αποτέλεσμα.
    Όχι για να τιμηθεί ως Ευεργέτης. Γιατί ο αληθινός ευεργέτης (όπως και κάθε ευεργέτιδα επίσης) γνωρίζει ότι κανένα αγαθό δεν προσφέρεται χωρίς θυσία. Στην προκειμένη περίπτωση θυσιάζεται η προσωπική τιμή και δόξα, για να λάμψει η αλήθεια του γεγονότος και να ξαναβρεθούν τα κειμήλια της Καστοριάς στη θέση που τους αξίζει.
    Είναι άδικο να παρουσιάζεται προς τα έξω η εικόνα των Καστοριανών ως αχάριστων ή ακόμη και ταραχοποιών.
    Κι εμείς εδώ ζούμε και έχουμε δει συχνά το Ιερατείο να συνοδεύεται από αστυνομικούς, σαν να έχει γίνει πιστευτό ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επίθεσης!
    Μία και μοναδική φορά υπήρξε μια (αναίμακτη ωστόσο) εκτροπή, τότε που οι συγκεντρωμένοι κραύγαζαν διαμαρτυρόμενοι κάτω από τα γραφεία της Μητρόπολης, για να παραμείνουν οι Μοναχοί των Αγίων Αναργύρων.
    Αυτό φροντίζουν να το υπενθυμίζουν.
    Τον παπά που βιντεοσκοπούσε παράνομα τους πολίτες και χρησιμοποίησε το υλικό για να “ελεγχθούν” δημόσιοι υπάλληλοι από τους Προϊσταμένους τους για θέμα άσχετο προς την Υπηρεσία τους δεν τον αναφέρουν.
    Ούτε ο ίδιος παραδέχθηκε ποτέ δημοσίως το συγκεκριμένο λάθος του ούτε ζήτησε ποτέ συγγνώμη από τους ανθρώπους που πρόσβαλε ασύστολα.
    Πώς να μη αγανακτήσουν οι Χριστιανοί;
    Και στο κάτω-κάτω της γραφής, φωνές έβαλαν. Δεν έβγαλαν κανένα περίστροφο από το συρτάρι!
    Ούτε κανείς ζήτησε ποτέ την κεφαλήν επί πίνακι κανενός από τη Μητρόπολη.
    Αντιθέτως, η Μητρόπολη φρόντισε για πταίσματα επί προσωπικού να επιβληθούν ποινές αφόρητες σε ανθρώπους φυσικά αμαρτωλούς, αλλά οπωσδήποτε αδελφούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος3/5/17

    Ο σφαγιασμός των 12 Μητροπολιτών
    http://anastasiosk.blogspot.gr/2016/05/12.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος3/5/17

    "Θα ήθελα σήμερα, να ζεί η προγιαγιά μου η Βαγγελίτσα και να φτύσει κατάμουτρα κάτι τύπους που εμφανίζονται ακόμη ως διασώστες των εικόνων των βυζαντινών ναών της Καστοριάς!
    Τη θυμάμαι, γιατί για κακή τύχη κάποιων, παρά τα χρόνια της είχε απόλυτη διαύγεια ως το τέλος, να διηγείται πως ήταν κλεισμένη μαζί με την γειτόνισσα της για 6 μερόνυχτα στον Αη Γίωργη της γειτονιάς της στο Ντολτσό, τη γνωστή εκκλησία που λειτουργούσε κατά την τουρκοκρατία ως κρυφό σχολειό, για να προστατέψουν τις εικόνες απο τα χέρια διαφόρων...που ήθελαν να τις αρπάξουν χωρίς ντροπή....
    Δυστυχώς, πολλές εικόνες χάθηκαν...αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο πως φιγουράρουν σε πολυτελή σαλόνια των Αθηνών ως κειμήλια...
    Θυμάμαι επίσης, να με βάζει η μάνα μου να προσκυνάω τις εικόνες της άλλης μου προγιαγιάς στην Παναγιά την Εβραϊδα και να μου λέει... "αυτες είναι απ' το σπίτι της γιαγιάς της Μπότος και τις είχαν φέρει για να τις φυλάξουν εδώ μετά τον βομβαρδισμό της πόλης" και θυμάμαι να πηγαίνουμε μετά απο καιρό ξανά και οι εικόνες οι παλιές να μην υπάρχουν πλέον στα ντουβάρια...
    Κρίμα για τους σταυρούς, τα χειροφιλήματα. τις βραβεύσεις και τα χαμόγελα σας!
    Η Αρχαιοκαπηλία οικογενειακών κειμηλίων υπήρξε και υπάρχει ακόμη στα μυαλά πολλών οικογενειών που είδαν με τα μάτια τους και άκουσαν με τα αυτιά τους..
    Στην Καστοριά, υπάρχει κόσμος που γνωρίζει...δυστυχώς για εσάς!"

    έγραψε σήμερα η Δρ Άννα Λάτσιου στο Facebook.
    Κάνω την παραπομπή, επειδή η ανάρτηση είναι δημόσια και προπαντός επειδή είναι εκφραστικότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος4/5/17

    Μπράβο στην κ. Λάτσιου για το σθένος της! Ας ανοίξει ο χορός με τις μαρτυρίες και άλλων Καστοριανών για το θέμα κι ας είναι αυτοί οι άλλοι ομιλητές που δεν κλήθηκαν να μιλήσουν μέσα στην αίθουσα. Ας ακουστεί η άλλη φωνή, που απόψε δεν ακούστηκε στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Βρέχει!"4/5/17

    Δεν χρειάζεται "να ζει η προγιαγιά η Βαγγελίτσα και να φτύσει κατάμουτρα κάτι τύπους που εμφανίζονται ακόμη ως διασώστες των εικόνων των βυζαντινών ναών της Καστοριάς" αγαπητή κα Λάτσιου.
    ΟΛΗ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ θΥΜΑΤΑΙ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ. Τουλάχιστον, όσοι δεν υπηρέτησαν εκείνα τα μαύρα χρόνια της Ανωμαλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος4/5/17

    @17
    Όντως αξίζει συγχαρητήρια η κυρία Λάτσιου. Αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ψυχή ελεύθερη από φοβίες και μικροπρέπειες και κυρίως με αυθεντικό σεβασμό για τους προγόνους, όχι ασφαλώς προς ίδιον όφελος.
    Συμπληρωματικά, ένα δίκιο το έχουν και όλοι αυτοί που σιωπούν διακριτικά τώρα. Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Να πάνε από μόνοι τους να πέσουν στο λάκκο με τα φίδια;
    Ποιος υπολογίζει τους διακόσιους που υπέγραψαν το σχετικό ηλεκτρονικό ψήφισμα; Υποστήριξαν με το όνομά τους έναν αγώνα τίμιο και αντί για την αποκατάσταση της αλήθειας διασύρονται ακόμη και από τα χείλη ιερέων προς το ποίμνιο σαν "κάποιοι που λένε ότι δεν συντηρούμε τις εικόνες ή και ότι χάθηκαν...".
    Αυτοί οι "κάποιοι", που οργανώνετε εσπερίδες "για να μη λέμε...", έχετε υπόψιν ότι δεν συμμετέχουμε στα έργα σας, γιατί όντως συμπεριφέρεστε με τρόπο αγενή, άστοχο, ατελέσφορο και με πολλές άλλες φορές το στερητικό άλφα.
    Και όσο στερείστε ευπρέπειας, για να μη πω αγάπης, δεν θα είστε στο πνεύμα το Χριστιανικό, αλλά σε εκείνο της αρχαίας ελληνικής Μυθολογίας, που ήθελε τη δύναμη να την έχει ο Κύκλωπας, που έβλεπε με ένα μάτι και συνέθλιβε τους ξένους στη σπηλιά του.

    Υπογραφή:
    Ο Κανένας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/5/17

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος5/5/17

    Ο ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΠΙ ΔΩΡΟΘΕΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αναγνώστης5/5/17

    Σύμφωνα με την γνώμη των πολλών,μια εκδήλωση έχει επιτυχία όταν μαζεύεται πολύς κόσμος. Στις φωτογραφίες αυτής της εκδήλωσης ο κόσμος είναι γνωστός: είναι οι ανήκοντες εις τους κύκλους της Ιεράς Μητροπόλεως. Άλλοι θεωρούν επιτυχία τις επώνυμες παρουσίες. Όμως η πραγματική επιτυχία έχει σχέση αποκλειστικά με το περιεχόμενο της εισήγησης ή των εισηγήσεων. Και δυστυχώς η Ι. Μητρόπολις Καστορίας δεν ξέρει να εκδίδει σωστά δελτία τύπου. Αλλιώς δεν θα έγραφαν μονάχα για τα όσα είπε ο μητροπολίτης και ούτε μία λέξη για τα υπό του κυρίου ομιλητού (Τσιγαρίδα) λεχθέντα. Ή μήπως έγραψαν κάτι τόσο λίγο που δεν γίνεται αντιληπτό ούτε με περισσότερες της μιάς αναγνώσεως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος5/5/17

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος5/5/17

    Παρακαλούμε θερμά, δείτε και πείτε μας κι εσείς αν είναι έτσι ή αλλιώς:
    http://imkastorias.gr/index.php/enimerosi/arxeio-ekdiloseon/item/2568-vyzantines-eikones-tis-kastorias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος5/5/17

    Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, συνανώνυμε, μόνο τον Θεό είναι να παρακαλέσουμε θερμά... Πού να βρεις άκρη;
    Πέρα από τ' αστεία, είναι οικτρή η εικόνα να προσέρχεται μόνο τόσος λίγος κόσμος για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όχι μόνο θρησκευτικού ή πολιτιστικού αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος.
    Άρα... υπάρχει κάτι σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ