25.2.19

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Ο σύλλογος της Μελβούρνης «Η Καστοριά»


Μέλη του συλλόγου, στην πρόσφατη εκδήλωση (11.11.2018) για την επέτειο της απελευθέρωσης της Καστοριάς.

Πάντοτε πίστευα και πιστεύω στον λογικό, στον ορθό και στον εποικοδομητικό διάλογο. Ιδιαιτέρως πιστεύω στην ελευθερία του λόγου και μάλιστα όταν κυριαρχεί η λογική με την οποία λύνονται διαφωνίες και έριδες που αναπτύσσονται μέσα σε συλλόγους, σωματεία και οργανισμούς οι οποίοι λειτουργούν βάσει καταστατικών και κανονισμών. Η καλή γνώση και η καλή ερμηνεία του κάθε καταστατικού έχει ως συνέπεια την καλή λειτουργία, όχι μόνο του σωματείου αλλά και την καλή επαφή και επικοινωνία μεταξύ των μελών του κάθε σωματείου.

Και για να μη παραξηγηθώ σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να γίνω δάσκαλος μάθησης, αλλά αυτό που θα ήθελα να υπενθυμίσω στον πρόεδρο και στα σημερινά μέλη του Καστοριανού Συλλόγου «Η Καστοριά», είναι ότι, ο Σύλλογος της Μελβούρνης ιδρύθηκε σύμφωνα με το καταστατικό το οποίο εγκρίθηκε παμψηφεί από όλα τα μέλη της πρώτης Γενικής Συνέλευσης το 1988. Θα ήθελα να δοθεί προσοχή και ερμηνεία στο άρθρο 2 του καταστατικού μας, το οποίο αναφέρεται στα μέλη του Συλλόγου μας.

Σήμερα φαίνεται ο νυν πρόεδρος να αγνοεί αυτό το άρθρο, και θα ζητούσα από τον πρόεδρο να μας ενημερώσει πόσα από τα σημερινά μέλη του συλλόγου μας, η καταγωγή τους είναι από την Καστοριά .

Οι Γενικές Συνελεύσεις πιστεύω γίνονται για να ενημερωθούν τα μέλη του Συλλόγου έτσι ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν τις προτάσεις τους με τις οποίες πιστεύουν ότι κατά τι δική τους άποψη θα βοηθήσουν και θα κάνουν καλό στο σωματείο.

Μία τέτοια πρόταση έκανα στην τελευταία Γενική Συνέλευση, όπου παραβρέθηκα, και την οποία πρόταση ο νυν πρόεδρος την είχε εκ των προτέρων αντιληφθεί. Οργανωμένα δεν μου επέτρεψε να τη ολοκληρώσω με το αιτιολογικό ότι «Δεν είμαι ταμιακώς τακτοποιημένο μέλος». Αγνοώντας το άρθρο 2 του καταστατικού μας.

Το εκπληκτικό ήταν που επέτρεψε ένα άλλο μέλος από απόσταση 6 μέτρων να με πλησιάσει και να με... απειλήσει, χωρίς βέβαια ο πρόεδρος να επέμβει για να τον εμποδίσει ή να τον επιπλήξει για την πράξη του. Θα ήταν φρόνιμο η πρότασή μου να είχε συζητηθεί και κατόπιν εφ’ όσον το θέλει η Γ.Σ. να την καταψηφίσει.

Τι συμβαίνει;

Σήμερα για οικονομικούς λόγους και χωρίς την συγκατάθεση των ηλικιωμένων μελών του συλλόγου και αυτών που έχουν προσφέρει στο σύλλογο, πωλείται κτήριο (ή είναι προς πώληση) από μέλη που ίσως δεν είναι Καστοριανοί!

Πιστεύω ότι δεν γνωρίζουν τις θυσίες που έχουν κάνει όσοι από τα σημερινά μέλη είναι ηλικιωμένοι και τι έχουν προσφέρει στον Καστοριανό Σύλλογο και δεν έχουν δικαίωμα του λέγειν και της ψήφου. Όμως είναι αυτοί που έχουν προσφέρει πολλά και κράτησαν για πολλά χρόνια ψηλά και υπερήφανα τον Καστοριανό Σύλλογο.

Προτείνω ο πρόεδρος να καλέσει τους Καστοριανούς που μπορούν και είναι σε θέση να πάρουν μέρος στην Γενική Συνέλευση. Εκεί, να συζητηθεί με ειλικρίνεια και να τεθούν με διαφάνεια τα όποια στοιχεία υπάρχουν, έτσι ώστε να αποφασιστεί «τι μέλει γενέσθαι» για τον Σύλλογο.



* * *

Απόσπασμα από την εφημερίδα 
«Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης 26.10.18

[...] Πρόσφατα έγραψα σ’ αυτή την στήλη ότι υπάρχει αναβρασμός στις τάξεις των Καστοριανών της Μελβούρνης λόγω της απόφασης να πωληθεί το οίκημά τους. 

Το σχόλιο αυτό κάποιοι το μετέφεραν διαστρεβλωμένο στον πρόεδρο κ. Νίκο Τοκατλίδη, ο οποίος, εμφανέστατα ενοχλημένος, με πήρε τηλέφωνο για να μου ζητήσει ποιοι είναι οι πληροφοριοδότες μου.

Μου είπε, επίσης, ότι η απόφαση να πωληθεί το κτήριο είναι καθαρά οικονομική. «Απλώς δεν τα βγάζουμε πέρα. Αν βρεθούν κάποιοι να πληρώνουν τα ετήσια πάγια έξοδά μας, το κτήριο δεν πωλείται» είπε ο κ. Τοκταλίδης και πρόσθεσε: «Η απόφαση δεν είναι δική μου. Έγινε Συνέλευση και υπέρ της σχετικής πρότασης τάχθηκε το 90% των μελών που ήταν εκεί».

Διαφορετική άποψη έχει ο κ. Κοσμάς Ρεκάρης, ο οποίος μας έστειλε επιστολή και μεταξύ άλλων, γράφει:

«Προσωπικά στεναχωρήθηκα πολύ όταν έμαθα ότι το Καστοριανό κτήριο, που με τόση αγάπη και μεράκι δημιουργήσαμε, πωλείται.

»Καστοριανοί, γρηγορείτε γιατί αυτοί που πρωτοστάτησαν, ίδρωσαν, κόπιασαν ψυχικά, και βοήθησαν οικονομικά για να σταθεί εκεί που ήταν ο οργανισμός, αυτοί σήμερα δεν βρίσκονται κοντά μας. Μας έχουν αφήσει παρακαταθήκη να προσέχουμε τον Σύλλογο Καστοριάς “Η Καστοριά”.

»Προτείνω αυτοί που πήραν την απόφαση να πουληθεί το κτήριο, το οποίο βρίσκεται στο 219 Elizabeth Street, North Coburg, στην εξευτελιστική τιμή των $500,000-600,000 να βρουν έναν εκτιμητή που θα δώσει την πραγματική του τιμή και να καλέσουν όλα τα ιδρυτικά μέλη που σήμερα βρίσκονται εν ζωή και είναι σε προχωρημένη ηλικία να συμμετάσχουν στην απόφαση. 

»Έχουν ηθικό καθήκον να εκφράσουν την γνώμη τους για το μέλλον του Συλλόγου. Τους το ζητούν αυτοί που αποδήμησαν. Έχουν ηθική υποχρέωση να καλέσουν όσους έχουν προσφέρει στον Σύλλογο εκτός από τις εθελοντικές υπηρεσίες αλλά και έχουν βάλει το χέρι τους βαθιά στην τσέπη τους».

Από την άλλη ο κ. Τοκταλίδης υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να έχουν άποψη και να ψηφίζουν αυτοί που δεν έχουν ανανεώσει τη συνδρομή τους εδώ και πολλά χρόνια.
Πέρα από την τύχη του Καστοριανού Σπιτιού, το θέμα των περιουσιών των συλλόγων της παροικίας μας πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα όλους.
Σ. Χ.


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 22 Νοεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ