29.5.17

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Τα πρόστιμα μπαίνουν για να… σβήνονται! 
100.000 € χαρίστηκαν στο Άργος Ορεστικό που συνεχίζει να ρίχνει τα λύματά του στον Αλιάκμονα

Πριν τρεις μήνες γράψαμε για την αμαρτωλή περίπτωση του Άργους Ορεστικού, που ενώ χρηματοδοτήθηκε με 4,5 εκ. προ δεκαετίας για να κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του, τελικά τα διοχετεύει «ζωντανά» και παράνομα στον Αλιάκμονα. Η διαρκής αυτή παρανομία είχε επιβεβαιωθεί με επίσημες μετρήσεις και εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών (Τμ. Περιβάλλοντος Π.Ε Καστοριάς της Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας, Χημείο του κράτους κ.α). Για το λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 98.000 € στο Δήμο Άργους από τον περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη.

Έλα όμως που στο Ελλαδιστάν η «χορογραφία» ακύρωσης προστίμων για περιβαλλοντικά αδικήματα συνεχίζεται. Το παράγγελμα δίνουν συνήθως τα ανώτερα στελέχη της ιεραρχίας που λαϊκίζουν και παραγοντίζουν με το δημόσιο χρήμα. Το εν λόγω πρόστιμο ακυρώθηκε από τον ασκούντα χρέη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Β Μιχελάκη, ο οποίος «ανακάλυψε» κάποιες διαδικαστικές παραλείψεις. Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι το πρόστιμο «δεν υπολογίστηκε σωστά» (και άρα τι; το ακυρώνουμε αντί να διορθώσουμε τον υπολογισμό; )

Δυστυχώς ο στόχος για μια αδέκαστη δημόσια διοίκηση, θωρακισμένη από πολιτικές και ρουσφετολογικές πιέσεις παραμένει ακόμη γράμμα κενό.

Η Οικολογική Κίνηση επικοινώνησε α) με στελέχη του ΥΠΕΝ που ελπίζουμε να κινηθούν και να αξιώσουν εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς παρεκκλίσεις και πολιτικαντισμούς β) με τον πράσινο βουλευτή κ. Δημαρά που κατέθεσε σχετική Αναφορά στη Βουλή γ) με την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία η οποία εισηγήθηκε το πρόστιμο και επιμένει στα επιχειρήματά της.

Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι εκτεθειμένη διότι ο κ. Μιχελάκης την «άδειασε»... εν ψυχρώ. Ελπίζουμε ο κ. Καρυπίδης (που υπέγραψε το πρόστιμο) να αντιδράσει στην αυθαίρετη ακύρωσή του. Η τουλάχιστον να προσβάλει διοικητικά την απόφαση της Αποκεντρωμένης, ασκώντας το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος. Αλλιώς είναι σαν να συναινεί στην ακύρωση του προστίμου και άρα και στην «ακύρωση» των δικών του Υπηρεσιών.

Προεκτείνοντας το θέμα πέραν των προστίμων, υπενθυμίζουμε ότι στη Δυτ. Μακεδονία εκτός του Άργους και άλλες εγκαταστάσεις λυμάτων κάθε τόσο «ασθενούν». Σε αυτές να προσθέσουμε και τους νέους Βιολογικούς μερικών κωμοπόλεων που ξεκινούν τώρα και θα τα βρουν μπαστούνια λόγω απειρίας ή αστοχιών (μακάρι να διαψευστούμε), και χρειάζονται στήριξη.

Λέγαμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας ότι «η Περιφέρεια και η Πολιτεία είναι συνυπεύθυνες όταν αφήνουν ένα δήμο να ρυπαίνει. Πέραν του ελέγχου πρέπει να τον βοηθήσουν άμεσα και πρακτικά. Μπορούν να οργανώσουν μαζί με τους δήμους μια τεχνική βοήθεια για τους Βιολογικούς, αξιοποιώντας εγχώριες δομές και επιστήμονες, με μικρό – κόστος». Τα πρόστιμα χρειάζονται, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Το θέμα αφορά φυσικά και την ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) που πρέπει να το βάλει άμεσα στην ατζέντα της. Κι αν δεν το κάνει ο Πρόεδρός της ΠΕΔ, ας πάρει την πρωτοβουλία ο δήμαρχος Κοζάνης ως επικεφαλής του μεγαλύτερου δήμου της Δυτ. Μακεδονίας. Τον έχουμε ενημερώσει για την υπόθεση από την πρώτη μέρα.

Διαφορετικά οι περιβαλλοντικές παρανομίες θα συνεχίζονται, αλλά άπαντες θα παραμένουν αλώβητοι και ωραίοι (πλην του Αλιάκμονα και της χώρας).

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ