29.12.17

Λόγος & Αντίλογος



«Πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ» [ΙΙ]



Κύριε Μπαϊρακτάρη,

Στο φύλλο της ΟΔΟΥ της 18.5.2017/886 υπήρχε άρθρο του συμπολίτη μας Κου Αναστασίου Πηχιών (Λόγος & Αντίλογος «Πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ») με κάποια σχόλια και προτροπές προς την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και λοιπών αρμοδιοτήτων στα οποία θα ήθελα να απαντήσω και να αποκαταστήσω την αλήθεια. Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε αυτή την επιστολή μου σε αντίστοιχο χώρο της έγκριτης εφημερίδας σας.

* * *

Αξιότιμε κύριε Πηχιών,

Παρακολουθώ τις δημοσιεύσεις σας στην «ΟΔΟ» και θεωρώ σημαντικό ότι ένα πατριώτης μας που δεν ζει στην Καστοριά, ενδιαφέρεται και ασχολείται με τα δρώμενα στην Καστοριά και τοποθετείται επί αυτών. Ωστόσο, για την προτροπή σας και σύσταση προς την αντιδημαρχία πολιτισμού να παραδειγματιστεί και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που διαθέτει η παλιά πόλη για πολιτισμικές και άλλες δραστηριότητες, δυστυχώς δεν είχατε την σωστή πληροφόρηση.

Συγκεκριμένα:

Α. Η αξιοποίηση και ανάδειξη της πλατείας Αφών Εμμανουήλ, έγινε το 2015 με την διοργάνωση δείπνου και πολιτιστικού δρώμενου (χορευτικό πολιτιστικού συλλόγου «Μύηση») μέσα στην πλατεία, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου. Η δε υλοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου στην Καστοριά έγινε με προσωπική παρότρυνση στους οργανωτές, που είχε ως στόχο εκτός από τα οικονομικά οφέλη του τόπου από μια τέτοια διοργάνωση, και την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Καστοριάς μας. Σε μια από τις πολιτιστικές δράσεις του συνεδρίου, που περιελάμβανε περιήγηση των συνέδρων στην Παλαιά Πόλη της Καστοριάς – περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι –κατέληξαν στην πλατεία Αφων Εμμανουήλ (Ντολτσό) για δείπνο στην ανοικτή υπαίθρια πλατεία και πολιτιστικό δρώμενο.

Β. Από πέρυσι το καλοκαίρι, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Ανάδειξης Παλαιάς Πόλης, οργανώνει το «Φεστιβάλ της Αυλής», πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αυλές που βρίσκονται στο ιστορικό Κέντρο. Συγκεκριμένα, πέρυσι όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στην αυλή του αρχοντικού Πηχιών, όπου λειτουργεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Φέτος θα γίνουν άλλες 5 εκδηλώσεις που θα αναδείξουν εκτός από την αυλή του αρχοντικού Πηχιών και άλλα σημεία της Παλαιάς Πόλης της Καστοριάς.

Γ. Τον περασμένο μήνα η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Ανάδειξης Παλαιάς Πόλης εξέδωσε χάρτη περιηγητικό για την παλαιά πόλη, ο οποίος δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη –και σε κάποιους συμπολίτες μας που ίσως δεν γνωρίζουν – να περιηγηθεί σε σημεία ιστορικού, αρχιτεκτονικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της Καστοριάς μας. Μπορείτε να δείτε τον χάρτη αυτόν στην ιστοσελίδα του Δήμου Καστοριάς, πρώτη σελίδα πάνω δεξιά.

Δ. Η κατασκευή καλαίσθητων πινακίδων –στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα– με την σήμανση σημαντικών μνημείων της πόλης και σύντομη περιγραφή αυτών, που ευελπιστούμε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία για την παραγωγή και τοποθέτησή τους, και που υλοποιείται χάρη στην ευγενική δωρεά που εξασφαλίσαμε.

Θα ήταν ευχαρίστησή μου, κατά την διάρκεια κάποιας μελλοντικής σας επίσκεψης στην Καστοριά, να μπορέσω να σας αναφέρω και δείξω άλλες μικρότερες ή και μεγαλύτερες δράσεις της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Ανάδειξης Παλαιάς Πόλης, που στοχεύουν - στους κοινούς μας πόθους –στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Καστοριάς.

Οι επισημάνσεις και κριτική στο έργο μας, όταν γίνονται με θετική πρόθεση, είναι εποικοδομητικές και μας βοηθούν αλλά και η αναγνώριση των προσπαθειών μας βοηθάει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

Με πατριωτικούς–Καστοριανούς χαιρετισμούς

Καθ/τής Λεωνίδας Παπαδημητρίου
Αντιδήμαρχος Καστοριάς Πολιτισμού 
και άλλων δραστηριοτήτων
Τηλ. 6957777479 e-mail: lpapadim@physics.auth.gr


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Μαΐου 2017, αρ. φύλλου 887

Φωτογραφία από την εκδήλωση "Το διήγημα σήμερα" του "Φεστιβάλ της Αυλής", 
στο αρχοντικό Πηχιών της πλατείας Αδελφών Εμμανουήλ στο Ντολτσό. 


Σχετικά: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ