22.2.19

Αγαπητή ΟΔΟΣ


28η Οκτωβρίου 2018. Η κυρία Μαρία Αντωνίου προσέρχεται χωρίς συνοδεία  στον μητροπολιτικό ναό Καστοριάς.

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Πλούσια ειδησεογραφικά κύλησε και η περασμένη εβδομάδα. Τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό. Και μέσα απ’ όλες τις αποκαλύψεις όσων ειπώθηκαν στο περίφημο υπουργικό συμβούλιο, πέρασε και ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου. Του 1940 βεβαίως. Και όχι του 1840 (!) όπως εκ παραδρομής (;) βιάστηκε να αυτοδιορθωθεί η τοπική βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μ. Αντωνίου.

Ξεκινώντας απ’  όσα συνομωσιακά ειπώθηκαν από τον κ. Π. Καμμένο στο περιβόητο υπουργικό συμβούλιο -που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του τόσου πετυχημένου πρ. ΥπΕξ κ. Ν. Κοτζιά, σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας- υπό συνθήκες πνευματικής και αντιληπτικής κανονικότητας θα έπρεπε να είχε επέμβει ήδη κάποιος αρμόδιος εισαγγελέας. Δεδομένου ότι ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για παράνομη χρηματοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών από ξένο παράγοντα και ο υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε, ενέργεια που ξενίζει -και κανείς δε θέλει να ισοδυναμεί με ομολογία.

Κατανοεί και ο πολιτικά αφελής, πως προκύπτει μείζον πολιτικό, κυβερνητικό και εισαγγελικό ζήτημα από τις -έστω υποτιθέμενες- δηλώσεις του εν ενεργεία υπ. Άμυνας περί χρηματισμού της κυβέρνησης από τον Τζωρτζ Σόρος (!) με σκοπό τον επηρεασμό «Βορειομακεδόνων» βουλευτών κατά τις διεργασίες ψήφισης της περίφημης συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Και παρ’ όλο που θα έπρεπε να τύχει άμεσης εισαγγελικής διερεύνησης των όσων εξωφρενικών και ντροπιαστικών για την ελληνική κυβέρνηση ακούστηκαν (;), η Δικαστική Αρχή, σφύριξε αδιάφορα. Για την ίδια ήταν απλώς ακόμα μια ήσυχη ημέρα, εκείνη της Τρίτης 23 Οκτωβρίου.

Και αν το συγκεκριμένο υπουργικό ξεκατίνιασμα παρέμεινε ασχολίαστο από τον νυν υπ. Εξωτερικών και πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Π. Καμμένο έτρεξε να υπερασπιστεί ο κ. Χ. Σπίρτζης διαψεύδοντας ταυτόχρονα τον παλιό του «σύντροφο» κ. Ν. Κοτζιά. Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, η παραμονή στην εξουσία -και στις υπουργικές θέσεις των μελών της κυβέρνησης- την δεδομένη χρονική στιγμή, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις ορέξεις του κ. Π. Καμμένου. Αυτό διατυπώνουν με κάθε ευκαιρία διάφοροι κακεντρεχείς. Από τους οποίους και διαχωρίζω την άποψη μου.

Επιπλέον ο κ. Κοτζιάς μάλιστα ως ο ιθύνων νους της συμφωνίας των Πρεσπών και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», απέσυρε την στήριξη του από τον νυν περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδη «διότι τάχθηκε και ψήφισε στο περιφερειακό συμβούλιο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών» και γιατί θα τον προτιμούσε περισσότερο «για δημοτικό σύμβουλο, για φίλο στην ταβέρνα, αλλά όχι για περιφερειάρχη που θα είναι ακριβώς κάτω από τη FYROM, και θα αποκαλεί προδοτική την συμφωνία». Βέβαια όλες αυτές οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά για τον κ. Καρυπίδη, δεν ανησυχούν καθόλου τον τελευταίο. Δεδομένου πως απολαμβάνει τόσο την κεντρική στήριξη του ΣυΡιζΑ, όσο και δια των αντιπροσώπων του στους τέσσερις νομούς της «Νοτιοδυτικής» Μακεδονίας.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν απασχολεί τον περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, αφού συνεχίζουν ενωμένοι και απερίσπαστοι στο αρχικό περιφερειακό τους μπλογκ. Κι ας εκφράζουν ορισμένοι αντιπεριφερειάρχες σπασμωδικές -για τα μάτια της εκλογικής πελατείας λένε κάποιοι- αντιδράσεις για την στήριξη τού ίδιου στην συμφωνία των Πρεσπών. Επιχειρώντας να προωθήσουν ένα περισσότερο πατριωτικό προφίλ με τονωτικές ενέσεις φρονήματος των συμπατριωτών τους μέσω προσωπικών λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως ακριβώς έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος. Που σε πείσμα πολλών εκ των επικριτών, ύψωσε στο μπαλκόνι του σπιτιού του με περίσσιο αίσθημα φιλοπατρίας την γαλανόλευκη επειδή «το απαιτούν οι μέρες του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου» και λόγω «του σεβασμού στο σύμβολο του έθνους». Επιχειρώντας να πείσει ακόμα και τον ίδιο του εαυτό. Καθώς από την μία πλευρά νιώθει «προδομένος» από την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών -και το ξεπούλημα της Μακεδονίας- κι από την άλλη στηρίζει και στηρίζεται από τον κ. Καρυπίδη!

Πολιτικές και προσωπικές πράξεις που έχουν ως σκοπό την προσπάθεια ταύτισης του «αντιφρονούντα» κ. Αδαμόπουλου με την -πλειοψηφική- μερίδα πολιτών, που εκφράζουν την αντίθεση τους ως προς την τροπή που φαίνεται να έχει πάρει το Σκοπιανό, αλλά ταυτόχρονα να διατηρείται και στην καρέκλα της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, τόσο ο ίδιος όσο και το συμβούλιο του. Διότι εάν πράγματι ήταν διαφορετικές οι πολιτικές τους τοποθετήσεις και αντιλαμβάνονταν το βάρος αυτής της επιζήμιας συμφωνίας για τα εθνικά και τοπικά συμφέροντα, θα είχαν θέσει εαυτούς υπό παραίτηση και στην κρίση του κ. Καρυπίδη. Αντ’ αυτού, έχουν προτιμήσει να στρουθοκαμηλίζουν διαγράφοντας την δική τους πολιτική στρατηγική μέσα απ’ την διγλωσσία.

Κι εκ του αποτελέσματος οποιοσδήποτε θα μπορούσε να διατυπώσει την άποψη πως, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που απαρτίζουν το team του κ. Αδαμόπουλου -και κατέχουν θεσμικές θέσεις- φαίνεται να ακολουθούν το «δόγμα» που προκύπτει μέσα από την παροιμία «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Στηρίζοντας και διαφωνώντας με την συνθήκη των Πρεσπών, ταυτόχρονα. Και μες στο κλίμα της γενικότερης φιλοκυβερνητικής διγλωσσίας και πολυπρόσωπης πολιτικής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήμερα της εθνικής επετείου, από την πόλη της Θεσσαλονίκης επανέλαβε για ακόμη μια φορά την δέσμευσή του για την «καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών», όταν κι αν αυτή έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, σ’ αυτό το σημείο θα σου ζητούσα, να αφιερώσω λίγες γραμμές «αντίλογου» στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε στο πρ. φύλλο σου και το υπέγραφε ο κ. Ν. Πρώιος. Όντας θεμελιώδης αρχή της στήλης να μην έρχεται σε αντιπαράθεση, ένιωσα πως πρέπει να απαντήσω στον ίδιο αφού πρώτα τον ευχαριστήσω για τα κολακευτικά του λόγια. Ο Κυριακός Μητσοτάκης μέσα από τις δηλώσεις του τονίζει διαρκώς πως «ως Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία συμφωνία η οποία εκχωρεί “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα στους γείτονές μας». Με λίγα λόγια λέει το αυτονόητο. Και εκείνο που αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι. Όμως για το ζήτημα της ονομασίας; Έχει να προτείνει κάτι ο κ. Μητσοτάκης; Θα παραμείνει ως έχει προκύψει; Θα προτείνει κάτι διαφορετικό; Έχει μήπως ο ίδιος και η παράταξη του κάποιο plan B όπως ο κ. Καμμένος; Κι αν υποθέσουμε πως όντως έχει κάποια εναλλακτική για το ονοματολογικό, γιατί δεν κάνει καμία αναφορά και αρκείται στις τοποθετήσεις του να τονίζει το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας;

Μήπως αυτή η αποφυγή αναφοράς του ίδιου -κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του- σε οτιδήποτε έχει σχέση με το ονοματολογικό, δεν είναι και τόσο δα αθώα; Μήπως ο ίδιος έχει αποδεχτεί τα ήδη τετελεσμένα αποτελέσματα της ίδιας της συμφωνίας για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου και αρκείται να αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα μείζονα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας;

Διατυμπανίζοντας παντού λοιπόν πως δεν πρόκειται να στηρίξει ο ίδιος και το κόμμα της Ν.Δ. την συμφωνία των Πρεσπών, φαντάζομαι πως εννοεί ολόκληρη την συμφωνία -και όχι τμηματική επαναδιαπραγμάτευση της ή αποσπασματικώς. Συμπεριλαμβανομένης και της σύνθετης ονομασίας, όπως αυτή προέκυψε και διατυπώθηκε μέσα απ’ την ίδια την συμφωνία. Εν συντομία δηλαδή, σύμφωνα με τα γραφόμενα του κ. Πρώιου κι απ’ όσα κατάλαβα, οι πολίτες που θα εμπιστευτούν τον κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να είναι ήσυχοι και πεπεισμένοι πως θα απαλλάξει την χώρα από την συμφωνία των Πρεσπών, φέροντας μια καινούρια συμφωνία με τους Σκοπιανούς, που δεν θα παραχωρεί «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα» και θα συμφωνηθεί εξ αρχής η ονομασία του κρατιδίου, χωρίς σύνθετα ή παράγωγα της λέξης «Μακεδονίας».

Αγαπητή ΟΔΟΣ, αυτό κατάλαβα από την παρέμβασή του στις ενστάσεις που έχω εκφράσει για την επίσημη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο μείζον ζήτημα. Μόνο που στην αντίληψη μου έχει υποπέσει το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αντλήσει ψήφους από την γεωγραφική δεξαμενή της Μακεδονίας, εξ ου και οι μεγαλοστομίες του για το Σκοπιανό. Και που περιμένω με αγωνία να διαψευστώ για όσα εν πλήρη γνώση του τάζει στο μακεδονικό (χωρίς εισαγωγικά) εκλογικό σώμα. Τα οποία φαντάζουν ιδεατά και εμπνευσμένα από ελληνικό (χωρίς εισαγωγικά) παραμύθι. Γυρνώντας ταυτόχρονα την πλάτη στην δυσμενή πραγματικότητα που πηγάζει από την ίδια την συμφωνία και εκ των αποτελεσμάτων που ήδη παράγονται.

Θα προτιμήσω λοιπόν να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου και τις αμφιβολίες μου για τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη και τα αποτελέσματα που θα έρθουν (;) σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης. Ευχόμενος βέβαια να μην παίζουν τα λόγια του σε σποτάκια κάποιας σατυρικής εκπομπής και όντας απομακρυσμένος από διχαστικά ΟΧΙ (όπως του καλοκαιριού του ’15) και από «προδότες πολιτικούς».

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Νοεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 958

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ