1.11.18

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 1.11.2018 | 958

Ζητείται ελπίς και ιδέα


...Όμως αυτά τα λίγα θετικά δεν αρκούν. Δεν αρκούν εν αναμονή της 11ης Νοεμβρίου, όταν θα αναμένονται οι λαμπρές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καστοριάς, με λιτανείες, καταθέσεις στεφάνων, εσπερινούς και δοξολογίες, δεξιώσεις, χαριεντισμούς, και φυσικά την μεγαλειώδη παρέλαση. Όπως φυσικά δεν αρκούν και οι γουρουνοχαρές που θα μεσολαβήσουν ως την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Δεν αρκούν. Ούτε αναλογούν, μα ούτε αξίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΧΑΡΗ ΤΣΟΥΓΓΑΡΗ:
Περί πολιτιστικής κληρονομιάς
Πληροφορίες για πυρπολητές αρχοντικών, εκδοροσφαγείς τοιχογραφιών, συλητές βυζαντινών εικόνων και αρχαιοκάπηλους κοσμούν την τοπική ειδησεογραφία, ενώ η θητεία μου στην περιοχή με έφερε αντιμέτωπο, μεταξύ άλλων με μία σαρκοφάγο σπασμένη σε 40 κομμάτια με τη βαριοπούλα....

Λόγος & Αντίλογος
Ν.Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ:
Περί γλώσσας Ι
Διαβάζω τακτικά την στήλη του εν φιλολόγοις συναδέλφου κ. Λαζάρου Γ. Νικηφορίδη. Χρήσιμες οι γλωσσικές του παρατηρήσεις σε καιρούς όπου και σε σοβαρές εφημερίδες οι γραμματικοί και συντακτικοί εκτροχιασμοί είναι συχνότατοι.

Λόγος & Αντίλογος
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ:
Περί γλώσσας ΙΙ
Αγαπητέ κύριε Νικηφορίδη, σχετικά με το σχολιό σας ως προς τη χρήση του «με» αντί του «μου» από τον Ίωνα Δραγούμη, έχω να πω ότι...

ΟΔΟΣ
Κακουργηματική πράξη
Η Καστοριά έχει πέσει στο παρελθόν αμέτρητες φορές θύμα καπηλείας και σφετερισμού των ιστορικών της στοιχείων και των μνημείων της, τόσο από μεμονωμένους ιδιώτες, όσο και από θεσμικούς παράγοντες, καθώς και άτομα πέραν κάθε υποψίας. 

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΒΑΔΑ - ΖΩΗΣ ΠΟΛΥΖΟΠΟΥΛΟΥ:
Parva judaica celetrensia:
Ορισμένα στοιχεία για την Ισραηλιτική Κοινότητα 
Καστοριάς πριν και μετά το Ολοκαύτωμα [IV]
Ο Έφορος επιτρέπει στον Ισάκ Ιακώβ Ελιάου να παραλάβει δύο γνώμονες ιδιοκτησίας του από ένα κατάστημα και μία οικία, αντιστοίχως, χριστιανών συμπολιτών του. 

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Αποσπάσματα από τα αδημοσίευτα ημερολόγια του Ί.Δραγούμη
Γράφω μέσα στα πρινάρια καθισμένος... [I]
Ένα τέτοιο όπλο είχε στην κατοχή του ακόμα και ο Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης το οποίο δεν αποχωριζόταν όταν έβγαινε έφιππος με τον καϊμακάμη της Μητρόπολης, για λειτουργία ή σε περιοδείες, στις περιοχές της δικαιοδοσίας του στις οποίες όμως από καιρό μαίνονταν η βουλγαρική τρομοκρατία.

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ:
Αγαπητή ΟΔΟΣ
Όπως ακριβώς έκανε και ο κ. Σ.Αδαμόπουλος επιχειρώντας να πείσει ακόμα και τον ίδιο του εαυτό. Καθώς από την μία πλευρά νιώθει «προδομένος» από την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών κι από την άλλη στηρίζει και στηρίζεται από τον κ. Καρυπίδη!

Το Σκάκι
Η γκρίζα Καστοριά αίφνης μεταμορφώθηκε σε ροζ. Πάλι καλά που δεν το έμαθε ο Άγιος Πειραιώς.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

Λόγος & Αντίλογος
ΝΙΚΟΥ ΠΡΩΪΟΥ:
Περί της συμφωνίας των Πρεσπών
Από τα βάθη των αιώνων ο Όμηρος ανεφώνησε «Ως ουδέν γλύκιον ης πατρίδος ουδέ τοκήων γίνεται» (τίποτε γλυκύτερο δεν υπάρχει από την πατρίδα κι απ’ τους γονείς).

Δήμαρχος Κοζάνης: «Ο πολιτισμός είναι δύναμη στα χέρια μας που μπορεί με αυτοπεποίθηση να μας οδηγήσει στο μέλλον»

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 1.11.2018 | 958



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ