23.1.18

Λόγος & Αντίλογος




Είπαν… και ακροβολισμοί



-(Από τον Τύπο) «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απέλυσε τον αρχηγό του FBI». Πατριωτική θέλω να χαρακτηρίσω την δήλωση του απολυθέντος (διά την ακρίβειαν) καρατομηθέντος εν λόγω αρχηγού. Δήλωσε: «Οι Αμερικανοί να βλέπουν το FBI ως τον δράκο της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας του Αμερικανικού λαού. Δεν σχολιάζω την απόφαση του κ. Τραμπ ούτε τον τρόπο απολύσεώς μου (!)». Πάνω απ’ όλα η Αμερική! Αυτό προεκλογικώς είχε κηρύξει και ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο καρατομηθείς πρώην αρχηγός, σκεπτόμενος ότι η απόλυσίς του άπτεται εθνικού θέματος – ανεξαρτήτως της υπαιτιότητος ή μη του ιδίου – υποχωρεί χάριν του εθνικού συμφέροντος. Αυτό το σχόλιο διόλου δεν σημαίνει ότι εγκρίνω πάσαν απόλυσιν και δίωξιν για μικροπολιτικούς ή κομματικούς λόγους, όταν μάλιστα πρόκειται για παρ’ αξίαν απόλυση.

-Επίσης, προσεκτική η δήλωση του Προέδρου κ. Πούτιν επί του ιδίου θέματος. Δεν έχει ο ίδιος λόγο για ανάμειξη σε εσωτερικό θέμα άλλης χώρας, όταν μάλιστα πρόκειται για τις Η ΠΑ.

-Όταν γραπτώς αναφερόμαστε στην περίοδο για την Ελλάδα 1941 – 1944, να γράφουμε Κατοχή (με κεφαλαίο κάπα), διότι δεν πρόκειται για πάσα κατοχή (οικοπέδου, οικίας, χρημάτων), αλλά είναι η κατ’ εξοχήν Κατοχή των Ιταλών και των Γερμανοβουλγάρων!

-Μου αφηγείται η νύφη μας – συνταξιούχος δασκάλα – τι θυμάται από την Κατοχή (1943;), όταν έμεναν οικογενειακώς στο Μαντούδι Ευβοίας. Ήταν η περιοχή παραγωγική, δεν στερήθηκαν από τα προς το ζην απαραίτητα. Υπήρχε εκεί σχετική ησυχία, γιατί εκεί δεν υπήρχαν Βουλγαροκομιτατζήδες να ληστεύουν και να σκοτώνουν. Θυμάται όμως: Σε μια σύγκρουση ομάδας του ΕΛΑΣ με Γερμανούς, οι δικοί μας σκότωσαν 5 Γερμανούς στρατιώτες. Την επαύριο μαθεύθηκε στο χωριό. Δυο συγχωριανοί με τον ιερέα έσπευσαν στον τόπο της μάχης και έθαψαν τους νεκρούς με νεκρώσιμη ακολουθία. Εξαγριωμένοι την άλλη μέρα οι Γερμανοί κατέφθασαν από την Χαλκίδα(;) 20-30 σρατιώτες με έναν λοχαγό και με άγριες διαθέσεις για αντίποινα. Συγκέντρωσαν στην πλατεία όλους, μαζί και γυναικόπαιδα. «Πού κρύβονται οι αντάρτες, κλπ.» Ψύχραιμα ο προεστός (κανονικά ο προεστώς) του χωριού τους εξήγησε για την ενέργεια των συγχωριανών του σχετικά με την ταφή των συμπατριωτών τους. Τι να πει κανείς! Πρόνοια Θεού; Οι Γερμανοί εξετίμησαν την πράξη – συμπεριφορά… Άφησαν όλους ελευθέρους! Με αυτήν την αφήγηση δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτια στους ΝΑΖΙ και θέλουμε να τους απομιάνουμε από τα φρικτά εγκλήματα. Απλώς, περιγράψαμε ένα περιστατικό.

-«’Ωδινεν όρος και έτεκε μυν» Για μια σύναξη - «μάζωξη» θα έλεγε ο μακαρίτης Ανδρέας – των «κηπουρών» του ΚΙΔΗΣΟ η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σχολιάζει: Τα κατάφερε ο γίγας Γ. Παπανδρέου. Μάζεψε σε σχετική διάσκεψη 150 νοματαίους… μεταξύ ων πρώτος και καλύτερος ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος.

Ευχαριστών διά την φιλοξενίαν
Λ.Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 891

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ