29.5.17

Το Σκάκι




8. Nh4 Qg5

-Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές ήταν πρωτοφανής, ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα. Χάρη στο εκλογικό σύστημα (όπως και το δικό μας να “μπάζει” από παντού), τον άλλο λόγο (λαϊκισμό τον λένε; ), τον ψήφισαν για να νικήσει, ας αναρωτηθούν οι δακρυσμένοι ηττημένοι τους λόγους που δεν μπόρεσαν να τον νικήσουν, τον εξής έναν, λάθος επιλογή προσώπου (ούτε να βγει να τους ευχαριστήσει). Αυτό! Βαρεθήκαμε τις αναλύσεις εντυπωσιασμού και τη δήθεν έκπληξη του αποτελέσματος.
Όταν συνέλθουν, θα το καταλάβουν, τώρα είναι «σοκ».

[…] Άνοιξα το παράθυρο κι ένα κοράκι μαύρο με σχήμα μεγαλόπρεπο στη κάμαρα μου μπήκε και χωρίς διόλου να σταθεί ή ν’αμφιβάλλει λίγο, επήγε και εκάθισε στη πέτρινη Παλλάδα απάνω από τη πόρτα μου, γιομάτο σοβαρότη. Κουνήθηκεν, εκάθησε και όχι τίποτ’ άλλο […] Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Το κοράκι.

-Εμείς δε, οι Έλληνες νοιώθουμε και περήφανοι διότι τέσσερα πρόσωπα γύρω από το νέο πλανητάρχη είναι δικοί μας, σωθήκαμε (πάει το χρέος). Άσε που η Πρώτη Κυρία είναι “κοντοχωριανή” μας, γέννημα θρέμμα της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, sorry δεν υπάρχει πια αυτή η χώρα, Σλοβενίας. Ο πατέρας της ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, τον έμαθε τον Πρόεδρο να χαιρετάει με τη γροθιά. Κολλητοί με τον “πατερούλη” θα γίνουν.

-Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζονται! Για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα έχουν γυναίκα για Πρόεδρο, είναι σίγουροι!

-Φορέσαμε το μπλε αδιάβροχο για να χορέψουμε το τέλος της αγάπης μαζί σας κύριε Λέοναρντ Κοέν, ένα πουλί πάνω σε σύρμα μας κοιτούσε. Αλληλούια!

-17 Νοέμβρη σήμερα, να προσέχετε αυτά που σας λένε, «οι νεκροί του Πολυτεχνείου», δεν υπάρχουν. Σωστό το πόρισμα του εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά το 1975, ότι οι επώνυμοι βεβαιωμένοι νεκροί είναι 18 (δέκα οκτώ) , σωστή και η άλλη έρευνα από τον διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη που ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 24 (είκοσι τέσσερις) και υπάρχουν κι άλλοι 16 (δέκα έξη) που είναι αγνώστων στοιχείων, αλλά όλοι αυτοί σκοτώθηκαν εκτός του Πολυτεχνείου, σε γύρω δρόμους και σε διάφορα σημεία της πόλης, άρα, δεν υπάρχουν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο, για παράδειγμα, ένας νεαρός 17χρονος χτυπήθηκε από πυροβόλο όπλο στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Μάρνη στις 16/11/1973 και μας ερωτούν «είναι νεκρός του Πολυτεχνείου; » «Όοοχι». Το καταλάβατε;
Σε τέτοιους προβληματισμούς και σκέψεις βαθυστόχαστες βρίσκονται αυτοί, που ελπίζουν σε “χρυσαφένιες ανατολές”.

[…] πάντα θλιμμένη χαραυγή γι αυτούς ξημερώνει γιατί είναι η πίκρα τους πολλή και η χαρά τους λίγη […]

-Σαράντα τρία χρόνια μετά, το προσκλητήριο νεκρών ξεκινάει: είκοσι τέσσερα “Παρών” θα ακουστούν.

[…] Ποιος κατεβαίνει σήμερα στον Άδη;
Ποιον κουβεντιάζει η γειτονιά κι ανανταριάζει;
Γιατί βουβά είναι τα βουνά και οι κάμποι;
Λεβέντης εροβόλαγε. […] Nότης Περγιάλης, Ο λεβέντης.

Καληνύχτα Ελλάδα,
ὀπου και να ‘σαι.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Νοεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 860

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος29/5/17

    Αιωνιότης – Κωνσταντίνος Καβάφης

    Ο Ινδός Aρσούνας, βασιλεύς φιλάνθρωπος και πράος,μισούσε τες σφαγές. Ποτέ δεν έκαμνε πολέμους.
    Πλην του πολέμου ο φοβερός θεός δυσηρεστήθη —
    (λιγόστεψεν η δόξα του, άδειασαν οι ναοί του) —
    και μπήκε με θυμό πολύ στου Aρσούνα το παλάτι.
    Ο βασιλεύς φοβήθηκε και λέει· «Θεέ μεγάλε,
    συγχώρεσέ με αν δεν μπορώ ζωή να πάρω ανθρώπου».
    Με περιφρόνησι ο θεός απήντησε· «Aπό μένα
    νομίζεσαι πιο δίκαιος; Με λέξεις μη γελιέσαι.
    Καμιά ζωή δεν παίρνεται. Γνώριζε πως ποτέ του
    μήτε γεννήθηκε κανείς, μήτε κανείς πεθαίνει».

    (Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)

    Το Σκάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ