11.1.19

ΟΔΟΣ 1+1 για την Ανδριανή Λεκουβρέρ



για την παράσταση του Σαββάτου 12 Ιανουαρίου στις 19:55

Προσφορά 15 διπλά εισιτήρια στην τιμή του ενός 

για  την "Adriana Lecouvreur" του Φραντσέσκο Τσιλέα


Οι 15 πρώτοι που θα κάνουν κράτηση στα γραφεία της ΟΔΟΥ (τηλ. 2467029638, e-mail: odos-kst@otenet.gr) θα αποκτήσουν δύο εισιτήρια αξίας 30,00 ευρώ στην τιμή των 15,00 ευρώ (δηλαδή 7,5 € το άτομο). Η πληρωμή πραγματοποιείται με το κουπόνι της ΟΔΟΥ (του φύλλου 967 / 3.1.2019) την ημέρα της αναμετάδοσης από την Νέα Υόρκη αύριο Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στις 19:55, στην είσοδο του ΤΕΙ Καστοριάς (με ονομαστικό κατάλογο που θα καταρτίσει η ΟΔΟΣ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς.
Ευγενική χορηγία της ΟΔΟΥ




Η τραγική ένταση της ερωτικής αντιζηλίας


Μετά την καταπληκτική Τραβιάτα του Βέρντι, που συγκίνησε το καστοριανό κοινό τον περασμένο μήνα, έρχεται το μεθεπόμενο Σάββατο 12 Ιανουαρίου, η θρυλική  Αδριανή Λεκουβρέρ (Adriana Lecouvreur) του Φραντσέσκο Τσιλέα, η μόνη από τις όπερές του που ανεβαίνει συνεχώς στις ημέρες μας. Η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της ΜΕΤ δόθηκε πριν τρεις ημέρες, την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. 

Η όπερα, που είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ευγένιου Σκριμπ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Νοεμβρίου 1902 στο Λυρικό Θέατρο του Μιλάνου (στην Αθήνα στις 4 Μαΐου 1943), αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του βερισμού (=αισθητική η οποία προβάλλει θέματα της καθημερινής κοινωνικής ζωής, με έμφαση στον ρεαλισμό και τα βίαια πάθη των απλών ανθρώπων. Δημιουργήθηκε  κυρίως ως αντίδραση στον βαγκνερικό ιδεαλισμό και στο συμφωνικό σχόλιο, και έτσι από τη φύση του, απευθύνεται σε ένα ευρύτερο και ανειδίκευτο μουσικό κοινό, τονίζοντας ακόμη και τη δραματική βία).

Θέμα της όπερας της Αδριανής  Λεκουβρέρ είναι  η ερωτική αντιζηλία και οι ακραίες πράξεις στις οποίες μπορεί κάποτε να οδηγήσει. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ένα ιστορικό πρόσωπο, μια μεγάλη ηθοποιός της Κομεντί Φρανσέζ του Παρισιού, που έχει ερωτευθεί τον γοητευτικό κόμη Μαουρίτσιο.

Η κορυφαία Anna Netrebko εμφανίζεται για πρώτη φορά στη MΕΤ στον ρόλο της Αδριανής ή Αντριάνας Λεκουβρέρ και ερμηνεύει την γαλλίδα ηθοποιό που μαγνήτισε το κοινό του 18ου αιώνα με τα πάθη της επάνω και κάτω από τη σκηνή.Ο Piotr Beczała στον ρόλο του αγαπημένου της, του ήρωα πολέμου Μαουρίτσιο. Ο Gianandrea Noseda διευθύνει την τραγωδία του Cilea σε σκηνοθεσία του Sir David McVicar, ο οποίος τοποθετεί ιδιοφυώς μέρος της δράσης να εκτυλίσσεται σε μια αναπαράσταση ενός θεάτρου Μπαρόκ.

Η διανομή ρόλων περιλαμβάνει επίσης την πασίγνωστη Anita Rachvelishvili ως πριγκίπισσα της Μπουγιόν, αντίζηλο της Αντριάνα για την καρδιά του Μαουρίτσιο, τον Ambrogio Maestri ως Μισονέ, πιστό φίλο της Αντριάνα, και τον Carlo Bosi στον ρόλο του διπρόσωπου Αββά. 

Η Αντριάνα Λεκουβρέρ είναι συμπαραγωγή του Royal Opera House, Covent Garden του Λονδίνου, του Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης, της Wiener Staatsoper, της San Francisco Opera και της L’Opéra National de Paris.





● Φραντσέσκο Τσιλέα (Francesco Cilea 1866 -1950). Ιταλός συνθέτης. Μπήκε στο ωδείο της Νάπολης σε ηλικία 13 ετών και πήρε το δίπλωμά του προσφέροντας ως ακαδημαϊκή δοκιμασία την όπερα Τζίνα (1889). Η φήμη του είναι κυρίως συνδεδεμένη με τη λυρική μουσική. Από τις όπερές του επιτυχία σημείωσαν, και εξακολουθούν να σημειώνουν, η Αρλεζιάνα (1897) και περισσότερο η Αδριανή Λεκουβρέρ (1902). Συγκρατημένος, προσεκτικός, λεπτολόγος, με δυνατό ποιητικό αίσθημα, ο Τ. θεωρήθηκε επίγονος της σχολής βεριστών, αλλά με τα εξεζητημένα προσεγμένα, γεμάτα χάρη και κομψότητα εφέ του κατέλαβε σημαντική θέση στη σχολή αυτή, ακολουθώντας ένα προσωπικό και σχεδόν τελευταίο ρομαντικό ρεύμα της.

● Εζέν Σκριμπ  (Augustin Eugène Scribe, 1791-1861) ήταν γάλλος θεατρικός συγγραφέας και λιμπρεττίστας. Είναι γνωστός για την τελειοποίηση του θεατρικού είδους pièce bien faite (καλοκαμωμένο έργο). Έγραψε πάνω από τετρακόσια έργα (τραγωδίες, κωμωδίες, βωντβίλ, λιμπρέττα), πολλά σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς. Η πρώτη του επιτυχία ήταν το 1815 με την Νύχτα της Εθνοφρουράς, και αξιομνημόνευτα το Ένα ποτήρι νερό και η Αδριανή Λεκουβρέρ, το αποκορύφωμα των επιτυχιών του, που αποδόθηκε από την Ραχήλ και την Σάρα Μπερνάρ.




"Ο μονόλογος της Φαίδρας"


ΤΕΙ Καστοριάς

12 Ιανουαρίου 2019 στις 19:55  
ε ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς, από την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Καστοριάς Ορεστειάς]

● Νέα παραγωγή, υπό την διεύθυνση του Gianandrea Noseda. Σκηνοθεσία: Sir David McVicar. Σκηνικά: Charles Edwards. Κοστούμια: Brigitte Reiffenstuel. Φωτισμοί: Adam Silverman. Διανομή: Αδριανή Λεκουβρέρ (Anna Netrebko), πριγκήπισσα της Μπουγιόν (Anita Rachvelishvili), Μαουρίτσιο (Piotr Beczała), Αββάς (Carlo Bosi), Μισονέ (Ambrogio Maestri), πρίγκηπας της Μπουγιόν (Maurizio Muraro)

● Τιμές εισιτηρίων: 15,00 € (10,00 € μαθητικά, φοιτητικά, άνεργοι, ΑΜΕΑ). Με το κουπόνι της ΟΔΟΥ 1+1 (φύλλου 967 / 3.1.2019) η τιμή είναι 15,00 € για δύο άτομα (δηλαδή 7,50 € το άτομο). Η προσφορά είναι για 15 εισιτήρια (30 άτομα). Είναι απαραίτητη η δήλωση ονοματεπώνυμου στην εφημερίδα (ΟΔΟΣ, Μητροπόλεως 4, τηλ. 2467029638, e-mail: odos-kst@otenet.gr) η οποία θα καταρτίσει ονομαστικό εκπτωτικό κατάλογο.

Σημείωση:
Έχει προγραμματιστεί ήδη η θέρμανση της αίθουσας του αμφιθεάτρου του ΤΕΙ Καστοριάς καθ’ όλη την διάρκεια της αυριανής παράστασης.


Σχετικά:

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ