29.12.17

Λόγος & Αντίλογος




«Διευκρινίσεις»



Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του καθηγητή κυρίου Πάνου Τσολάκη «Καστοριά τόπος και ιστορία» παρατήρησα µε δυσάρεστη έκπληξη λάθη και διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων, στα ολίγα θέµατα που αναφέρονται στην οικογένεια µου, και συγκεκριµένα στον παππού µου οπλαρχηγό του Μακεδονικού αγώνα καπετάν Δηµήτρη Νταλίπη καθώς και στον πατέρα µου συνταγµατάρχη και βουλευτή νοµού Καστοριάς - Φλώρινας Αναστάσιο Νταλίπη.

Συγκεκριµένα στη σελίδα 148 κάτω από τη φωτογραφία του οπλαρχηγού Δηµήτρη Νταλίπη αναγράφεται λανθασµένα ότι πρόκειται περί του οπλαρχηγού Βαγ. Στρεµπενιώτη. Εξ άλλου στη σελίδα 323 αναγράφεται ότι ο δήµαρχος Σαράντης Τσεµάνης οργάνωσε τους Α' Πανδυτικοµακεδονικούς Αγώνες στίβου.

Η αλήθεια είναι ότι την έµπνευση και διοργάνωση των παραπάνω αγώνων είχε ο Αναστάσιος Νταλίπης που, την περίοδο εκείνη, ήταν βουλευτής και Υφυπουργός - Γενικός Διοικητής Δυτικής Μακεδονίας µε έδρα την Κοζάνη.
Η ιδέα των αγώνων αυτών, µέσα στη δίνη του εµφυλίου πόλεµου, είχε κυρίως σκοπό να τονώσει το φρόνηµα των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

Η διενέργεια των αγώνων έγινε από συσταθείσα ενδεκαµελή κεντρική επιτροπή (απόφαση 10319/ 22-7-46 του Γενικού Διοικητή Αναστασίου Νταλίπη) εις την οποία δεν συµµετείχε ο τότε δήµαρχος Καστοριάς Σαράντης Τσεµάνης.

Η επιτροπή αυτή εξέδωσε µετά τους αγώνες καλαίσθητο λεύκωµα, το οποίο πρόσφατα ο κύριος Βασίλης Τσεµάνης αυθαίρετα ανατύπωσε, προσθέτοντας παραδόξως µερικά δικά του ανακριβή και άσχετα σχόλια αλλοιώνοντας το αρχικό κείµενο του λευκώµατος και διαστρεβλώνοντας έτσι την ιστορική αλήθεια.

Τέλος στη σελίδα 318 αναφέρεται ότι η φωτογραφία είναι της περιόδου 1915 έως 1924 ενώ στη πραγµατικότητα είναι φωτογραφία του 1913 όταν ο Αναστάσιος Νταλίπης, παρουσιάσας ψευδή πιστοποιητικά ως προς την ηλικία του, πολέµησε σαν απλός στρατιώτης στις µάχες του Μπιζανίου, µαζί µε άλλα τέκνα Μακεδονοµάχων που εθελοντικά κατετάγησαν µε πατριωτική θέρµη.

Το 1917 αποφοιτήσας της σχολής Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός πολέµησε συνεχώς µέχρι την Μικρασιατική καταστροφή προαχθείς την περίοδο αυτή σε υπολοχαγό και εν συνεχεία σε λοχαγό και τιµηθείς µε το χρυσο αριστείο ανδρείας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Αναστ. Νταλίπης
πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π
Γιασεµιών20, 14578 Εκάλη


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Μαΐου 2017, αρ. φύλλου 886


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ