6.5.17

ΟΔΟΣ: Λαμπρά


ΟΔΟΣ 10.11.2016 | 859

Καθώς συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 104 χρόνια από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον οθωμανικό ζυγό, η πρόσκληση και συμμετοχή του επίσημου προσκεκλημένου των εορτασμών αύριο Παρασκευή, ανήμερα της επετείου, δηλαδή του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στις εκδηλώσεις, αποτυπώνει μια σύνθετη κατάσταση.

Στην μια πλευρά της κατάστασης αυτής, είναι η επίσημη εκδοχή. Ότι δηλαδή εθιμοτυπικά, η πρόσκλησή του από τις τοπικές αρχές, που σκοπεύουν να τον κηρύξουν, επίτιμο δημότη της Καστοριάς –σαν απειλή και τιμωρία ακούγεται αυτό «δεν ήξερε; Δεν ρώταγε;»– εν πάση περιπτώσει δεν μπορούσε παρά να γίνει αποδεκτή από τον κ. Παυλόπουλο.

Και έτσι σε μια σειρά άλλων πόλεων που προηγήθηκαν στην φιλοξενία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ήλθε η ώρα (και) της Καστοριάς να τιμήσει και να τιμηθεί. Θα υπάρξει λαμπρή δοξολογία, ανήμερα και του Αγίου Μηνά, πολιούχου της Καστοριάς, θα ακολουθήσει λαμπρή παρέλαση, λαμπρές εκδηλώσεις. Μέσα σ’ αυτό το λαμπρό κλίμα, θα του απονεμηθεί η λαμπρή διάκριση: Το τρόπαιο του δημότη της Καστοριάς. Θα είναι κάτι σαν Λαμπρή.

Απλά στην θέση της Ανάστασης, θα είναι η Ανάταση. Διότι θα γίνουν και λαμπρές δηλώσεις προφανώς, σε κάθε κατεύθυνση: Στα βόρεια και βορειοδυτικά σύνορα, Σκόπια και Αλβανία, στα ανατολικά σύνορα, με αποδέκτη τον πρόεδρο της Τουρκίας. Αλλά και με βορειοδυτικότερους αποδέκτες, τους εταίρους και συμμάχους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Η.Π.Α και το ΝΑΤΟ. Που τόσο αδικούν την Ελλάδα και προπαντός του Έλληνες.

Θα τιτλοφορηθούν βαρυσήμαντες οι σχετικές δηλώσεις, θα «παίξουν» 2-3 λεπτά στα δελτία ειδήσεων και στα μεσαία μονόστηλα των εφημερίδων, αφού στην πραγματικότητα κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ή σημασία σε κάθε τι εθιμοτυπικό. Και ύστερα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί και ένα ψυχολογικό μασάζ στους πολίτες της Καστοριάς, θα αποχωρήσει ο υψηλός –υψηλότερος δεν γίνεται– φιλοξενούμενος και επισκέπτης της Καστοριάς. Και ταυτόχρονα η πόλη θα αποχαιρετίσει ένα ακόμη συνδημότη. Το Σαββατοκύριακο, θα το υποδεχθούμε και πάλι με τον γνώριμο τρόπο.

Ωστόσο, όλες τις ώρες που θα μείνει στην πόλη ο εξοχότατος πρόεδρος, θα ακουστούν αρκετά λόγια για την φυσική ομορφιά, την φυσική γούνα, το φυσικό αέριο και την φυσική Καστοριά και έτσι η αίγλη και η λαμπρότητα με τα χρυσά σκήπτρα, χρυσά άμφια, μετάμφια, και τα επίχρυσα μετάλλια, κάποια εικόνα, κάποια μικρογραφία της Κουμπελίδικης θα σκεπάσουν την θεοφύλακτη πόλη. Την Καστοριά, πόλη θαύμα που εξακολουθεί να έχει ζωτικές λειτουργίες, έστω και διασωληνωμένη.

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία, στα μισά του δρόμου για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα λαοπρόβλητα «Ραγκουτσάρια» της πόλης (όταν τα γύρω χωριά και το Ά. Ορεστικό θα έχουν συμπτωματικά «Καρναβάλια») που απέκτησαν τον νέο τους ειδικό αντιδήμαρχο, έτοιμο να συνεχίσει το λαμπρό έργο του προκατόχου του –που είχε παραιτηθεί από το τέλος του 2015 «ευδοκίμως» θητεύσας. Να υποδεχθεί η πόλη (στην οποία αντιπολιτευόμενοι και ορισμένα ΜΜΕ βυσσοδομούν εναντίον του πιθανού έργου ανέγερσης Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς), τον ρυθμιστή της δημοκρατικής ομαλότητας.

Όμως αυτή είναι η μια πλευρά του happening. Διότι θα υπάρχει αναπόφευκτα και η άλλη. Στο κατώτερο μέχρι τώρα βάθρο της κρίσης, για την Καστοριά, χωρίς αμφιβολία θα είναι το γεγονός του 2016 η άφιξη του προέδρου της Δημοκρατίας. Που τιμήθηκε με το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ως λόγιος εκπρόσωπος του λαϊκού καπιταλισμού της Δεξιάς, και ως εκπρόσωπος του Καραμανλισμού, ως ο τέως υπουργός της κυβέρνησης του «ήλθε η ώρα του» Καραμανλή.

Κανείς δεν λησμονεί βεβαίως την θητεία του ως υπουργός Εσωτερικών, όταν επιβάρυνε δυσανάλογα τον δημόσιο τομέα, αποκαθιστώντας βεβαίως δεκάδες χιλιάδων υπαλλήλων που ήταν όμηροι των ορέξεων των εκάστοτε κυβερνώντων και γενικά αιρετών. Ούτε την υπουργική θητεία του στα Δεκεμβριανά του 2008 που κάηκε η Αθήνα. Και να που η «Πατρίς Ευγνωμονούσα», εκτίμησε την διαδρομή και την σημειολογία της και του απένειμε την σπάνια τιμή.

Ποιος άλλωστε δεν θαυμάζει τον ρυθμιστή του πολιτεύματος –σήμερα ρυθμιστή της ομαλότητας, γεφυροποιό ή ποντίφικα της πολιτικής ζωής, όταν με εκείνο το γνώριμο στόμφο του βαθειά ιστορημένου, μορφωμένου και πάσχοντα με τα βάσανά μας, θα μας μιλήσει και πάλι για τις χάριτες της φυλής. Για τα τεύτλα που έτρωγαν οι άλλοι, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες. Και θα τα λέει σ’ αυτούς που έδιωχναν την Αρχιτεκτονική, γκρέμιζαν το Μαθιουδάκη, έκλεισαν και κατεδάφισαν το παλιό Πνευματικό και τώρα πολεμούν το νέο. Σημασία έχει ότι αυτοί θα κάνουν την δουλειά τους και ο κ. πρόεδρος την δική του, δίνοντας για μια ακόμη φορά χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, ή και αντιστρόφως πια μετά τον ανασχηματισμό.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την προσφορά του στον τόπο, όταν το περίφημο καλοκαίρι του 2015, υπείκων στο πρόδηλο πολιτικό του αισθητήριο, είχε ταχθεί και αυτός υπέρ του ΝΑΙ, σχεδόν δημόσια, για να εισπράξει και αυτός, το μεγάλο ΟΧΙ της κάλπης, το μόνο όχι της ελληνικής ιστορίας που σκοπό είχε να αποφευχθούν οι θυσίες. Διότι όλα τα υπόλοιπα «μολων λαβέ» και «ΟΧΙ», είχαν σαν τίμημα την Θυσία και τον Αγώνα.

Όμως όλα αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν. Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που αν ισχύσει το εθιμικό δίκαιο θα είναι πρόεδρος και για την επόμενη προεδρική θητεία, έστω και χωρίς το πατριωτικό τρέμουλο Σαρτζετάκη, το παράστημα γοητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ή το αντιστασιακό βάσανο του Καρόλου Παπούλια, θα λειτουργήσει μια χαρά και ως επόπτης, αγορητής της κατάστασης και παρηγορητής. Έρχονταν βέβαια και οι κάποτε βασιλείς και πρίγκιπες στην Καστοριά, στα χρόνια του Εμφυλίου ειδικά, να εμψυχώσουν τον πληθυσμό του τόπου που βρίσκονταν στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι από τότε έχει να επανέλθει αρχηγός του ελληνικού κράτους σε αποστολή παρηγοριάς και εμψύχωσης.

Και αυτή είναι μια λεπτομέρεια, και μια ακόμη πτυχή της επίσκεψης του υψηλού προσκεκλημένου της Καστοριάς, και αυριανού συνδημότη μας, που προφανώς κανείς δεν θα προσέξει ούτε θα αναδείξει. Κανείς δεν θα τον ενημερώσει για την γούνα που έφυγε, χάθηκε και απεβίωσε. Για την (μόνιμη πλέον) υψηλή ανεργία της περιοχής, την βαριά φορολογία και την νέα μετανάστευση των Καστοριανών. Για την ερήμωση του τόπου.

Κανείς δεν θα του κατεβάσει τον διακόπτη της ΔΕΗ που πωλεί το τομάρι της. Κανείς δεν θα του πει για το φυσικό αέριο, για το Πνευματικό Κέντρο που δεν έχει εδώ και δεκαέξι χρόνια, και βγήκαν πάλι σήμερα να το πολεμήσουν οι γνωστοί-άγνωστοι, πριν καλά-καλά ανακοινωθεί. Κανείς δεν θα τον ενημερώσει για το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης για τους επόμενους μήνες ως τον Μάϊο του 2017 –χωρίς να έχουν να περιμένουν επιστροφή πια όσοι πετροβολούσαν τους προκατόχους.

Θα έλθει και θα απέλθει ο μεγάλος και διακεκριμένος συνδημότης μας. Θα έχουμε, τουλάχιστον όλοι όσοι θα μείνουμε πίσω, για μετερίζια και Θερμοπύλες, ένα καστοριανό συνδημότη στο προεδρικό σεράϊ στην Αθήνα και θα καμαρώνουμε.

Όπως θα καμαρώνουμε και θα απολαύσουμε όλα τα έργα «εξωραϊσμού» που έγιναν μέσα σε χρόνο αστραπής για την εικόνα της Καστοριάς, εν όψει της επίσκεψης. Καθαρά και ασπρισμένα πεζουλάκια, διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα, ξαραχνιασμένα το διοικητήριο και το δημαρχείο, φρεσκοβαμμένες κουπαστές, καθαρά πεζοδρόμια. Και άλλα δείγματα και τεκμήρια της μεσσιανικής υποδοχής και φιλοξενίας. Με τα ωσαννά της Καστοριάς να αποχαιρετούν τον πρώτο πολίτη της χώρας. Και του χρόνου, σε ανώτερα -αν γίνεται.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Νοεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 859



Επίτιμος δημότης Καστοριάς 
ανακηρύχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την ημέρα της επετείου απελευθέρωσης της πόλης,  στις 11 Νοεμβρίου, μετά το πέρας της παρέλασης, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καστοριάς από τον δήμαρχο κ. Ανέστη Αγγελή, παρουσία βουλευτών, δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, αξιωματούχων και φορέων της Καστοριάς καθώς και μελών του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Στην συνέχεια, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης του απένειμε τον θυρεό της Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση, σύμφωνα με τον κανονισμό διακρίσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποδόθηκε με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακα του πολιτεύματος και σε ένδειξη αναγνώρισης του έμπρακτου ενδιαφέροντός του για τη Δυτική Μακεδονία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην Καστοριά, προσκεκλημένος του Δήμου Καστοριάς, για την 104η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και παρακολούθησε τις σχετικές εκδηλώσεις εορτασμού.

Δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 860


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ