29.1.19

Νοροϊός (Norovirus) Αντιγόνο

Οι Νοροϊοί είναι μια γενετικώς ετερογενής ομάδα ιών, που περιέχουν ως γενετικό υλικό μια απλή αλυσίδα RNA, δεν περιβάλλονται από φάκελο και ανήκουν στην οικογένεια των ιών, Caliciviridae.
Για δεκαετίες αυτή η ομάδα των ιών χαρακτηριζόταν ως «SRSV, Small Round Structured Viruses, Μικροί Στρογγυλοί Ιοί) ή ιοί Norwalk μέχρι πολύ πρόσφατα όπου η ταξινόμησή τους ερευνήθηκε με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων μοριακής βιολογίας. Ενώ αρχικά είχαν αναγνωρισθεί 4 διαφορετικοί αντιγονικοί τύποι των SRSV, τελικά κατέληξαν στην αναγνώριση 3 διαφορετικών τύπων εντός του γένους των Νοροϊών. Ο τύπος 1 (περιλαμβάνει και τον τύπο Norwalk) και ο τύπος 2 σχετίζονται με λοιμώξεις στον άνθρωπο ενώ ο τύπος 3 σχετίζεται με λοιμώξεις σε βοοειδή και χοίρους.

Οι Νοροϊοί αποτελούν μια σημαντική αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας με παγκόσμια κατανομή και πολύ συχνά προκαλούν επιδημίες. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί και ο αριθμός των ιικών σωματιδίων που πρέπει να ενοφθαλμιστούν για να μπορέσουν να προκαλέσουν νόσο, είναι μόλις δέκα. Η μετάδοση του ιού γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού και με την επαφή από άτομο σε άτομο. Ο ιός μεταδίδεται τυπικά μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού αλλά μπορεί να γίνει και αερογενώς μέσω των σωματιδίων που δημιουργούνται από τον εμετό και τα οποία περιέχουν αρκετά σωματίδια του ιού.

Η νόσος είναι οξεία μετά από μια περίοδο επώασης 24-48 ωρών, ήπια συνήθως σε ένταση αν και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ηλικιωμένους και αυτό-περιοριζόμενη. Η ικανότητα των Νοροϊών να προκαλούν επιδημίες σε κλειστούς χώρους (σχολεία, ιδρύματα κλπ) μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία. Οι λοιμώξεις σε νεογνά, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες μπορεί να μοιραίες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Νοροϊό συνήθως περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο (κυρίως στα παιδιά), διάρροια και στομαχικές κράμπες. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει χαμηλός πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες και αίσθημα κόπωσης. Η νόσος συνήθως ξεκινάει ξαφνικά και ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πολύ άρρωστος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη με τα συμπτώματα να διαρκούν 1 με 2 ημέρες.

Η νόσος μπορεί να επιβεβαιωθεί με έλεγχο για την παρουσία του ιού στα κόπρανα (γίνεται έλεγχος και για τους 2 τύπους ιού που προσβάλλουν τον άνθρωπο - Τύπος 1 &Τύπος 2)


* * *

Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα είναι ο ροταϊός, ο νοροϊός, ο αντεροϊός και ο αστροϊός. Ο ροταϊός αποτελεί το συχνότερο αίτιο γαστρεντερίτιδας σε παιδιά, και έχει τα ίδια ποσοστά εμφάνισης τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 70% των κρουσμάτων λοιμώδους διάρροιας στην παιδιατρική ηλικιακή ομάδα προκαλούνται από ιούς. Ο ροτοϊός αποτελεί λιγότερο συχνή αιτία σε ενήλικες λόγω της επίκτητης ανοσίας.

Η κύρια αιτία γαστρεντερίτιδας σε ενηλίκους στην Αμερική είναι ο νοροϊός, με το 90% των κρουσμάτων να οφείλεται σε αυτόν. Αυτές οι τοπικές επιδημίες παρουσιάζονται συνήθως σε κλειστούς χώρους συνάθροισης, όπως σε κρουαζιερόπλοια,νοσοκομεία ή εστιατόρια. Οι πάσχοντες μπορεί να μεταδώσουν το νόσημα ακόμα και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Ο νοροϊός ευθύνεται για το 10% των περιπτώσεων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά.


* * *

Ο νοροϊός βρίσκεται παντού και σχετίζεται με πάνω από τα 2/3 των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Είναι επίσης η πιο κοινή αιτία ιώσεων του στομάχου στα παιδιά.

Μπορείτε να κολλήσετε τον νοροϊό από ένα άτομο που έχει μολυνθεί, μια μολυσμένη επιφάνεια ή μολυσμένο φαγητό και νερό. Όταν φτάνει στο στομάχι και το έντερο, προκαλεί έντονο πόνο, εμετό και διάρροια.

Η έκθεση στον ιό καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη τη μόλυνση. Αν όμως ακολουθήσετε τα παρακάτω tips, θα προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας:

Χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό, όχι απολυμαντικά

Τα απολυμαντικά για τα χέρια με βάση το αλκοόλ μπορούν να αποτρέψουν τις βακτηριακές μολύνσεις και το κρυολόγημα και να εξουδετερώσουν κάποια στελέχη της γρίπης. Όταν πρόκειται όμως για τον νοροϊό, δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Μελέτη έδειξε ότι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας που χρησιμοποιούν απολυμαντικά χεριών είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από επιδημία γαστρεντερίτιδας σε σύγκριση με όσους έπλεναν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό.

Απολύμανση με χλώριο

Ο νοροϊός είναι ανθεκτικός ιός και δεν εξουδετερώνεται με ελαφρύ καθαρισμό. Οι λοιμωξιολόγοι συνιστούν καθαρισμό των επιφανειών με ισχυρά απολυμαντικά, όπως η χλωρίνη. Φτιάξτε ένα διάλυμα χρησιμοποιώντας μία αναλογία 1/5 χλωρίνης και νερού και καθαρίστε με αυτό επιφάνειες που είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί (δάπεδα, πλακάκια, τουαλέτα, νεροχύτες κλπ.). Αφήστε το διάλυμα να δράσει για 10 λεπτά πριν σκουπίσετε.

Μην πλένετε τα πιάτα στο χέρι

Ο νοροϊός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στις επιφάνειες και είναι δύσκολη η εξουδετέρωσή του. Όταν πλένετε τα πιάτα στο χέρι, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι τέτοια που να μην τον εξουδετερώνει. Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει μολυνθεί από τον ιό, χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων για να είστε σίγουροι ότι όλα τα σκεύη είναι απαλλαγμένα από αυτόν.

Προσοχή στο πλύσιμο των ρούχων

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στα πλυντήρια επιβιώνουν μικρόβια, πράγμα που σημαίνει ότι αντί να καθαρίζουν τα ρούχα, μεταφέρουν τα μικρόβια σε άλλα ρούχα και ενδεχομένως και στους ανθρώπους.

Όταν κάποιος στην οικογένεια έχει γαστρεντερίτιδα, πλένετε αμέσως τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια που έχουν λερωθεί στην πιο υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας λευκαντικό. Βάλτε επίσης το πλυντήριο να κάνει μία πλύση χωρίς ρούχα με λευκαντικό για να απολυμάνετε τον κάδο.

Καθαρίστε τα λιγότερο προφανή σημεία

Ο νοροϊός έχει μια περίοδο επώασης 1-2 ημερών, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό πριν ακόμη εκδηλώσει τα συμπτώματα. Δεδομένου λοιπόν ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στις σκληρές επιφάνειες για μέρες, είναι σημαντικό να καθαρίζετε (με αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης) επιφάνειες όπως πόμολα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, τηλέφωνα κλπ.

Καθαρίστε τα χαλιά

Ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει στα χαλιά για εβδομάδες. Αν λοιπόν το χαλί λερωθεί από κάποιον που είναι άρρωστος, είναι προτιμότερο να το στείλετε για καθαρισμό σε κάποιο επαγγελματία. Μελέτη διαπίστωσε ότι ο καθαρισμός με ατμό είναι πιο αποτελεσματικός από το υγρό σαμπουάν.

Αναρρώστε πλήρως

Μην επιστρέψετε στη δουλειά και μην στείλετε τα παιδιά στο σχολείο, αμέσως μετά την υποχώρηση των σοβαρών συμπτωμάτων. Μπορεί να συνεχίζετε να μεταδίδετε τον ιό στους γύρω σας. Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε τις κοινωνικές επαφές για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Καλή ενυδάτωση

Αν κολλήσετε νοροϊό, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα μέχρι να αποβληθεί από τον οργανισμό, πλην της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Το πιο σημαντικό είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι για να αποφευχθούν επιπλοκές που αντιμετωπίζονται με νοσηλεία στο νοσοκομείο. Πίνετε άφθονα υγρά, ενεργειακά ποτά και χυμούς για να αναπληρώσετε τα υγρά και τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που έχει ανάγκη το σώμα σας. Οι άνθρωποι που είναι καλά ενυδατωμένοι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μετά από 2-3 ημέρες.

Ο ρόλος των γονιδίων

Περίπου το 20% των ανθρώπων έχουν ανοσία στον νοροϊό λόγω απουσίας υποδοχέα στην επιφάνεια του εντέρου που δεσμεύει τον ιό. Από το υπόλοιπο 80%, το 70% μπορεί να νοσήσει όταν εκτεθεί στον ιό. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι ακόμη, άγνωστοι προς το παρόν παράγοντες, που επηρεάζουν εάν κάποιος θα αρρωστήσει, καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Πηγή: Reader's digest


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/1/19

    ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/1/19

    #Ο ιός μεταδίδεται τυπικά μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού αλλά μπορεί να γίνει και αερογενώς μέσω των σωματιδίων που δημιουργούνται από τον εμετό και τα οποία περιέχουν αρκετά σωματίδια του ιού.#

    Σίγουρα μιλάμε για δίκτυο ύδρευσης και όχι αποχέτευσης;

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/2/19

    ΄΄αυτόχθων΄΄
    δεν το ξέραμε οτι εισια λοιμωξιολόγος
    Δήμος Αργους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/2/19

      ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΑΡΓΟΣ ΠΕΡΙΚΑΛΩ...
      ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΗΜΜΑ [Ή ΜΗΠΩΣ "ΛΥΜΑ";] ΤOY Reader's digest ΗΤΑΝ ΟΛΟ ΚΙ ΟΛΟ...
      [ΚΑΙ apropos ... (1) Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΓΕΤΑΙ "Δ. ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ" ΤΟ ΑΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ-ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ. ΚΑΙ (2) Η ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ...]

      α υ τ ό χ θ ω ν

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ