10.2.18

Η συνάντηση στο River Party



Είναι τώρα γύρω στα είκοσι τέσσερα χρόνια (30 Ιουλίου 1993) που οι σύνεδροι του Παγκοσμίου Συνεδρίου Παμμακεδονικών είχαν επισκεφτεί το Νεστόριο στην τοποθεσία όπως την ονομάζουμε σήμερα «River Party», δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα.΄H υποδοχή των αντιπροσώπων από τον δήμο και τους δημότες Νεστορίου ήταν άριστη και παραδειγματική.

Αν και εκείνον τον καιρό υπήρξα αντιπρόσωπος στην Παμμακεδονική Αυστραλίας για την Αδελφότητα Νεστοριτών το «Κάστρο», και παρά την επιθυμία μου να παραβρεθώ στο τότε Συνέδριο, δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσα. Σαν αντιπρόσωπος όμως είχα την υποχρέωση να στείλω «Μήνυμα-Χαιρετισμό» προς τους σύνεδρους που θα έπαιρναν μέρος στο συνέδριο πράγμα που δεν παρέλειψα και έτσι έστειλα μήνυμα και στους συμπατριώτες μου Νεστορίτες. Οι χαιρετισμοί αυτοί μεταφέρθηκαν μέσω του τότε προέδρου μας Νίκο Κατσάκη, ο οποίο θα έπαιρνε μέρος στο Συνέδριο.

Και ποιός θα πίστευε μετά 23 ολόκληρα χρόνια, πέρυσι το καλοκαίρι, θα συναντιόμασταν στο ίδιο μέρος και τον ίδιο μήνα, που μεταφέρθηκαν τότε τα μηνύματα-χαιρετισμοί από τον κ. Ν. Κατσάκη και αντήχησαν στα πέρατα του Γράμμου. Έλεγαν δε τα εξής:

«Αγαπητοί συμπατριώτες, δια μέσου του προέδρου της Παμμακεδονικής Μελβούρνης κ. Ν. Κατσάκη, στέλνουμε τους πιο θερμούς μας χαιρετισμούς μας. Σαν ενεργά μέλη της Παμμακεδονικής Μελβούρνης, χαιρετίζουμε το ΣΤ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο, χαιρετίζουμε την σημερινή εκδήλωση η οποία γίνεται στην γενέτειρα μας. Χαιρετίζουμε το Νεστόριο και τους Νεστορίτες, που ακόμα και σήμερα είναι οι ακρίτες και οι φρουροί της ακριτικής μας Καστοριάς. Και πάλι το Νεστόριο δεν λείπει από το εθνικό κάλεσμα. Οι Νεστορίτες της Μελβούρνης ευχόμαστε και πάλι, καλή επιτυχία στο Συνέδριο και στην σημερινή εκδήλωση. Υποσχόμαστε, εμείς που ζούμε εδώ στη Μελβούρνη, στη μακρινή Αυστραλία, να μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές, την ίδια αγάπη που έχουμε και εμεις για την πατρίδα και τα εθνικά μας ιδανικά.

»Το μήνυμα Νεστοριτών Αυστραλίας: Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Νεστόριο και την ωραία μας Καστοριά, η Αδελφότητα Νεστοριτών, χαιρετίζει το ΣΤ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων. Χαιρετίζει το Νεστόριο, την Καστοριά την Μακεδονία, χαιρετίζει την λατρευτή μας Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη. Ο Νεστορίτες της Αυστραλίας, με την ευκαιρία του Συνεδρίου, εύχονται συνεργασία, ομόνοια και κάθε επιτυχία. Το Συνέδριο θα πρέπει να δείξει για μια φορά ακόμα, σε όσους δεν ξέρουν την ιστορία και θέλουν να την αλλάξουν, πως ο τόπος στον οποίο γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν, είναι και θα είναι Ελληνικός. Γιατί η ιστορία, γράφεται μια φορά. Οι Νεστορίτες της Αδελφότητας Μελβούρνης υπόσχονται στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου , ότι θα μεταβιβάσουν στις εδώ επόμενες γενιές, την Εθνική μας συνείδηση, την αγάπη και το σεβασμό προς την Ελλάδα. Με πατριωτικούς χαιρετισμούς. Κοσμάς Ρεκάρης. Αντιπρόσωπος Παμμακεδονικής Μελβούρνης».

Αυτά ήταν τα λόγια που διαβάστηκαν από τον κ. Κατσάκη πριν πολλά χρόνια, και ακούστηκαν στον Αλιάκμονα και στις γύρω βουνοκορφές του Γράμμου. Και τα ξαναθυμήθηκα πέρσι, την στιγμή που αντίκρισα τον π. πρόεδρο της ΠΕΜΒ που είχε έρθει με την παρέα του από την Φλώρινα, μετά από 23 χρόνια, στο ίδιο μέρος του Νεστορίου και τον ίδιο μήνα. Ήταν μία απρόσμενη συνάντηση και η γνωριμία με την παρέα του ήταν ευχάριστη και διασκεδαστική. Εξ άλλου το επιβεβαιώνει και η φωτογραφία η οποία είναι τραβηγμένη στο μαγικό τοπίο του “River Party”: Από αριστερά καθιστοί. Ν. Κατσάκης, Δημοσθένης Βαγιτζίδης, Αναστασία Κατσάκη, Κατίνα Ρεκάρη. Όρθιοι. Κοσμάς Ρεκάρης, Δ.Γιαματζίδης, Νίνα Γκατζούλη, Αλεξάνδρα Βαγιτζίδου και Γεωργία Αδυρίδη.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,

Κοσμάς Ρεκάρης
Μελβούρνη Αυστραλίας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουλίου 2017, αρ. φύλλου 895

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ