17.1.18

ΟΔΟΣ: Δεύτερο




Η ΕΙΔΗΣΗ  ότι σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε «τελικά» η κατασκευή... δεύτερου  Κλειστού Γυμναστηρίου στην είσοδο της πόλης, απέναντι από το Ενυδρείο, δηλαδή στην Λεωφόρο των Κύκνων, προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις.

Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ δεν εστιάζεται φυσικά στην κατασκευή καθεαυτή, αν και εφ' όσον γίνει.

ΔΙΟΤΙ από μακέτες και «θα», δεν έχει ανάγκη κανείς, ούτε  ο τόπος.

ΩΣΤΕ και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει η φιλοδοξία να ανεγερθεί νέο κλειστό γυμναστήριο, η προοπτική είναι θετική.

ΕΚΤΟΣ των άλλων, προϋποθέτει προσδοκία ότι η Καστοριά στο εγγύς μέλλον θα έχει... νεολαία και αθλούμενους, τόσους που δεν θα επαρκεί το υφιστάμενο γυμναστήριο.

ΑΥΤΟ βεβαίως είναι άλλο θέμα.

Ο ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ προκαλείται αποκλειστικά και μόνο από την θέση που υποδεικνύεται: απέναντι από το Ενυδρείο, στην Λεωφόρο των Κύκνων.




ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ήδη αθλητικές- ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καστοριάς, στην θέση του άλλοτε Στρατοπέδου του Μηχανικού, που καταλαμβάνουν μια τεράστια ζώνη, με αποτέλεσμα να μην είναι κατανοητός ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος Καστοριάς προσανατολίζεται στο να μετατρέψει  το φιλέτο της πόλης σε περιοχή σχεδόν αποκλειστικά αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και ρηχών ψυχαγωγικών φράσεων (τσίρκα, παιδικές χαρές, χωριουδάκια Αγίου Βασίλη και άλλων).

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ που η ίδια ακριβώς οικοπεδική έκταση, απέναντι από το Ενυδρείο, υποτίθεται ότι προορίζεται και ενδείκνυται για την κατασκευή κτηρίων Πνευματικού Κέντρου και Δημόσιας Βιβλιοθήκης, ένα πολιτιστικό πολύκεντρο τέλος πάντων.

ΑΠΟ ΑΥΤΑ που εξαγγέλλουν με ευκολία όλες ανεξαιρέτως οι δημοτικές αρχές από την εποχή κ. Δημητρίου Παπουλίδη, καθώς ως γνωστό και οι κ.κ. Ι. Τσαμίσης και Εμ. Χατζησυμεωνίδης, όπως και ο νυν δήμαρχος.

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ (μα όλοι) είχαν υποσχεθεί ως...  επικείμενη την ανέγερση μεγαλειώδους πολιτιστικού κέντρου στην ίδια περιοχή.

ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΑ ή όχι, και μόνη η αναμονή του οικοπέδου, διατηρούσε και συντηρεί ζωντανή την ελπίδα.

ΤΩΡΑ με την «ιδέα» για δεύτερο κλειστό γυμναστήριο που «θα» ανεγερθεί, η ελπίδα για πνευματικό κέντρο δείχνει να υποστέλλεται.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι ο κ. Α. Αγγελής -παρ’ όλο τις αντιδράσεις των Καστοριανών, φαίνεται να επιμένει (!) να παραχωρήσει μέρους του δημοτικού οικοπέδου φιλέτου στην Μητρόπολη Καστοριάς!
[...] (*)

ΣΕ ΜΙΑ πόλη στην οποία υπάρχουν πλείστοι χώροι για δεύτερο κλειστό γυμναστήριο, ακόμη και μέσα στο «κλεινό» άστυ, ή και στις παρυφές της πόλης σε άλλα σημεία, ή και λίγο πιο απομακρυσμένα από την πόλη της Καστοριάς, στα όρια όμως του Δήμου, ώστε να κατανέμεται δίκαια η υποδομή, απορίας άξιο είναι, πώς εκεί στον Δήμο Καστοριάς, υπόσχονται την συγκεκριμένη έκταση που δεν μπορεί παρά να έχει αποκλειστική στόχευση στην άστεγη και πτωχευμένη πολιτιστική δράση της πόλης.

ΕΚΤΟΣ κι αν ψάχνουν πλέον επίσημα, αφορμές απόδρασης από υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Ή ΑΦΟΡΜΕΣ (πάλι) για αρχιτεκτονικές μελέτες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 890


(*) Λίγους μήνες μετά επιβεβαιώνεται η πληροφορία (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ