10.1.18

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Λεηλασίες και πλαστογραφίες



Και όμως, δεν είναι απίστευτες. Είναι άκρως επιβεβαιωτικές οι αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό από αυτήν εδώ την εφημερίδα, την ΟΔΟ, που τόλμησαν επί τέλους να πουν έστω και λίγο αργά συνδημότες μας και μη.

Και καταλεηλατήθηκε ο βυζαντινός πολιτισμός αυτής της πόλης και πλαστογραφήθηκαν κομμάτια της ιστορίας της, μάλιστα από μορφωμένους, που ο καθένας από εμάς τους πληβείους της μόρφωσης και της καταγωγής, να  είμαστε υποχρεωμένοι υποτακτικά και “απριόρι” να τους πιστεύουμε για τα όσα γράφουν και λεν, σεβόμενοι -κατά πως θέλουν- τα κρεμασμένα με κορνίζες στα γραφεία τους, πτυχία.

«ΟΧΙ δεν έχουν κλαπεί εικόνες», μάλιστα μεγάλης από κάθε πλευράς αξίας, από εκκλησίες της Καστοριάς, σε  πονηρές εποχές, μας διαβεβαιώνει σε δημόσια ημερίδα τέως έφορος Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού –και υπεύθυνος τον καιρό εκείνο για την πόλη μας- και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, προσπαθώντας να διαψεύσει τα όσα κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί.

Για να έλθει η παρέμβαση και του κ. Ζήση Μπάκαρη με την επιστολή του στην ΟΔΟ που μας ενημερώνει, από πρώτο χέρι, με τόσο απλό αλλά γλαφυρό τρόπο -που συν τω χρόνω και σοκάρει τον αναγνώστη- την καταλεηλάτηση,  όχι μόνον εικόνων από την εκκλησία της γειτονιάς του, γιατί όμως και όχι και από άλλες, αλλά και το ξήλωμα  τοιχογραφιών, αντικαθιστώντας πολλές εικόνες με χάρτινα αντίγραφα.

-Που ήσουν βρε Ζήση και άργησες να τα πεις αυτά κατά πρόσωπο στον τέως Έφορο Αρχαιοτήτων;

Για να έλθει όμως σε προηγούμενο φύλλο της ΟΔΟΥ, η επιστολή του κ. Γιάννη Αν. Νταλίπη, όπου πράγματι με κομψό και ευγενικό τρόπο, καταγγέλλει πλαστογραφίες σε βιβλίο-λεύκωμα, όπου σε φωτογραφία ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Δημήτρης Νταλίπης, βαπτίζεται Βαγγ. Στρεμπενιώτης, χωρίς ο συγγραφέας-καθηγητής του βιβλίου-λευκώματος να διασταυρώσει την πληροφορία.

Αλλά και να καταγγέλλει συν τω χρόνω ο Γ. Νταλίπης την διαστρέβλωση μιας ιστορικής αλήθειας, σε αντίθεση με το περιεχόμενο του αρχικού κειμένου λευκώματος για το ποιός ήταν ο εμπνευστής και ο διοργανωτής των Πανμακεδονικών Αγώνων Στίβου το 1946, υπηρετώντας έτσι - άθελά του ίσως- τις επιθυμίες της πηγής του.

-Που ήσασταν και εσείς κ. Νταλιπη και αργήσατε να τα πείτε σε δημόσιες ημερίδες, για να τα ακούσει και το ακροατήριο;

Όμως είναι σίγουρο, κατά πώς ομολογούν αυτοί που γνώριζαν τον χαρακτήρα του τότε δημάρχου, πως αν ζούσε, αλλά  και τώρα από εκεί ψηλά που βρίσκεται, ποτέ δεν θα ενέκρινε μια τέτοια αλλοίωση, αλλά και ούτε θα επέτρεπε να βρίσκεται η προτομή του στην αυλή των Ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα, με μια ιδιωτική πρωτοβουλία που έγινε. Αδικήθηκε η υστεροφημία του και μάλιστα από πολύ δικούς του ανθρώπους.

Κρίμα λοιπόν γι’ αυτόν τον τόπο, μα πολύ κρίμα όπου ζημιές δεν του προξένησαν ξένοι και φερτοί σε εξουσίες, που του βύζαξαν λαίμαργα τα πολιτιστικά του «έχω», αλλά και ντόπιοι άρχοντες με τον “ωχαδελφισμό” τους και τις προθέσεις τους να γκρεμίζουν και όχι να προστατεύουν την ιστορία και τoν πολιτισμό του τόπου τους.

Και κλείνοντας, επειδή δεν είχα τις γνώσεις να απαντήσω σε ερώτημα συνδημότη, δημοσιοποιώ το ερώτημά του  για να το απαντήσουν οι γνωρίζοντες: "Ποιος -και ποιάς εποχής δημοτική αρχή, αφάνισε, κατεδαφίζοντας μεγάλο μέρος  από τα ιστορικά βυζαντινά τείχη της πόλης, Αλλά και την εβραϊκή συναγωγή, εξυπηρετώντας αλλότρια ιδιωτικά συμφέροντα. Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, δεν αφορά το εβραϊκό σχολείο, αλλά στην ίδια πλατεία την συναγωγή;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 889

Φωτογραφία: Ανήμερα Αναλήψεως στο «Νησί» του Δισπηλιού,
από το βιβλίο του Π. Τσολάκη «Καστοριά, τόπος και ιστορία».


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ