4.11.18

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Περί τουρισμού



Από όσα γνωρίζω οι αρμόδιοι του δήμου Καστοριάς, δήμαρχος αντιδήμαρχος Τουρισμού και δημοτικό συμβούλιο, έχουν σχεδιάσει και προγραμματίσει αξιόλογες προσπάθειες για τον τουρισμό και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη, της οποίας βέβαια αφορά και η προβολή της ιστορίας της, που έχει τον βαρύ χαρακτηρισμό της «Βυζαντινής αρχόντισσας».

Ως εκ τούτου για το περιστατικό στο οποίο θα αναφερθώ, δεν στοχεύει να αποδώσει ευθύνες στους ίδιους, αλλά στους εντεταλμένους υπαλλήλους του δήμου, στους οποίους έχει ανατεθεί η ευθύνη αυτή. Και για να προκαταλάβω αυθαίρετα συμπεράσματα, δηλώνω κατηγορηματικά πως η συμπάθειά μου στην τάξη των υπαλλήλων είναι απεριόριστη, επειδή και ο ίδιος έχω υπηρετήσει αυτήν την ιδιότητα στην ζωή μου.

Θα έλεγα όμως πως ανεύθυνες συμπεριφορές τους, εκθέτουν το ίδιο το έργο των προϊσταμένων τους και κάνω αυτόν τον καταγγελτικό χαρακτηρισμό από ένα γεγονός προσωπικής εμπειρίας:

Στην πλατεία Ομονοίας ένα ζευγάρι ξένων τουριστών που επιθυμεί να επισκεφθεί το εσωτερικό των βυζαντινών ναών  του Αγίου Νικολάου του Κασνίτση και της Παναγίας Κουμπελίδικης, ζητάει να πληροφορηθεί από αγγλομαθή διερχόμενο νεαρό, με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτήν την επιθυμία του, από την στιγμή που προσπάθησε να επικοινωνήσει  τηλεφωνικώς με το νούμερο που αναγράφεται στον πρόσφατα τοποθετημένο κατατοπιστικό πίνακα, το τηλέφωνο όμως σι
γούσε απογοητευτικά.

Όντας λοιπόν περαστικός εγώ την στιγμή εκείνη, με παρακάλεσε ο νεαρός για λογαριασμό των τουριστών να προσφέρω την δική μου βοήθεια. Υποσχέθηκα με κατηγορηματικό τρόπο ότι, από το σπίτι μου που πήγαινα, να τηλεφωνήσω στον δήμο, συνιστώντας τους να έχουν λίγο υπομονή μια και δεν είχα το κινητό μαζί μου.

Επικοινώνησα λοιπόν με το γραφείο του δημάρχου, από όπου μία εκ των υπαλλήλων (ακούστε το αυτό αλλά και τα πάρα κάτω), με παρέπεμψε εμένα να επικοινωνήσω με άλλο τηλέφωνο, επειδή η ίδια, όπως μου δήλωσε, δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει.

Το τηλέφωνο όμως -που ήταν το ίδιο που αναγράφεται στην πινακίδα- δεν απαντούσε παρά τις επίμονες προσπάθειές μου. Για να αναγκαστώ να ξανακαλέσω στο γραφείο δημάρχου, για να μου δώσει άλλο νούμερο τηλέφωνο, που και αυτό ήταν συνεχώς κατειλημμένο.

Στην τρίτη επικοινωνία μου με παρέπεμψε στο γραφείο Τουρισμού του δήμου, όπου η υπάλληλος της οποίας ζήτησα το όνομά της, με πληροφόρησε έτσι απλά πως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην υπηρεσία του βυζαντινού μουσείου.

Εξ αιτίας όλων αυτών, από εκεί και πέρα ήταν επηρεασμένη η συμπεριφορά μου. Της έκανα γνωστό το όνομά μου και της συνέστησα να αναλάβει την ευθύνη και να βρει αυτή τον τρόπο να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες που περίμεναν στην Κουμπελίδικη για να διασωθεί η υπόληψη του Δήμου.

Το αποτέλεσμα δεν το γνωρίζω και απευθύνω την παράκληση στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για τα περεταίρω. Γιατί ποιός είναι αυτός που θα μας διαβεβαίωνε πως αυτό ήταν το μοναδικό περιστατικό που εξέθεσε τον δήμο, την πόλη και τους κατοίκους της.

Φωτογραφία: Η Παναγία Κουμπελίδικη (9-11ος αι.) στην ακρόπολη του βυζαντινού κάστρου της Καστοριάς.  ΙΑΑ -  ΥΠΟΠΑΙΘ - ΕΦΑ Καστοριάς

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιουλίου 2018, αρ. φύλλου 943


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ