11.12.17

Ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για τα market test των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ πλησιάζει και τόσο οι Έλληνες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και οι ξένοι εταίροι τους τηρούν στάση αναμονής, χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά τους.
Η συμμετοχή στη διαδικασία του market test, αναφέρει το emea.gr, θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιανουάριο. Οι συμμετέχοντες θα υποβάλλουν τις προτάσεις επί των όρων του διαγωνισμού που θα προτείνει η DG COMP, όπως για παράδειγμα για το αν αυτές θα πωληθούν και οι τέσσερις μαζί ή σε ξεχωριστά «πακέτα». Στη συνέχεια μετά τον Ιανουάριο οι Βρυξέλλες θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις και από τότε θα ξεκινήσει η ΔΕΗ να τρέχει τις διαδικασίες για την απόσχιση των τεσσάρων μονάδων, τη μεταφορά τους σε νέες εταιρίες με διοικητικά συμβούλια κλπ. Για αυτές τις διαδικασίες θα απαιτηθούν αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων και στο τέλος του Μαΐου η διοίκηση της ΔΕH θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς.
Πιο συγκεκριμένα οι όμιλοι Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Elpedison, σύμφωνα με πληροφορίες παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναμένουν τους όρους του διαγωνισμού, ωστόσο ακόμη και να συμμετάσχουν στο market test δε σημαίνει ότι θα διεκδικήσουν τις μονάδες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα. Σχεδόν σίγουρος για τη συμμετοχή εμφανίζεται, η κοινοπραξία των ομίλου Κοπελούζου και της κινεζικής εταιρία Shenhua. Ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός έχει και τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την διεκδίκηση λιγνιτικών μονάδων. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο εταιρίες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου. Τις επόμενες ημέρες η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί των όρων που θα ανακοινώσει για τον επικείμενο διαγωνισμό. Σε αυτό το στάδιο, οι επενδυτές και άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά θα υποβάλλουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ώστε να καταλήξουν στους τελικούς όρους της διαδικασίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που στο market test δεν καταγραφεί επενδυτικό ενδιαφέρον, με βάση το μνημόνιο πρέπει να ληφθούν άλλα δομικά μέτρα, ρήτρα που φωτογραφίζει την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων, εξέλιξη που απεύχεται η κυβέρνηση, γι’ αυτό και αναζητεί επίμονα επενδυτές σε Κίνα, Ινδία και Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ