19.12.18

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 20.12.2018 | 965

Καθρέφτη, καθρεφτάκι στον τοίχο πάνω τώρα,

ποια είναι η ωραιότερη σ' ολόκληρη την χώρα;


Εντάξει, μέρες γιορτινές που πλησιάζουν μερικά πράγματα μοιάζουν πιο όμορφα. Λίγο η ελπίδα. Λίγο η προσδοκία. Λίγο ο κατατονικός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, ακόμη και αυτά τα επιεικώς κωμικά χριστουγεννιάτικα «δένδρα» στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας και την πλατεία Ομονοίας, λίγο οι περιβόητοι τουρίστες που υποτίθεται ότι βουλιάζουν την Καστοριά. Δεν θέλει πολύ ο άνθρωπος να υπερβάλλει.

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΜΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
«Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου με gluhwein»
Στην αρχή μπήκα στον πειρασμό να ψάξω να βρω τι ακριβώς σημαίνει. Γρήγορα εγκατέλειψα την ιδέα. Δεν είχα κανέναν λόγο να το κάνω. Ένα ήταν το σημαντικότερο όλων: τι δουλειά είχε το gluhwein, ό,τι κι αν είναι αυτό, μέσα στα δικά μας χριστουγεννιάτικα δρώμενα;

Λόγος & Αντίλογος
ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΕΜΑΝΗ:
Περί της "Συμφωνίας των Πρεσπών"
Ο κ. Ν.Πρώιος, στην στήλη "Λόγος & Αντίλογος" μου έστειλε μία ανοιχτή επιστολή από την οποία κρατώ σαν ανάμνηση την πρώτη της παράγραφο και μόνο. Με δυσκολία παρακολουθώ το υπόλοιπο κείμενό του.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Ιστορική Μνήμη
Τον τελευταίο καιρό δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά στο Facebook διάφορες φωτογραφίες από την παλαιά Καστοριά. ΟΙ φωτογραφίες αυτές καλόν θα ήταν να συγκεντρωθούν κάπου και διατηρηθούν για την κοινοποίησή τους στο ευρύτερο κοινό.

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ:
Αγαπητή ΟΔΟΣ
Κι αν όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακριά από τον δυτικο[νότιο]μακεδονικό μικρόκοσμό μας, εδώ στα τοπικά, όλα φαντάζουν «βομβαρδισμένα». Μια πόλη που έχει αφεθεί στο έλεος της αυτοκαταστροφής και του τέλματος. Σε τέτοιο βαθμό, που στο τέλος δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο στην πόλη.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ:
Η θνησιγενής «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν ανασταίνεται με «πρόσθετα πρωτόκολλα», μόνο ακυρώνεται
Τις τελευταίες μέρες επικρατεί αναταραχή γύρω από την «Συμφωνία των Πρεσπών», καθώς αυτή πεθαίνει αργά, βασανιστικά, με αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, ορυμαγδό δηλώσεων του κ. Ζάεφ και φανερές ενστάσεις του προέδρου Δημοκρατίας. 

Το Σκάκι
Η βόμβα που εξερράγη, με υλικές ευτυχώς μόνο ζημιές, δηλώνει την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Happy New Fear!

ΤΑΣΑΣ ΣΙΟΜΟΥ:
«Η δική της λίμνη, ο τόπος της»
Η ραδινή μορφή της κας Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου που απηχεί και την προσωπικότητά της μου εντυπώθηκε χρόνια πριν στις ελάχιστες φορές που την είδα, στην Καστοριά. 

Λόγος & Αντίλογος
ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Είπαν... ακροβολισμοί
-Αίσθημα λύπησης... ειρωνικώς (το λέω ευθέως) προκαλεί η δήλωση της κ. Γεροβασίλη.
-Επανέλαβε την γνωστή πια θέση του (ως Μακεδών του συνιστώ να σταθμίσει με σοβαρότητα την κατάσταση) ο κ. Δανέλλης ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

MARILENA NIK:
Του μικρού Βοριά
Ανοίγω τα μάτια μου, λευκά φώτα δυνατά τρέχουν πάνω μου, φωνές μακρινές “γρήγορα στο χειρουργείο, όλα έτοιμα; μήπως και σώσουμε το πόδι της”

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΒΑΔΑ - ΖΩΗΣ ΠΟΛΥΖΟΠΟΥΛΟΥ:
Parva judaica celetrensia:
Ορισμένα στοιχεία για την Ισραηλιτική Κοινότητα
Καστοριάς πριν και μετά το Ολοκαύτωμα [VII]
Πιθανόν, οι Ιωσήφ και Χαήμ είναι οι γιοι του Βενιαμίν Κονφίνου και ότι οι 3 συμμετέχουν στο κατάστημα η «Αλήθεια», στην επιχείρηση της οικογενείας στη Καστοριά. 

Βιβλίο:
Ποιός θυμάται τον κύριο Επιθεωρητή;
Το έργο του Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου είναι πολύπτυχο: κραταιός φιλόλογος, πεζογράφος, ποιητής, ιδιότυπος δοκιμιογράφος, δεινός επιστολογράφος, ακάματος ημερολογιογράφος, μεταφραστής.

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 20.12.2018 | 965

1 σχόλιο:

  1. Ho Ho Ho21/12/18

    Κανείς τους δε φταίει!!!
    Ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο Περιφερειάρχης, ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης, ούτε ο Μητροπολίτης, ούτε οι βουλευτίνες, για την κατάντια της Καστοριάς.
    Αυτοί διαχειρίζονται, τόσα χρόνια, ΕΣΠΑ, χρήματα, δόξες, εξουσίες, δεξιώσεις κι αυτοπροβολές, και πάλι χρήματα, δόξες, εξουσίες, δεξιώσεις κι αυτοπροβολές... αλλά φταίει ο λαός, για την ερημιά της Καστοριάς!
    ΝΤΡΟΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ